Aromaterapija: Difuzer za eterična ulja, ili sveće?

difuzer-za-eterična-ulja

Difuzer za eterična ulja ili sveće - Pročitaćeš za: 8 min.

Aromaterapija je oblik alternativne medicine i koristi eterična ulja i druge aromatične materije u svrhu poboljšanja zdravlja. Eterična ulja se koriste na koži, uz masažu, kroz inhalaciju ili u vodi za kupanje. Ljudi koriste eterična ulja od davnina. Stare civilizacije su ih koristile u kozmetici, kao parfeme i kao lekove. Današnja nauka, pak, tvrdi da nema dokaza da aromaterapija može da spreči, leči ili izleči bilo koju bolest. Korist od aromaterapije, po savremenoj medicini, je samo na nivou placebo efekta (placebo efekat znači uticaj autosugestije).

difuzer za eterična ulja ili sveće


Ipak, eterična ulja postaju sve popularnija, a uz popularnost raste i nedoumica oko toga kako da ih izaberemo i primenimo. Eterična ulja divno mirišu, ali zar ne bismo isti efekat dobili i ako zapalimo sveću? Ovo pitanje navodi mnoge potrošače da razmisle da li je bolje da za aromaterapiju koriste sveće ili difuzer za eterična ulja. Ako želite lep miris, sveće su sasvim dovoljne. Ali ako vam je potrebna aromaterapija, nema dileme da su korisna dejstva eteričnih ulja suviše brojna i toliko značajna da bismo mogli da ih ignorišemo. Hajde da uporedimo difuzere i sveće.

Nedostaci difuzera za eterična ulja

Ne može se reći da difuzeri za eterična ulja nemaju nedostatke. Ne mogu da se porede sa svećama u nekoliko značajnih kategorija. Prvo, početno ulaganje je veće. Drugo, skoro uvek zahtevaju struju. To povećava trošak njihovog korišćenja i ograničava korišćenje u situacijama kada nema struje. Pored toga, neki modeli imaju slab efekat u većim prostorima i morate kupiti skuplji difuzer ako želite da veći prostor ispunite mirisom svog omiljenog eteričnog ulja. Zatim, sama ulja su značajno skuplja u pogledu njihove zapremine, od mirisnih sveća.

Kvalitet i terapeutsko dejstvo isparenja eteričnih ulja

difuzor za eterična ulja

Povezani tekstovi

Proizvodi koji su 100% eterično ulje (jedino koje ikad treba da koristite) zahtevaju ogromne količine biljaka za proizvodnju. U zavisnosti od vrste eteričnog ulja, može biti potrebno stotine, ili čak i hiljade kilograma biljaka da bi se stvorio jedan litar eteričnog ulja. Ova komplikovana i skupa metoda destilacije ne radi se bez razloga – već zato što se efektivna aromaterapija oslanja na korisne sastojke koji se nalaze u eteričnim uljima, sastojke koji gube svoju efikasnost drastično kada se rastvore.


Naučnici su u ovoj studiji istraživali da li dugotrajno izlaganje isparenjima esencijalnih ulja može zapravo štetiti zdravlju. Mladi radnici u spa centru su udisali isparenja eteričnih ulja tokom dva sata bez prekida. Rezultat je da su, u početku, otkucaji srca i krvni pritisak opadali, ali da je nakon 75 minuta taj trend preokrenut, te su ove vrednosti počele da rastu.

Postoje i tvrdnje da su eterična ulja za aromaterapiju isparljiva organska jedinjenja (VOC), isto kao i svi drugi zagađivači vazduha u zatvorenom prostoru, koji mogu iritirati oči, grlo i pluća. Na taj način štetno utiču na kardiovaskularni sistem kod mladih, zdravih osoba.

Ipak, naučnici među kojima je i Dr Pamela Dalton, istraživač u Monel hemijskom centru u SAD, smatraju da ova istraživanja ne pokazuju validne rezultate jer nemaju kontrolnu grupu, kao i da se fiziološke promene ne mogu sa sigurnošću povezati sa uticajem eteričnih ulja. Dr Dalton smatra da je količina VOC jedinjenja u vazduhu poreklom od isparenja eteričnih ulja suviše mala da bi uticala na zdravlje.

Dok ne bude više istraživanja, ukoliko imate astmu ili alergije, pametno bi bilo izbegavati isparavanje eteričnih ulja u difuzerima ili svećnjancima.


Još jedan aspekt koji ne potvrđuje terapeutsko dejstvo eteričnih ulja je da, npr. u SAD, ne postoje standardi za utvrđivanje kvaliteta eteričnih ulja. Postoji klasifikacija “terapeutski kvalitet”, ali bez regulatornog značenja.


Naučnom metodom hromatografije dokazano je da postoje bioaktivne komponente u eteričnim uljima u toliko malim nivoima da onemogućavaju identifikaciju sastojaka na prirodne i sintetičke. To znači da proizvođači mogu da dodaju veštačke materije da povećaju intenzitet postojećeg prirodnog mirisa, a da mi ne možemo da znamo da li to čine i u kojoj meri.

difuzor za eterična ulja


Rizici pri upotrebi eteričnih ulja podrazumevaju iritiaciju kože ukoliko se tako nanose,  toksična su ako ih progutamo, a nije dokazano da su, čak i poštujući sve mere opreza, bezbedna za trudnice i dojilje.  Treba imati na umu da na hemijski sastav eteričnih ulja mogu da utiču i herbicidi ako se biljke industrijski gaje, umesto da se sakupljaju iz svojih dviljih staništa u prirodi. Kad odete sledeći put na pijacu, pogledajte šta piše na gajbama za limun. Proizvođači velikim slovima deklarišu da kora od limuna nije za ljudsku upotrebu. Zašto? Zato što sadrži izuzetno velike količine herbicida. Rešenje bi bilo kupiti organsko eterično ulje, ali ni tu nismo sigurni koje zakonske regulative su različite države propisale kako bi nas dovele u zabludu da je nešto bezbedno samo zato što su ga nazvali “organsko”.

Koliko su vaše sveće prirodne i bezbedne?

Ovo nas dovodi do glavnog problema kod upotrebe sveća u aromaterapiji. Jeste, možete da kupite sveću sa mirisom lavande, nane ili bilo koje druge biljke od kojih se prave eterična ulja. Nijedna sveća nije sasvim napravljena od prirodnih, korisnih sastojaka (kao što su eterična ulja). Čak i kad nađete sveće u koje je umešano eterično ulje, količina eteričnog ulja nije ni blizu da pruži dovoljne terapeutske koristi. Da i ne spominjem da većina mirisnih sveća na našem tržištu sadrži veštačke mirise, što znači da nemaju nikakav terapeutski učinak prirodnog proizvoda čiju aromu imitiraju. Čak se smatra da je izlaganje dimu sveće štetno po zdravlje.

Većina sveća se pravi od parafina, što je sporedni proizvod nafte, isto kao i plastika, guma, asfalt i brojne kućne hemikalije. Dok sveća gori, dim od parafinske sveće je sličan isparenjima dizel goriva u smislu da oba sadrže benzen i toluen – poznate karcinogene, čijem izlaganju može dovesti do teških oboljenja. Ipak, nema definitivnih istraživanja koja potvrđuju da je izlaganje dimu parafinske sveće štetno po zdravlje.

Zabrinjava i podatak da ne znamo da li fitilj sveća sadrži olovo. Ovo je zabranjeno u većini zemalja, kao što su Kanada, SAD i Australija, jer je dokazano da olovo dok gori ispušta elemente koji loše utiču na razvoj, kognitivne sposobnosti i sluh. U Srbiji nema podataka o prometu sveća sa olovom u fitilju.

difuzor za eterična ulja

Priča se usložnjava kada znamo da fitilj kod parafinskih sveća, bez olova ili sa olovom, ispušta čađ. To je ista materija koja izlazi iz auspuha kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem dizel goriva. I ono što se taloži na unutrašnju stranu dimnjaka.

Ako to nije dovoljno, tu je i činjenica da sveće prosto nisu praktične kao difuzeri, u mnogim situacijama. Otvoren plamen je suviše opasan da bi ostavili sveće da gore preko noći, za one koji žele da uživaju u aromaterapiji dok spavaju. To je značajno ograničenje za one koji aromaterapiju i eterična ulja koriste protiv narkolepsije i drugih tegoba zbog neadekvatnog sna. Otvoren plamen nije idealno rešenje za domove sa decom i kućnim ljubimcima. Da ne govorim o činjenici koliko je teško kontrolisati trajanje ili intenzitet mirisa koji ispušta sveća, i realnost topljenja voska koji često izlivanjem pravi nered.

Kako da bezbedno uživate u svećama?

Sveće koje se smatraju za bezbednije su proizvedene od:

 • pčelinjeg voska
 • sojinog voska
 • kokosovog voska
 • palminog voska
 • povrtnog voska

Dekorativne sveće imaju svoj pozitivan uticaj na naše blagostanje, a njihov kvalitet se uglavnom ogledava na poboljšanje atmosfere, stvaranje prijatnog ambijenta, opuštanje i poboljšanje kolorita tokom praznika i romantičnih susreta. Zaista ima fantastično lepo dizajniranih sveća koje nekad kupujemo samo kao dekor.

difuzor za eterična ulja

Ako baš ne možete bez sveća, ovo su bezbednosni saveti koje ne bi trebalo da ignorišete:

 • nemojte paliti sveću na mestu na kome je promaja
 • nemojte ostavljati sveću upaljenu kada napuštate dom ili pred spavanje
 • vodite računa o tome da li imate svećnjak koji će zadržati vosak koji se topi
 • držite sveću van domašaja dece
 • odsecite vrh fitilja ako postane duži od 10-15mm
 • umesto da duvanjem ugasite sveću, poslužite se namenskim alatom, ili npr. kašikom
 • dobro provetrite prostoriju nakon što ugasite sveću

Ekonomski efekat u korist difuzera za eterična ulja

Konačno, ideja da su sveće jeftinije nego eterična ulja i difuzer se zasniva na nepostojanju dugoročnog planiranja. Jeste, difuzer i određena količina eteričnog ulja će verovatno koštati više od najkvalitetnije sveće. Ali, eterična ulja su toliko koncentrovana da će skoro garantovano trajati duže od najveće sveće. Difuzer je jednokratna investicija dok sveće morate kupovati čim potrošite staru.  Čini se da kupovinom sveća štedite, ali ne dobijate pravu aromaterapiju.


Verujem da svako zna u čemu više uživa i šta bolje odgovara vašim potrebama. Kada se koriste obazrivo i čisto zbog ulepšavanja ambijenta, sveće su odličan način da dodate malo romantike u sobi, uz prijatan miris. Ipak, sveće koje su deklarisane kao aromaterapija ne mogu da se porede po korisnim dejstvima sa difuzorima za eterična ulja.

Najnoviji tekstovi

Zašto da izabereš difuzer za eterična ulja?

difuzer za eterična ulja

Pre nego što nastaviš sa čitanjem, pogledaj tabelu:

DOBITMIRISNE SVEĆEDIFUZER
ODNOS CENA-KVALITETX
BEZBEDNO UZ DECU I LJUBIMCEX
BEZ ŠTETNIH HEMIKALIJAX
BEZ NEREDAX
AMBIJENTALNO SVETLO
KONTROLA NAD MIRISIMAX
Uporedna tabela za difuzore za aromatična ulja i mirisne sveće

Pošto smo utvrdili objektivne prednosti, razmisli da li ti je važno sledeće:

 • Bezbednost ti je na prvom mestu.

Imaš decu ili kućne ljubimce, brineš o otvorenom plamenu, vrelom istopljenom vosku i slomljenom staklu. Ne dopada ti se ideja o zapaljivim materijama u vazduhu u tvom domu.

 • Većina difuzora ne koristi interno zagrevanje za otpuštanje eteričnih ulja u sobu. Nema plamena, nema vrelog voska, nema neposredne opasnosti bilo koje vrste. Ono što je odlično je što možeš da ga staviš bilo gde, na stočić, podprozorsku dasku, pa čak i da ga sakriješ iz vidokruga.

 • Zdravlje ti je važno.

Treniraš redovno. jedeš pravilno. Veruješ u mantru da je tvoje telo tvoj hram, ali kad upališ tu mirisnu sveću, sve to može biti uzalud. Kompanije koje proizvode sveće ne brinu mnogo za tvoje zdravlje, jer smo videli kakve opasne materije sadrže mirisne sveće. Toksini koje ispuštaju gorenjem ulaze u vazduh a onda u tvoja pluća i pluća tvoje dece i stvaraju rizik od oboljevanja.

 • Dobra alternativa je difuzer za eterična ulja – ne proizvodi dim i ne širi toksine kao sveće dok gore.
  Esencijalna ulja se u kombinaciji sa vodom pretvaraju u mirisna, bezopasna i suva isparenja, koja u velikoj meri doprinose poboljšanju raspoloženja. Ako ti je zdravlje važno, izbor je jasan.

 • Voliš jake mirise.

Sveća zamiriše jako kada je upališ, tačno. Vosak se topi a aroma snažno ispunjava prostoriju. Osećaš se kao u jelovoj šumi ili na tropskoj plaži. Ipak, miris sveća ne traje dugo i brzo se smanjuje tokom gorenja sveće.

 • Difuzeri za eterična ulja otpuštaju jednaku dozu mirisa i bioaktivnih materija tokom rada. Rezultat je laganiji, ali ujednačen miris koji ispunjava manju prostoriju, tokom perioda kada je uključen.

 • Želiš da tvoj dom izgleda fantastično.

Ima fenomenalno stilizovanih sveća na tržištu koje mogu imati izuzetan estetski uticaj na enterijer. Postavljamo ih u aranžmanu na sredini stola, ili da akcentujemo neki kutak, ili dopunimo dizajn neke određene prostorije. Uživanje u kadi skoro da ne može da se zamisli bez sveća. A tek kao novogodišnji dekor! Nezaobilazne su i pri samoj pomisli o romantičnoj večeri.

 • Tokom godina proizvođači difuzera za eterična ulja su se obrazovali, pa je sve više difuzera veoma lepog dizajna. Ima nekih koje liče na tegle, neki su kao lale, zatim flaše, a ima izuzetno stilizovanih, sa staklenim poklopcem i dimnjačićem, pa možete da gledate kako se formira para pre nego što izađe. Estetika je, kod većine modela, dopunjena raznobojnim led svetlom, i možete da birate smenjivanje boja ili da se opredelite za jednu.

 • Ne bi da se izlažeš prevelikom trošku.

Želiš da ti kuća lepo miriše a da ne obijaš banku. Naravno. Kada je u pitanju ova kategorija, zavisi koji su ti elementi važni. Cena prosečnog difuzera, u srednjem cenovnom opsegu, je 4.000-5.000 dinara. Kako je cena mirisne sveće u proseku 450 dinara, znači da bi nakon 10. kupovine isplatila difuzer. Pretpostavljam da većina nas ne kupuje sveće u tom broju. Da se ograničim na svoj slučaj, mislim da u celom životu nisam kupila deset mirisnih sveća. Uvek me je odbijao njihov težak miris koji vremenom prestaje da bude prepoznatljiv, a smeta mi i “miris gorenja”. Imala sam keramičke grejače eteričnih ulja lepog dizajna, ali sa određenim ograničenjima. Prvo, moraš da budeš pored njega i često da dolivaš vodu i ulje u posudicu koja ne prelazi 10-20ml, drugo, kad voda ispari ulje koje padne na dno praktično gori, što menja njegovu hemijsku strukturu i zapravo sagoreva (difuzor ne greje ulje) i treće, nije se jednom desilo da izađem i da zaboravim da ugasim sveću.

 • Difuzer je jednokratna investicija, kasnije samo vodiš računa da su eterična ulja koja koristiš sveža i u roku.

divider


Za svaki konzumeristički proizvod, pa i za difuzer za eterična ulja, ima razloga i za i protiv. Za taj neki romantičan i važan sastanak, zna se, kupićeš sveću. Izaberi onu koja ti se učini naprirodnijom, čak i ako nema miris. Mirisaćeš na svoje feromone.

Ako voliš ovakve igračke (a svi volimo neke igračke), difuzor je fantastična stvar. Kupiš uređaj jednom, izabereš dva-tri ulja dok ne ukapiraš šta je za tebe (ja obožavam oštre mirise tipa eukaliptus, limun, limunova trava, sibirska jela, žalfija, dok sladunjavi mirisi tipa kedra , tamjana ili lavande manje utiču na mene). I onda kombinuješ.

Ako voliš rituale, difuzer je za tebe. Meni jako pomaže da uđem u svoju punu kreativnu zonu, kada radim. Pruža mi osećaj za fokus, pruža mi čistotu ne samo vazduha nego i predela u mojim mentalnim mapama, i zapravo mi, uz druge rituale, raščišćava put ka produktivnosti i jasnoći izražavanja u mojim kreativnim i poslovnim projektima. Kao hipersenzitivna osoba, sve što doprinosi da postignem i zadržim koncentraciju i ublažim posledice previše stimulisanog mozga meni pomaže. Tako mi i difuzer za eterična ulja znači kao alat ka tom cilju.

Moj stav je da sam miris ulja, onoliko kvalitetnog koliko se može nabaviti po razumnoj ceni, pomaže. Kao i za sve drugo: ako veruješ da ti pomaže, pomoći će ti.


Pre nekoliko meseci sam nabavila ovaj, i prezadovoljna sam. Dugo je bio na mom spisku želja. Igrom slučaja, prodavac je pogrešio adresu pa je uređaj stigao sa dan zakašnjenja. Kao zahvalnost i izvinjenje zbog čekanja, poslali su mi gratis jednu (ne malu) bočicu ulja japanske nane. Divan gest! Nemam nikakvu povezanost sa kompanijom, već želim da u najboljoj nameri prenesem svoja iskustva.


Primeni sva znanja i alate koji su ti dostupni, za tvoje blagostanje, dokle god su bezbedni, legalni, umereni i bez stresa za tvoj budžet. Sve što pomaže da se osećamo bolje, vredi. Pa čak i ako, umesto difuzera, nakapaš nekoliko kapi omiljenog ulja na parče vate i staviš u prostoriju, ili napraviš smesu od vode, par kapi ulja i kašičice sode bikarbone i povremeno prsneš iz sprej boce. Biće korisno i da naneseš par ulja na prste, prineseš dlanove licu i udišeš duboko (samo pazi da ne dodiruješ oči).


Ne odustaj od namere da u svemu pronađeš potporu i podršku za svoje mentalno zdravlje i za lični razvoj. To je osnova brige o sebi, a kad ima brige o sebi, ima i kvalitetnijeg života.

Related