Feel-good filmovi za visokosenzitivne osobe

filmovi za visokosenzitivne osobe

feel-good filmovi za visokosenzitivne osobe

Zdravo senzitivci, to jest, visokosenzitivni ljudi i svi vi koji volite filmove! 📽 Verovatno se i vi, kao ja, ponekad uželite “feel-good” filmova tu i tamo, to jest, filmova koji čine da se osećamo prijatno i udobno. Kao visokosenzitivna žena koja vrednuje svoje emocionalno i mentalno blagostanje, uvek sam u potrazi za filmovima koji mi pomažu da se rasteretim i napunim baterije.

Ali, da budemo iskreni, naći pravi film može da bude teško. Ima toliko opcija pa ne znamo ni odakle da počnemo. Zato vam dajem listu mojih omiljenih “feel-good” filmova za visokosenzitivne osobe, koji su mi davali toplinu i radost tokom proteklih godina.

Bilo da se osećate stresirano, anksiozno, ili vam samo treba mali pozitivni podstrek, ovi filmovi će učiniti da vam bude milo i toplo oko srca. Zato odvojite vreme, zgrabite mekano ćebence i kokice i spremite se za jedan lepi filmski zagrljaj.

filmovi za visokosenzitivne osobe

Sensitive: “The Untold Story”

Film koji se direktno bavi visokosenzitivnim ljudima je “Sensitive: The Untold Story” (2015). To je dokumentarac koji istražuje odliku visoke senzitivnosti (koju u proseku ima 20% ljudi, podjednako žena i muškaraca) i prikazuje intervjue sa visokosenzitivnim osobama, naučnike i stručnjake u ovoj oblasti. Ovaj film nudi uvid u iskustva i izazove sa kojima se suočavaju visokosenzitivne osobe, kao i načine kako da upravljaju ovom osobinom a i da izvuku najbolje iz te specifičnosti koja podrazumeva visoku senzitivnost. Scenario je pisala Ilejn Aron a režirao je Vil Harper.

Film se može pogledati na stranici kod Dr Ilejn Aron, koja je naučno dokazala osobenost ove odlike ličnosti, napisala knjigu i unela pojam visoke senzitivnosti u naučni narativ.

Dr Aron na svom blogu promoviše i filmove “Sensitive and In love”, igrani film o visokosenzitivnim osobama i ljubavi, “ i ”Sensitive Lovers” (dokumentarac). U produkciji je i novi film “Sensitive Men Rising”, o visokosenzitivnim muškarcima. 

Pre nego što sam odgledala film “Sensitive: The Untold Story” već sam pročitala knjigu Dr Ilejn Aron “Visokosenzitivne osobe”[1]Samo da podsetim da je ova knjiga u srpskom izdanju Psihopolisa naslovljena sa “Ranjivost”, izdanje 2018. Ova napomena je samo ilustracija koliko pojam visokosenzitivne osobe nije još … Pročitaj više, tako da sam ga, shvativiši da sam visokosenzitivna osoba, rado odgledala. Glavni utisak je da je film zaokružio znanje o visokosenzitivnim osobama koje sam stekla čitajući knjigu, lepo je snimljen, fino je čuti kako naučnike koji govore o naučno utvrđenim činjenicama, ali i visokosenzitivne osobe dok govore o svojim iskustvima. Jedno od lepših izlaganje je ono od Alanis Moriset, koja je takođe visokosenzitivna osoba.

Sve u svemu, ovo je veoma informatvni dokumentarac koji će vam pomoći da konkretizujete neka svoja ponašanja i osećanja, reakcije na spoljašnji i unutrašnji svet, objedinjen pojmom visoka senzitivnost. Ne mogu da kažem da sam čula nešto novo u odnosu na knjigu, ali sigurno lep dodatak knjizi. Film možete iznajmiti i gledati par dana ili kupiti i preuzeti ga za stalno. 

Ostale filmove, pobrojane u ovom pasusu, a koji se konkretno bave senzitivcima, nisam još odgledala.

Zašto vredi odgledati “Sensitive – the Untold Story”?

 1. Temeljno istraživanje: Ovaj dokumentarac pruža detaljnu analizu visoke senzitivnosti, odlike ličnosti koju ima oko 20% populacije. Film ispituje biološke, fiziološke i faktore biološkog i socijalnog okruženja koji doprinose visokoj senzitivnosti, i pruža uvid u to kakav uticaj ima na živote ljudi.
 2. Mišljenja stručnjaka: Saznaćete stavove stručnjaka na polju visoke senzitivnosti, prevashodno od Dr Ilejn Aron, koja je zaslužna za termin “visokosenzitivna osoba”, i koja je vodeći autoritet u ovoj oblasti. 
 3. Lične priče: U filmu su prikazane lične priče pojedinaca koji sebe smatraju visokosenzitivnim osobama, koje dele svoja iskustva i bitke koje imaju u svetu, koji često vrednuje ekstrovertnost i grubost, radije nego senzitivnost.
 4. Porast svesti o ovoj osobini: Ovaj dokumentarac ima za cilj da podigne svest o visokoj senzitivnosti, da razbije zablude i predrasude i da objasni njene jedinstvene dobre strane.
 5. Pozitivna poruka: Visoka senzitivnost je vredna osobina koja može da bude od velike koristi u mnogim poljima života. Pored toga, važno je i da prihvatamo i poštujemo raznolikost među ljudima u svim oblicima.

Film je vredan izvor informacija za sve one koji žele da saznaju više o ovoj važnoj osobini i preporučujem vam da ga pogledate.

Amélie

“Amelija” (2001) – Ovu francusku romantičnu komediju su verovatno svi gledali bar jednom – drama govori o stidljivoj i introvertnoj devojci Ameliji koja pronalazi sreću u malim gestovima dobrote i pomaže ljudima oko sebe. Topla ljudska priča – film koji podiže raspoloženje i slavi lepotu malih stvari u životu. Jedan od filmova koji se ne zaboravlja.

Zašto volimo Ameliju?

“Amélie” je francuska komedija koja je posebna i jedinstvena iz nekoliko razloga:

 1. Zanimljiva priča: Priča ovog filma je maštovita, pomalo blesava i šarmantna, što stvara očaravajuću i magičnu atmosferu kroz ceo film. Ima neobičan stil naracije, pošto glavni lik, Amelija, ponekad prekida distancu koju ima kao lik u filmu i obraća se direktno publici.
 2. Nezaboravni likovi: Likovi u filmu su ekscentrični, hiroviti i pamtljivi, i svaki lik ima svoju jedinstvenu ličnost i biografiju. Amelija, kao glavni lik, posebno je draga i neobična i njeno uživanje dok pomaže drugima je očaravajuće.
 3. Kinematografija: Vizuelno, film je da vam zastane dah. Ima fantastične vizuale koji prikazuju lepotu Pariza i stvaraju atmosferu kao iz snova.
 4. Muzika: Pesme iz ovog filma su razigrane, kapriciozne i savršeno dopunjavaju romantičnu i magičnu atmosferu filma.
 5. Pozitivna poruka: Čak i mala dobra dela stvaraju veliku promenu u životima ljudi, i nikad nije kasno napraviti neku promenu na bolje.

Povezani tekstovi

Mala Mis Sanšajn

“Mala Mis Sanšajn” (2006) – Priča prati disfunkcionalnu porodicu Huver, koja kreće na put u Kaliforniju kako bi njihova ćerkica učestvovala na takmičenju za lepotu. Film ima humora i slatko-gorak začin koji boji važnost porodične podrške, kao i prihvatanje. Produkcija: SAD.

Šta volimo kod Male Mis Sanšajn?

 1. Likovi: film ima dobro osmišljene likove, svaki sa svojim nesavršenostima i manama. Volimo kad prepoznamo kod filmskih likova neka svoja ponašanja i razmišljanja.
 2. Priča: Radi se o disfunkcionalnoj porodici koja kreće na put kako bi ćerka mogla da učestvuje na takmičenju u lepoti. Zaplet je i duhovit i neprijatan, a istražuje teme kao što su porodica, identitet i istrajnost.
 3. Humor: “Mala Miss Sunshine” ima puno scena koje su komične, ima i elemenata crne komedije, a neke od komičnih scena nas teraju na razmišljanje. 
 4. Nežnost: Film ima dirljivu poruku prihvatanja, rezilijentnosti i bezuslovne ljubavi. To je pravi “feel-good” film koji nas ostavlja u pozitivnom i inspirišućem raspoloženju.

Film ima jedinstvenu mešavinu komedije i drame, likove sa kojima nam je lako da se poistovetimo, i uči nas kako treba da prihvatamo i sebe i druge, iako mislimo da smo različiti od drugih, ili čak ekscentrični.

Inside Out

“Inside Out” (2015) – U pitanju je animirani film iz Pixar studija koji istražuje aktivnosti u umu jedne devojčice i emocije koje kontrolišu njeno ponašanje. Film je izuzetno kreativno delo sa puno uvida koje pomaže da razumemo kompleksnost osećanja i važnost samosvesti. 

Šta je posebno kod filma Inside Out?

“Inside Out” je animirani film koji je pobrao veoma dobre kritike, a evo zašto ga volimo:

 1. Inovativna priča: Na jedinstven način film istražuje unutrašnji svet devojčice, dok proživljava emocije koje žive u njenoj glavi. Ovaj koncept pruža svežu i jedinstvenu perspektivu na to kako naše emocije utiču na naše ponašanje i iskustva.
 2. Kompleksni likovi: Likovi su kompleksni i multidimenzionalni, a svaka emocija je personifikovana kao zaseban lik sa svojom jedinstvenom ličnošću i motivacijama. Ovakav pristup čini da se lako prepoznamo u nekom ponašanju i pomaže nam da shvatimo unutrašnje konflikte i borbe protagoniste – devojčice Riley.
 3. Dubina emocija: “Inside Out” analizira kompleksne emocije kao što su tuga, strah i bes, na način koji je pristupačan i deci i odraslima. Film istražuje kako ove emocije utiču na naše živote na dubljim nivoima.
 4. Pozitivna poruka: Pozitivna poruka je da je u redu da osećamo tugu i druge negativne emocije, jer su one prirodni deo života. Film nas uči o važnosti prihvatanja naših osećanja, čak i loših, kao i kako je moguće pronaći radost i sreću i u sred teških situacija.
 5. Prelepa animacija: Zadiviljuća animacija, žive boje i maštoviti vizuali čine da svet koji postoji u glavi devojčice Riley oživi u punom svetlu.

Ovi filmovi su posebno relevantni za visokosenzitivne osobe jer istražuju osobinu visoke senzitivnosti i pružaju pozitivnu i optimističnu poruku koju će senzitivci razumeti. Većina senzitivaca je srećna kad se prepozna u radu Dr Ilejn Aron, a svaki deo sebe koji bolje razumemo kao rezultat dovodi do boljeg ponašanja, boljeg razumevanja situacija, većeg prihvatanja sebe i drugih. “Sensitive: The Untold Story” je dokumentarac koji se konkretno bavi iskustvima visokosenzitivnih osoba, dok drugi filmovi imaju likove i situacije koje mogu da pomognu senzitivcima da se osećaju shvaćeno i prihvaćeno.

Naše preporuke mogu da vam pruže filmsko iskustvo u kome se ne samo uživa nego i saznaje nešto o ljudskoj prirodi, a pogotovo mogu da budu vredni za one koji žele da istraže svet visoke senzitivnosti, ili im prosto treba neki “feel-good” film.

filmovi za visokosenzitivne osobe

Koji filmovi nisu za senzitivce?

Teško je praviti generazlizaciju, ali budući da visokosenzitivne osobe imaju tu jedinstvenu osobinu, ona može da utiče i na izbor filmova, odnosno sadržaja koje uzimamo. Znamo da su sadržaji svakakvi, a visokosenzitivne osobe su više osetljive na neku vrstu sadržaja u filmovima, kao što su na primer:

 1. Nasilje: visokosenzitivne osobe su više empatične i uglavnom izbegavaju scene sa nasiljem i agresijom jer teško podnose takve situacije.
 2. Glasni ili iznenadni zvuci: mnogi senzitivci su osetljiviji na glasne ili iznenadne zvuke, kao što su eksplozije ili vrištanje, čega ima poprilično u akcionim i horor filmovima.
 3. Intenzivne ili grube scene: Direktne scene nečijeg mučenja, silovanja ili bilo koje druge agresivne radnje su skoro pa nepodnošljive za senzitivce. To je jedan od razloga zašto ne gledam vesti: tog trenutka kad se izložim vestima, čujem gnusne detalje o nekom zločinu. Isto tako, bilo koji TV kanal koji prikazuje život životinja ne gledam jer se na neki čudan način meni uvek serviraju scene kada neka životinja proždire i ubija drugu. Znam da je to prirodni proces, ali zaista ne mogu da gledam.
 4. Negativne ili uznemirujuće teme: Senzitivci imaju manju toleranciju na uznemiravajuće teme, kao što su smrt, gubitak ili tragedija, i radije gledaju filmove sa pozitivnim i optimističnim porukama. Muslim, život je već dovoljno tragičan – šta ćete gore od činjenice da će svi koje volimo pomreti, a takođe i mi sami, ili se bar svakome od nas mogu desiti veoma loše stvari. Zato ne želim da gledam, slušam ili čitam o tragedijama i zlu koje pogađaju druge, a u pitanju su izmišljeni likovi ili stvarni ljudi kojima ne mogu da pomognem.

Naravno, osobina visoke senzitivnosti ne utiče na naš ukus kad su filmovi u pitanju, i uvek je najbolje biti svestan svojih nivoa senzitivnosti i izabrati filmove koji su u skladu sa sopstvenim nivoom prijatnosti. 

Koje serije su dobre za visokosenzitivne osobe?

Ovo je široko polje jer znamo da svi volimo sve i svašta. Jedna od TV serija koja možda istražuje život visokosenzitivnih osoba u srednjim godinama je američka drama “This is Us”. Premijeru je imala daleke 2016. i izdržava zapanjujućih 6 sezona.

Bavi se raznolikim emocionalnim temama koje mogu da ponude senzitivcima razne uvide, od odnosa u porodici, ličnih borbi, tugovanju i ličnom razvoju. Senzitivci u ovoj seriji mogu da pronađu realistične situacije, pogotovo one koje se tiču empatije. Serija je generalno imala dobre kritike za prikaz kompleksnih likova i emocionalno nabijenih priča. Ako vam treba dobro napisana drama koja se oslanja na likove i bavi se celim dijapazonom senzitivnih i emocionalnih tema, onda je “This is Us” za vas.

Ja lično nisam fan ovakvih saga, ali moram priznati da su situacije iz svakodnevnog života u ovoj seriji prilično prepoznatljive svima od nas, i da vredi gledati bar nešto (trebaće vam poprilično vremena da bindžujete svih šest sezona).

filmovi za visokosenzitivne osobe

Kao visokosenzitivna osoba, čini se da je teško pronaći idealni film ili seriju koja će učiniti da se osećamo prijatno i udobno. Znamo i sami da na filmskim portalima ne postoji kategorija “pogodno za visokosenzitivne osobe”. Tako da nešto što bi baš nama, senzitivcima odgovaralo je teško ciljano naći. Treba nam nešto što će nam pružiti osećaj bezbednosti i ušuškanosti, kao i opuštanje. Zato smo dali predlog ovih “feel-good” filmova i serija koje su savršene za visokosenzitivne žene kojima treba mir i odmor. 

Predložili smo vam komedije, drame i dokumentarce i serije koji će sigurno podići raspoloženje i pomoći vam da se odmorite posle dugačkog dana. Bilo da želite da gledate same ili u društvu, na ovoj listi ima nečega za svakog. Zato, izaberite zabavu koja je u skladu sa vašom skalom senzitivnosti ili je prosto izaberite nešto kao način bridge o sebi. Ma, zaslužili ste!

Ukratko, ako si visokosenzitivna osoba, ne moraš da ugrožavaš svoj emotivni komfor kada je zabava u pitanju. Postoji veliki izbor, ali je važno izabrati nešto što će nam pomoći da se osećamo dobro i da se opustimo. Kada uvrstite ove “feel-good” filmove za visokosenzitivne osobe u svoju rutinu, možete da pomognete sebi na više nivoa i da pronađete prijatnost u jednostavnim zadovoljstvima u životu. Zato pogledajte nešto sa našeg spiska – nećete biti razočarani!

Reference

Reference
1 Samo da podsetim da je ova knjiga u srpskom izdanju Psihopolisa naslovljena sa “Ranjivost”, izdanje 2018. Ova napomena je samo ilustracija koliko pojam visokosenzitivne osobe nije još zaživeo, pa je prevodilac izabrao pojam “ranjivost”. Inače, prevod je za svaku pohvalu, za razliku od drugih izdavača literature iz popularne psihologije.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *