Joga na plaži: kako da pružite sebi najbolji ugođaj

joga na plaži

Letnja sezona je u punom jeku i mnogi traže načine da se rashlade i uživaju u prirodi. Jedna od akvitnosti koja je odlična za ovo je joga na plaži. Joga na plaži može biti odličan način da se opustite i vežbate, ali treba da imate nekoliko stvari na umu kako biste iskoritili maksimum iz ove vežbe. Evo šest saveta kako da sebi pružite najbolji ugođaj kada vežbate jogu na plaži.

1. Izaberite pravo vreme tokom dana

Ako ste odlučili da vežbate jogu na plaži, vreme tokom dana koje birate čini veliki doprinos tome koliko ćete uživati u toj aktivnosti. Ako radite jogu u sredini dana, biće vam prevruće i teško ćete se rashladiti (čak i kada ste u hladu). Najbolje vreme za jogu na plažu je ili rano ujutro ili kasnije tokom dana, kada sunce nije toliko jako. Ako je, ipak, jedino vreme koje možete da odvojite za jogu sredina dana, potrudite se da imate pored sebe vodu ili piće sa elektrolitima, pravite pauze između asana i hidrirajte se. Krema za sunčanje je neophodna, kao i prilagođena garderoba. Jutro i veče su super i zato što tada ima manje ljudi na plaži, imate za sebe više prostora i više privatnosti.

joga na plaži

2. Pronađite idealno mesto

Nisu sva mesta na plaži jednako dobra ako želite da vežbate jogu. Treba vam mesto koje nije previše blizu vode, tako da ne morate da razmišljate da li ćete se pokvasiti (ili će talasi potkopati prostirku), ali ni mesto koje je dalje od vode nije najbolji izbor jer gubite čari zvuka i mirisa mora. Takođe, treba da vodite računa kakva je struktura peska jer vam treba stabilna površina za vežbanje. Ne biste želeli krupan šljunak jer ne samo što može da ošteti prostirku (ako je koristite, uglavnom je bolje bez nje, ali to procenite sami), već i nije udobno kada povremeno osetite neki kamenčić koji se pomerio i rešio da vas bode. Najbolji pesak je blizu vode, do same ivice.  Utabajte mesto nogama pre nego što stavite prostirku. Osećaj je drugačiji nego kada smo stabilni na podu, naravno, i joga na plaži je izazov za ravnotežu, tako da vam predlažem da iskoristite tu priliku za jedinstveni doživljaj.

3. Ponesite pravu opremu

Kao i za sve sportske aktivnosti, treba da imate dobru opremu jer će to veoma uticati na vežbanje joge na plaži. Treba vam lagana, prozračna odeća koja se ne zagreva mnogo na suncu.  Treba vam i peškir (i prostirka koju nećete žaliti da stavite na pesak, za one koji ne mogu bez nje). Krema za sunčanje je, znamo, nezaobilazna. Da li koristite mineral kreme za sunčanje ili hemijske? Ako koristite hemijske kreme za sunčanje,  nanesite je na kožu 20 minuta pre izlaska na sunce. Moj izbor je mineralna krema za sunčanje koju pravim sama (ovde imate i recept). Vi izaberite ono što je najbolje za vas, samo izbegavajte ulja i sredstva sa uljanom formulacijom. Taj osećaj klizavosti nije nešto što vam sada treba. Za vežbanje joge na plaži u sred dana, neophodna vam je i komotna, lagana garderoba – ili funkcionalne majice i helanke (od materijala koji ne upija znoj i brzo ga izvlači dalje od kože), ili šira pamučna garderoba koja ne prijanja tesno uz telo. Što se tiče opreme za jogu koju koristimo u studiju, kao što su ciglice -ne bih vam ih preporučila,  prvo iz razloga da ne opterećujete svoj prtljag, a drugo –  sama konfiguracija plaže i peska može da vam pomogne da uđete ili ostanete u položaju. 

Povezani tekstovi

4. Ostanite hidrirani

Za bilo koju sportsku aktivnost ili bilo kakvo vežbanje,  hidriranost je veoma važna, ali posebno kada radite jogu u uslovima velike toplote. Pijte dovoljno tečnosti pre i posle svoje joga sekvence kako biste izbegli dehidraciju. Treba da ponesete flašicu sa vodom koju ćete imati pored sebe za slučaj da počnete da se mučite zbog vrućine. Od srca vam preporučujem da umesto vode sa sobom nosite piće sa elektrolitima.  Ima ih u prodavnicama, uglavnom ih reklamiraju kao sportska pića. To nisu pića koja sadrže kofein kao Red Bull, na primer, već sadrže minerale i elemente koji doprinose ravnoteži organizma. Sredstva za rehidrataciju imate i u apotekama pod različitim nazivima, prodaju ih u obliku kesica sa praškom, ali i kao šumeće tablete za rastvaranje. Većina praškova u kesicama je bezbedno i za bebe. 

Elektrolite gubimo znojenjem, tako da ih voda neće nadomestiti. Ako počne da vam se vrti u glavi, ili da vam se blago tresu ruke i noge (kao meni), ponesite vodu sa malo soli, koju ćete prethodno rastvoriti u vodi. To će vam pomoći da nadoknadite izgubljene elektrolite koji se gube znojenjem. Za lepši ukus, dodajte malo limunovog soka, a recept napitka koji pravim sama je na slici dole. Med zamenite zaslađivačem koji vi koristite, ako med ne konzumirate.

joga na plaži

Čim osetimo žeđ, znači da nismo dobro hidrirani. Slušajte svoje telo, ali se i pripremite unapred, kako biste sekvencu joge na plaži izveli bez dužih prekida.

5. Vežbajte u svom ritmu

Jedna od sjajnih stvari kod joge je da je možete vežbati u svom ritmu. Ako vam postane prevruće ili budete odjednom jako umorni, napravite pauzu i odmorite u pozi deteta ili nekoj drugoj pozi koja odmara. Ovo je pravilo i za vežbanje u grupi, sa instruktorom – predlaže ga i T. K. V. Desikačar (joga učitelj, sin Šri Tirumalaj Krišnamačarije, obojica veliki jogini savremenog doba). Kod joge nema srljanja i vežbanja na silu. Kada se dah ubrza toliko da ne možete smireno da dišete, Desikačar savetujete da treba da odmorite. Ne gledajte šta drugi rade. Cilj nije postignuće svega što uradi instruktor ili drugi joga vežbači, a ni vaš unutrašnji perfekcionista. Cilj je da vi postignete ujedinjenje tela i uma (povezuje ih dah) i da se osećate dobro. Nema potrebe da forsirate sebe više nego što vam je udobno. Slušajte svoje telo i radite kako ono želi. Ako ste već na plaži, verujem da ste na odmoru – pa zašto onda ne priuštiti sebi kompletan odmor?

Čim vidite da vam ide teško ili da ste se jako umorili, malo zastanite i čak i promenite sekvencu ako treba. Radite nešto blaže,  jin joga je super za to,  ili vežbajte asane u kojima se osećate opušteno. Joga na plaži je super za vežbače svih nivoa uvežbanosti i fizičke spreme. Joga podrazumeva praksu pronalaženja ravnoteže i ispitivanja šta je to što nam prija. Joga na plaži je vežbanje koje treba da poklonite sebi kao odmor, a ne takmičenje ili postavljanje novih granica izdržljivosti. Doveli ste sebe u okruženje koje odmara. Tako se i ponašajte.

Najnoviji tekstovi

6. Uživajte u iskustvu

Za većinu nas, čak i stvari koje planiramo da uradimo za odmor i zabavu postanu zadatak koji treba da “odradimo”. Joga na plaži je idealni događaj za opuštanje i uživanje.

Upijajte sve zvuke mora, ptica, vetra. Uživajte u pogledu i pustite neka svaki talas odnese po jednu od vaših briga. Dok trepnete, osećaćete se osveženo i podmlađeno. Posle joge na plaži, izgledaće kao da svi drugi događaji imaju mnogo više potencijala za uživanje i relaksaciju. Šetanje pored mora, tuširanje, lagani obrok, druženje – sve dobija novi kvalitet. Pružite sebi trenutak zahvalnosti posle svakog vežbanja joge. To inače radimo kao redovnu praksu joge, ali kada ste na plaži, neka to bude posebna ponuda, poklon telu, da se dodatno relaksiraju i odmore od užurbanog života u gradu.

Koristi vežbanja joge na plaži

Joga na plaži je posebno korisna za ravnotežu i koordinaciju. Ovo su samo neke od dobiti:

  • Pesak pruža prirodnu, nestabilnu površinu koja predstavlja izazov za ravnotežu, i pomaže da se poboljša koordinacija.
  • Zvuk i miris mora dodatno pomaže da se opustite i usredsredite na praktikovanje joge.
  • Svež vazduh i sunce dodatno podižu vašu energiju i raspoloženje.
  • Vežbanje joge na plaži vam pomaže da se povežete sa prirodom i da cenite lepotu oko sebe.
  • Plaža je odlično mesto da se družite i upoznate nove ljude koji takođe vole jogu.
  • Vežbanje joge na plaži je zabavno i jedinstveno iskustvo koje nikad nećete zaboraviti.

Asane za jogu na plaži

Predlažem vam sledeće asane (poze) koje se odlično uklapaju za uslove plaže – KOBRA, PAS DOLE, RATNIK, TROUGAO I KAMILA:

joga za plažu

Meni ne prijaju dinamičke vežbe za pesak. Održavanje ravnoteže u jednostavnim položajima je dovoljan izazov za odmor, a na odmoru sam da bih odmarala i radila samo ono što mi prija.

joga na plaži

Joga na plaži je odličan način da se opustite, malo provežbate, da dođete u dodir sa svojim telom i duhom, ali i da osvestite činjenicu da ste i vi deo divne prirode u kojoj živimo. Kao priprema za jogu na plaži, treba da obratite pažnju na par stvari koje smo pomenuli u ovom tekstu, kako biste bili bezbedni, a onda i maksimalno uživali u toj aktivnosti. Hidratacija, zaštita kože od sunca i dobro mesto za vežbu je nešto o čemu treba da razmišljate. Ako ste već na moru ili pored bilo koje vodene površine u prirodi, ponesite prostirku ili peškir i priuštite sebi vredno iskustvo u kome većina nas, u gradskim uslovima, ne može često da uživa. Što reče jednom jedna pevačica: “Život je berba, a ne borba.” Tokom našeg životnog puta, potrudimo se da uberemo sve moguće dobre stvari koje možemo. 

Related

Joga i anksioznost: uticaji i benefiti

Iako je primena joge u terapeutske svrhe u zemljama na Zapadu relativno novijeg datuma, obećava naznaka da je joga pristup koji obuhvata um, telo i duh i da pruža isceljenje i pomoć kod depresije i anksioznosti.

Pročitaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *