Da li eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece?

da li eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece

Da li eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece - Pročitaćeš za: 10 minuta.

Koliko god da uživamo u divnom mirisu lavande, u obliku eteričnog ulja lavande u kozmetičkim proizvodima i u aroma difuzeru, pitamo se da li je to sasvim zdravo za našu decu.

Pogotovo nakon najnovije tvrdnje (koje se sporadično javljaju još od 2007.), da eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece.

Ali, koliko je solidna ta tvrdnja?

eterično ulje lavande izaziva rast grudi

Tisserand Institut, ispred koga stoji Robert Tisserand, je u oktobru 2021. objavio nove informacije o tome da li eterično ulje lavande ulje izaziva rast grudi kod dece , to jest, da li utiče na endokrine poremećaje (poremećaj rada hormona).

Tisserand Institut se smatra svetskim autoritetom kada je poznavanje eteričnih ulja u pitanju. Institut se bavi pedagoškim i istraživačkim aktivnostima.

Robert Tisserand, osnivač Tisserand Instituta, je aktivan na polju aromaterapije i eteričnih ulja, i u industriji je prirodnih proizvoda i konsultantskih usluga već 40 godina. Napisao je knjigu Bezbednost eteričnih ulja, za koju se smatra da je najbolja referentna publikacija o eteričnim uljima, kao nezaobilazno polazište za svakoga ko se bavi aromaterapijom i koristi eterična ulja u kozmetičke i terapeutske svrhe. Na tržištu postoji i kompanija Tisserand Aromatherapy, koja se bavi prodajom eteričnih ulja.

U ovom tekstu prenosim saopštenja koje u vezi sa tvrdnjama da eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece dao Tisserand Institut, povodom trvrdnji u naučnom radu Diaz et al 2016.

Optužbe da eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece

Postoji mnoštvo naučnih radova koji su se do sada bavili tezom da eterično ulje lavande ima štetno dejstvo na endokrini sistem ljudi. 

Istraživanje Henley 2007 tvrdi da eterična ulja lavande i čajevca menjaju različite procese koji utiču na estrogene i androgene aktivnosti, na ljudskim ćelijama raka dojke (MCF-7).

Naučni rad Ramsey 2018 obuhvata ispitivanje četiri hemikalije koje se javljaju i kod eteričnog ulja lavande i eteričnog ulja čajnog drveta (eukaliptol, 4-terpienol, dipenten/limonen i alfa-terpineol), tako što su ih primenili na MCF-7 ćelije u test epruvetama i zaključili da ove hemikalije mogu da deluju estrogenski i da blokiraju androgene kao što je testosteron, što dovodi do rasta grudi kod dečaka. Ipak, Ramsey i tim su napomenuli da se ove hemikalije nalaze i kod 65 drugih vrsta eteričnih ulja, koja se ne smatraju endokrinim disruptorima.

Dr Juan Hjus, počasni profesor pedijatrije na Univeziteta u Kembridžu, stava je da “istraživanja dokazuju da individualna upotreba takvih eteričnih ulja, koja sadrže navedene hemikalije mogu izazvati rast tkiva grudi, i da je jasno da su dugoročne posledice izlaganja nepoznate”.

Ispred Queens Medical Research Instituta u Edinburgu, Velika Britanija, Dr Rod Mičel, pedijatrijski endokrinolog, smatra da je “važno ustanoviti moguće mehanizme za navedenu povezanost ginekomastije sa izlaganjem eteričnim uljima lavande i čajnog drveta”, ali “…da moramo uzeti u obzir važne faktore kada tumačimo ove rezultate. Testovi su vršeni na ćelijama karcinoma, koje možda ne predstavljaju normalnu situaciju u tkivu grudi.” 

“…Koncentracija (doza) kojom su ćelije bile izložene možda nije ekvivalentna sa izlaganjem kod ljudi.  Postoji kompleksni odnos između estrogena, testosterona i drugih hormona u telu, koji ne može biti precizno prekopiran u ovim eksperimentima”.

“U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju koncept da izlaganje proizvodima koji sadrže ulje lavande i čajnog drveta uzrokuje ginekomastiju kod dece, i neophodne su dalje epidemiološke i eksperimentalne studije”.

Povezani tekstovi

Ispitivanje valjanosti optužbi

Robert Tisserand je kao okosnicu za ispitivanje valjanosti naučnih radova u kojima se tvrdi da lavandino ulje remeti rad hormona bazirao na pitanjima: 

Da li prepubertetni rast grudi koji se povezuje sa esencijalnim uljem lavande ima osnova? Da li postoji problem sa eteričnim uljem lavande, ako postoji – koji je problem?

Koliko proizvoda za koje se tvrdi da su prouzrokovali ovaj problem zaista sadrži eterično ulje lavande? Koji je obim problema, izloženost, bioraspoloživost, potentnost, osetljive populacije…?

Koliko prepubertetne dece, koja su bila izložena esencijalnom ulju lavande, je razvilo porast grudi? Šta se smatra bezbednim?

Jedinjenja koja remete rad endokrinog sistema

Kriterijumi Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Evropske unije (EU) za jedinjenja koja remete rad endokrinog sistema:

  1. Pokazuju štetan efekat
  2. Imaju endokrini način delovanja
  3. Štetni efekat je posledica endokrinog načina delovanja

Rast grudi kod muškaraca se zove ginekomastija. Kod žena se ta pojava zove telarha.

Za najveći broj slučajeva prepubertetne ginekomastije i prevremene telarhe, smatra se da su idiopatske (nepoznatog uzroka) i nestaju spontano.

Rast grudi tokom puberteta je normalan kod žena, a dešava se ponekad i kod 70% muškaraca.

Preklinički dokazi: In-vitro dokaz estrogene aktivnosti

Estrogene aktivnosti eteričnih ulja:

Eterično uljeIstraž. Henley 2007Istraž. Simoes 2018Istraž. Ramsey 2019
LavandaDaNe*Da
Čajno drvoDaDaDa
GeranijumNije testiranoDaNije testirano
PačuliNije testiranoDaNije testirano

*Lavandino ulje ima najmanje estrogene aktivnosti od svih ulja obuhvaćenih ovim istraživanjima (Henley 2007, Simoes 2018 i Ramsey 2019).

Eterično ulje lavande nije estrogeno kod miševa

Uterotropni test kod ženki miševa pokazuje da eterično ulje lavande koje se nalazilo u hrani (4% u kukuruznom ulju i 20% u kukuruznom ulju) i u dermalnim flasterima, ne utiče na hormone, jer nije došlo do povećanja težine materice (Politano et al 2013). 

Izloženost je 5x 109 veća nego što je prijavljeno kod dečaka koje je obradilo istraživanje “Henley et al”.

Eterično lavandino ulje nije estrogeno kod žena

Testirano je deset eteričnih ulja za efekte na pljuvačni estrogen kod 15 žena u životnoj dobi od 43 do 44 godine. Eterična ulja geranijuma i ruže su pokazala estrogeni efekat, ali lavandino ulje nije. (Shinohara et al 2016).

U dvostruko slepom unakrsnom kliničkom istraživanju konzumiralnja kapsula sa eteričnim uljem lavande kod 24 žene, nije bilo interakcije sa oralnom kontracepcijom. (Heger-Mahn et al 2014).

Naučni rad Henley et al 2007, gde se iznosi tvrdnja da se prepubertetna ginekomastija povezuje sa eteričnim uljima lavande i čajnog drveta, se bazira na 3 prijavljena slučaja (dečaci starosti od 4 do 10 godina, koji su koristili kozmetičke proizvode sa lavandom – kremu za zaceljivanje kože, šampon za kosu, sapun i mleko za telo).

Odgovor Tisserand Instituta 2008. za ovo istraživanje je da proizvodi nisu identifikovani, sastojci proizvoda nisu pobrojani i nema dokaza da je ijedan proizvod sadržavao lavandino ulje. Čak i da jeste, ne znamo koliko. Nije ustanovljena nikakva uzročna veza.

Transdermalna apsorpcija kozmetičkih proizvoda  – tabela

Vrsta proizvodaKoličina koja se nanosiProcenat mirisaFaktor zadržavanjaKoličina zadržanog mirisaApsorbovani miris
Toaletna voda0.75 g8.0%160 mg6 mg
Sredstvo za kupanje17 g2.0%0.0010.34 mg0.34 mg
Mleko za telo8 g0.4%132 mg3.2 mg
Šampon8 g0.5%0.010.4 mg0.04 mg
Gel za kosu8 g 0.2%0.11.6 mg0.16 mg

(Cadby et al 2002)

Agua de violetas (toaletne vode sa ljubičicom) kao predmet istraživanja Diaz et al 2016

Istraživanje Dr Diaz-a i njegovog tima se bazira na podacima koje su istraživači dobili od roditelja tri dečaka (svi starosti 9 godina) koji su razvili ginekomastiju, sa napomenom roditelja da su koristili kozmetička sredstva koja, navodno, sadrže lavandu. Ginekomastija se u ovim slučajevima spontano povukla nakon prekida korišćenja.

Dr Diaz radi u Majamiju, gde je i sproveo istraživanje, nad pripadnicima hispanoameričke zajednice. 

Hispanoamerička populacija ima tradiciju korišćenja toaletnih voda koje nazivaju Agua de Violetas, i kojima prskaju bebe od rođenja.

“U nekim hispanoameričkim zajednicama u SAD, uobičajena je izdašna upotreba određenog mirisa pod nazivom agua de violetas, kako bi se parfimisale bebe… Kada je prepubertetna ginekomastija počela da se pojavljuje sa relativno malom učestalošću u ovim zajednicama, uspostavljena je veza između eteričnog ulja lavande koje je sastojak agua de violetas toaletnih voda.” Endocrine News, februar 2020.

U istraživanju se navodi da je “toaletna voda ljubičaste boje i da ima karakteristični miris lavande”.

Priložena je HPCL analiza sa objašnjenjem “UV hromatogram agua de violetas toaletne vode je koncentrisan na 210nm i 220nm, i podudara se sa UV hromatogramom Lavandula angustafolia.

Izvodi se zaključak da “ovi rezultati, u kombinaciji sa fizičkim izgledom i bojom toaletne vode, dokazuju da je lavanda glavni sastojak ovih proizvoda”.

Odgovor Roberta Tisserand-a je da činjenica da postoje dva skoka na ovim vrednostima ne znači da to što se gleda sadrži linalool i linalyl acetat (sastojci koje sadrži lavandino ulje). Jednostavno, ovde ne postoje dokazi – nije prikazan hromatogram, bilo za eterično ulje lavande bilo za toaletnu vodu.

HPCL je veoma neuobičajena metoda za analizu isparljivih materija.

Boja lavandinog ulja (Lavandula angustifolia Mill.) je bledo žuta, klasifikuje se kao ISO 3515:2002 i pod opisom 4.2 Boja: Bledo žuta.

Veštačke boje koje se nalaze na spisku sastojaka proizvoda: Ext. D&C Ljubičasta br. 2, FD&C Crvena br. 3, FD&C Boja br. 40 i FD%C plava br. 1.

Da li eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece?

Jedinjenja po imenu iononi skoro savršeno sintetički oponašaju miris ljubičica. Izomeri ionona su identifikovani kao sastojak kod 4 od 5 proizvoda (kod jednog proizvoda nije bilo moguće odrediti supstancu).

Osnovni sastojci eteričnog ulja lavande po ISO standardu – tabela

PorekloLinalool %Linalyl acetat %
Australija25-3825-45
Bugarska22-3430-42
Francuska “Maillette” lavanda30-4533-46
Ukrajina20-3529-44
Min/Maks20-4525-46

Analiza koja opovrgava tvrdnje da eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece

Laboratorija “Laboratoire Phytochemia” u Kanadi uradila je analizu pet proizvoda obrađenih istraživanjem Ramsey et al 2019.  Laboratoire Phytochemia  je merila ne samo procenat isparljivih materija, već i količine u mg/L. Prikazani su glavni sastojci, plus linalool i linalyl acetat tačnosti do 0.01%.

Prikazan je i ukupni procenat ispraljivih tečnosti u svakom proizvodu.

  1. Toaletna voda P.M.B.: Ukupno 0.73% ukupnih isparljivih materija, 0.00% Linalool-a i 0.00% Linalyl acetata.
  1. Proizvod “Violetas Francesas”: ukupno 1.64% isparljivih materija u proizvodu, 0.23% linalool-a i 0.00 linalyl acetata.
  1. Toaletna voda “Mi Tesoro Aqua de Violetas”: u proizvodu se nalazi alkohol, destilovana voda, mirisi, D&C crvena boja br. 33,FD&C plava br. 1, ukupno 0,46% isparljivih materija u proizvodu, 0.00% linalool-a i 0.00% linaly acetata. Sapun sa lavandinim uljem: Izveštaj laboratorije: Lista sastojaka: Marticaria recutita ekstrat cveta, Lavandula angustifolia ekstrakt cveta, parfem. Ukupan procenat isparljivih materija je 0,98%, sadržaj linalool-a 0,92%, sadržaj linalyl acetata 0.00%.
  1. Gel za tuširanje “Baby Magic”: Ukupan broj isparljivih materija je 1.6%, sadrži 0.95 Linalool-a i 0.06% Linalyl acetata.

Udisanje isparenja lavandinog ulja putem difuzera: Prag izdržljivosti kod miševa je 32ppm. Dozvoljena osmočasovna granica okupacione izloženosti u pet evropskih zemalja je 5-25ppm. 15 kapi ulja narandže u prostoru od 64m3 je 1 ppm. Prag za otkrivanje materije je 0.06 ppm. 

  1. Toaletna voda “Crusellas Violet Water Cologne”. Izveštaj kaže da sadrži 1,6% isparljivih materija, od toga 0.95% linalool-a i 0.06 linalyl acetata. I ovo nije dokaz da linalool i linalyl acetat potiču od lavande, jer ako linalyl acetat predstavlja 25% lavandinog ulja (vidi tabelu), proizvod bi mogao da sadrži 0,04% Lavandinog ulja (40 delova na milion).

Ako se 1g toaletne vode isprska na kožu, ta količina bi mogla da sadrži 0.04mg (40 mikrograma) lavandinog ulja. Ako se 3,5% resorbuje preko kože, to bi ukupno bilo ukupno .4mcg lavandinog ulja. Perspektiva: 1.4mcg x 35,000= 1 kap.

Najnoviji tekstovi

Dokazi da eterično ulje lavande ne remeti rad hormona

Izomeri ionona i benzil acetat su pronađeni u značajnim količinama u sve četiri toaletne vodice koje su podvrgnute analizi. Miris koji podseća na lavandu potiče od izomera ionona, sintetički proizvedenih da replikuje miris ljubičice.

Nema nikakvih dokaza da je lavandino ulje prisutno ni u jednom od pet analiziranih proizvoda.

Čak i da je bilo prisutno eterično ulje lavande, njegova potentnost bi morala da bude izuzetno jaka da bi izazvala hormonske promene.

Ljubičasta boja proizvoda Agua de Violetas potiče od sintetičkih boja, naznačenih na spisku sastojaka.

U najvećem broju slučajeva ginekomastija nestaje spontano.

Zbog toga rešenje problema nakon prestanka korišćenja proizvoda nije dokaz kauzalnosti. Zapravo, činjenica da je neko koristio lavandino ulje i i zbog toga dobio ginekomastiju nije dokaz da se ginekomastija javila zbog korišćenja lavandinog ulja, i nestala nakon prestanka korišćenja lavandinog ulja.

Samo zato što postoji “povezanost” (dečaci koji su razvili ginekomastiju su koristili sredstva koja su navodno sadržavala lavandino ulje), ne znači i da postoji uzročno-posledična veza između korišćenja lavandinog ulja i ginekomastije.

U In-vivo studiji na pacovima nije pronađen estrogeni efekat.

Eterično ulje lavande nije estrogeno kod odraslih žena. 

Što se tiče nivoa rizika – u ovom trenutku, čini se da je rizik je zanemarljivo mali.

Nijedan od Agua de Violetas toaletnih vodica na etiketi ne navodi da sadrži lavandino uvlje.

Nema kompletne liste sastojaka.

Kako bi se izbegle pretpostavke, proizvodi bi morali da budu testirani metodom GC-MS (gasna hromatografija i masovna spektrometrija).

U epidemiološkoj studiji “Rasprostranjenost endokrinih poremećaja kod dece koja su bila izložena eteričnom ulju lavande i eteričnom ulju čajnog drveta” objavljenoj u “Međunarodnom žurnalu pedijatrije i medicine adolescenata” , zaključak je da “Od 556-oro dece u prosečnom uzrastu od 6.33 godina, oni koji su bili redovno izloženi eteričnom ulju lavande i čajnog drveta prikazali su iste rizike za endokrine poremećaje kao oni koji nisu bili izloženi. Ni u jednoj grupi nema zabeleženih slučajeva prepubertetne ginekomastije, pojave preranog puberteta,  zakasnelog puberteta, manjka hormona rasta i hipotiroidizma, što je sve u skladu sa populacionim normama.”

Okolnosti trgovine i bezbednosti upotrebe eteričnih ulja

Eterična ulja nisu dovoljno regulisana, na globalnom nivou, kako po pitanju bezbednosti, tako i po pitanju terapeutskog dejstva. Na primer, čak ni SAD, za koju se smatra da ima dobro zakonski regulisano tržište materija koje se koriste kao pomoćna terapija kod ljudi, nije dovoljno uredila ovu oblast.

Američko regulatorno telo FDA (Uprava za hranu i lekove) mnoga eterična ulja obeležava sa GRAS (“smatra se generalno bezbednim”),  kada se koristi kao što je propisano. Ali, FDA ne nadzire tržište esencijalnih ulja u istoj meri kao što nadzire tržište lekova.

da li eterično ulje lavane izaziva rast grudi kod dece

Testiranje eteričnih ulja nije ni približno opsežno. Nauka eteričnih ulja je u povoju i potrebno je mnogo kvalitetnih istraživanja kako bismo tačno znali koji uticaj eterična ulja imaju na nas, a i na životnu okolinu.

Činjenica koju treba uzeti u obzir kada razmatramo tvrdnje da eterična ulja utiču na rad hormona je i to što polistirenske tacne koje se koriste u laboratorijama, kao nosači materije koja se analizira, sadrže ftalate i bisfenol A. 

Poznato je da su materije kao što su ftalati i Bisfenol-A endokrini disruptori. Smatraju se potencijalnim uzročnicima hroničnih oboljenja kao što je endometrioza.  Eterična ulja lako upijaju ove supstance iz plastike.To bi mogao da bude odgovor zašto u nekim in-vitro testovima ulja pokazuju efekat endokrinog poremećaja.

Naravno, pitamo se, između ostalog, i koji su motivi lekara i naučnih radnika, kao što je Dr Diaz i njegov tim, da (nedokumentovano) tvrde da lavandino ulje remeti rad hormona. Čini se više nego neozbiljnim izjaviti da proizvod sadrži lavandu zato što je ljubičaste boje i miriše na lavandu, bez analize gasnom hromatografijom i masovnom spektrometrijom, što se smatra ultimativnom i neoborivom istraživačkom metodom. Takođe, dovodimo u pitanje objektivnost subjekata korišćenih u istraživanju, jer ako biste pitali bilo kog roditelja hispanoameričkog etniciteta, da li prska kožu deteta toaletnom vodom Agua de Violetas, odgovor bi najverovatnije bio “da”. Zato je teško da pomislimo da je ginekomastija kod dece obuhvaćene ovom studijom nastala zbog upotrebe lavandinog ulja, jer ogromna većina koristi toaletne vodice Agua de Violetas, a ginekomastiju ispoljava veoma mali broj.

Kada govorimo o motivima, ne treba da zaboravimo da među lekarima i naučnim radnicima postoji nevidljivi pritisak da objavljuju naučne radove, kako bi bili relevantni i napredovali u karijeri, a za tu pojavu postoji i izreka “publish or perish”, to jest “objavi ili nestani”. Zato, između ostalog, postoje nekvalitetna naučna istraživanja.

S druge strane, treba da preispitamo i objektivnost tela koje opovrgava optužbe (u ovom slučaju Tisserand Insitut). Tisserand Institut jeste institucija od autoriteta, a Robert Tisserand je veoma cenjen u krugu ljudi koji se bave aromaterapijom. Ultimativna referentna knjige Bezbednost eteričnih ulja, čiji je on autor, je biblija svakog aromaterapeuta. Pretpostavka je da je Robert Tisserand povezan sa kompanijom Tisserand Aromatherapy, koja prodaje eterična ulja.

Ako želimo da razmišljamo racionalno, postavimo pitanje o nečijoj objektivnosti ovako:

Da li on/ona/organizacija nešto prodaje?

Ako prodaje, postoji šansa da navodi koje iznosi nisu objektivni. Sadržaj koji plasira organizacija koja nešto prodaje je usmeren ka prodaji. 

Ozbiljni igrači kao što je Tisserand Institut sigurno ne bi rizikovali ugled zbog loše potkrepljenih tvrdnji, ali pretpostavke da oblikuju svoje aktivnosti ka povećanju prodaje su logične, i očekivane.

eterično ulje lavande izaziva rast grudi

Povodom optužbi da eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece i remeti rad hormona, Tisserand Institut dokazuje da to nije tačno, i da je lavandino ulje bezbedno. 

Ostaje nam da, skoro kao i u svim drugim situacijama u društvu – u kojima se pojavljujemo kao potrošač (robe ili informacija), poklonimo poverenje onome ko nama deluje najviše od poverenja, i da sa oprezom, koristeći zdrav razum, uživamo u proizvodima koje volimo. 

Na kraju, nekome moramo da poklonimo poverenje. Ali nikad bez racionalnog razmišljanja i edukacije.

Related

3 Replies to “Da li eterično ulje lavande izaziva rast grudi kod dece?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *