Kako jednostavni rituali pomažu da se osnažite kao žena

jednostavni rituali

Jednostavni rituali za osnaživanje žena - pročitaćeš za: 7 min.

Ženama da je potrebno da nađu načine da se osnaže i da nađu izvor moći za sebe. Jedan od načina na koji to možemo, kao žene, su jednostavni rituali. Rituali mogu da nam pomognu da se povežemo sa našom unutrašnjom snagom, da povećamo samopouzdanje i da osećamo više ženske energije. Kada primenimo jednostavne rituale u naš svakodnevni život, počnemo da osećamo priliv nove snage i osećaja kontrole u svom životu. Negovanje ženstvenosti, tačnije suštine ženskog roda, bi trebalo da bude najprirodniji oblik nege kompletnog bića – tela, uma i duše. Ali zna da bude i stresno. Teško je ispuniti sva očekivanja koje pred nas stavljaju drugi, porodica, posao, društvo (čitaj borba🥊). Rituali su jedan od puteva do izvorišta iz kojih crpimo snagu.

Rituali za ženstvenost / ženski rod – o čemu je reč u ovom tekstu?

U ovom tekstu pišem o ritualima primerenim modernom dobu. U ovom tekstu nema saveta o čišćenju energije prostora, pravljenju mesečeve vode, pisanju ili bacanju čini, punjenju kristala ili pravljenju totema, mada budite sigurni da sve ovo radim u slobodno vreme 😍🔮✌️.

Takođe, kada govorim o ženstvenosti, ne govorim o ženskim odlikama tela i ponašanja u pogledu privlačnosti, ni o uticaju koju ta privlačnost ima na nas ili na druge. Ženstvenost ne instrumentalizujem. Govorim o osobenostima ženskog roda kao takvog, to jest o posledicama položaja žene u društvu, o evoluciji žene, o emancipaciji. Istražujem načine kako da se osnažimo i iskoristimo osobenosti svog ženskog roda kao snage da se ne samo izborimo sa nedaćama, nego i da stvorimo bolji život za sebe i za svoju porodicu. Ako ste došli po savete kako da zategnete guzu ili kako da vam usne izgledaju više sexy –  recite zbogom ovde. Mada, ako imate da podelite neki dobar savet i u vezi ovoga, željno vas očekujem dole u komentarima👇💅🍭 .

jednostavni rituali

Osnaživanje ženske snage ritualima

Jedan od rituala koji možemo da započnemo je stvaranje pozitivne jutarnje rutine. Razmišljajte o ovome kao o kompletu aktivnosti koje preduzimate svakog jutra kako biste povećali energiju i činili da se osećate kao osnaženo biće – bez obzira da li ih radite čim ustanete ili malo kasnije.

Među brojnim ritualima koje upražnjavam za osnaživanje svoje ženstvenosti je i pisanje 3 stvari za koje sam zahvalna. Pisanje zahvalnosti ujutro je dobrodošlica još jednom danu vašeg života. Ako ih pišete uveče, kao ja, te izjave su konkretnije i odnose se na doživljaje koje smo imali tokom tog dana. Zahvalnost izražava prihvatanje, prihvatanje vodi u ljubav, što je naša (jedina) i prava priroda. Sa osećajem zahvalnosti nema greške. Ispunjava nas osećanjem spokoja i vere u dobrotu. Umesto pisanja, možete i da pomislite u sebi: srećna sam što su moji najvoljeniji tu. Srećna sam što su zdravi. Srećna sam što delimo život zajedno. Taman pre nego što počne dan i svi krenu da vas nerviraju👻 .

Rituali su zgodan način za učvršćivanje vrednosti koje su vam veoma važne.

Osnaživanje ima više oblika. Za neke, to je način razmišljanja – veruju da mogu sve, bez obzira koliko je veliki izazov. Za osećanje osnaženosti izvor su: aktivnosti. Aktivnosti koje čine da se osećamo osnaženo i jako. Način osnaživanja je i način na koji govorite. Kada razgovarate sa drugima, oslušnite kako zvuči vaš govor. Prisluškujte sebe. Da li zvučite snažno? Ili slabo? Kakav je vaš nastup? Da li zvučite kao slaba, inferiorna i povređena osoba? Ili kao odlučna žena koja uzima od života sve što joj treba? Ovo je odlična vežba koja je meni donela veliki uvid, a onda i veliki preokret. Napravila sam eksperiment, korigovala stil govora i osećaj je fantastičan.

Ako ste žena koja bi mogla da ima malo više samopouzdanja i dodatni podstrek ka ženstvenosti, pokušajte da koristite neke od ovih jednostavnih rituala.

Najnoviji tekstovi

Jednostavni rituali za ženu XXI veka, nivo 1

Evo nekoliko rituala koje koristimo da osnažimo sebe. To su jednostavni rituali koji ne zahtevaju nikakva posebna znanja, predmete, alate, ni pomagala. Mada, ako mene pitate, svi rituali su apsolutno dobrodošli! Jednostavnost, laka primena i dostupnost karakteriše ovo što ću danas podeliti sa vama. Dakle, rituali za žene, nivo 1.

Način na koji počinjemo dan je važan.

Pored postavljanja namere, važan je mentalni sklop i dobra vera da će nam dan doneti sve i samo dobro. Namera se utvrđuje (i) ritualima. Oni nam stvaraju idealan pozitivni napon da se fokusiramo i idemo ka ostvarenju ciljeva. Jedan od jutarnjih rituala je, naravno kafa, za nas koji bez nje ne možemo. Probajte da dopunite taj ritual tako što ćete odmah nakon ustajanja popiti prvo čašu vode. Uz zahvalnost. Izvežbajte neku sekvencu joge. 15 minuta. Ili bilo kojih telesnih vežbi koje vam prijaju.

Postavite namere za ono što želite da postignete.

Želje su jalova pustinja ako od njih ne napravimo ciljeve, a ciljeve nećemo ostvariti dok ne postavimo konkretne namere. Napišite ih i stavite negde gde ćete ih gledati svaki dan. Pa i na ogledalo u toaletu ili na vrata od frižidera. Moje namere su u zapisane u svesci. Mislim da ih možda čuvam od urokljivih pogleda 😉🧿.

Vodite dnevnik snova.

Snovi su fascinatan izvor snage za žensku energiju, a time što vodite pisanu evidenciju svojih snova, uvek možete da prizovete nešto od te energije. Ne opterećujte se simbolikom. Čak i kad su vaši snovi besmisleni, ipak pružaju vredan uvid u vaš unutrašnji svet i probleme sa kojima morate da se suočite. Moram da priznam da su moji snovi haotični i puni detalja, kao iz sveta fantazije. Ne čudi me, jer sam visokosenzitivna osoba. Moji snovi su dokaz da sam (kao i svi) biće van vremena i društvenih stega. Zato mi je teško da popišem sve detalje. Ali krupne snove sa konkretnim događajima uvek pišem. I kad god se osvrnem na to, osetim duboku povezanost sa svojom prirodom, sa ženskim rodom kome pripadam, sa moćima koje kao takvo biće imam.

Iskoristite ciklus meseca najviše što možete.

Obratite pažnju na faze meseca i planirajte aktivnosti u skladu sa svakom fazom. Mesec je nebesko telo sa velikom snagom. I te kako upravlja životom na zemlji. Može da pomera okean a ne može da promeni moje stanje svesti, duha i tela? Biće da, ako se samo malo potrudim, mogu da se usaglasim sa ovom velikom silom i da očekujem dobre rezultate. Mesečev kalendar za 2022. pogledaj na prvoj stranici ili preuzmi kvalitetniju verziju štampu 🖨 ovde.

jednostavni rituali
Praktikujte samo-masažu.

Teško je pronaći vreme za opuštanje i čišćenje od stresa, a odličan način za opuštanje je samo-masaža. Odvojite neko vreme da se malo pobrinete za sebe tako što ćete sami sebi pružati redovne masaže. Možete koristiti ulje za masažu ili mleko za telo. Trljajte i masirajte napete mišiće i umorne delove tela rukama, kako bi pomogli oslobađanje od napetosti u telu. Nema ispravne i neispravne tehnike masaže. Pravite pokrete koji vam prijaju, umerene jačine, bez primene sile. Ako boli, budite dodatno nežni. Pružamo telu ljubav, i telo će nam biti zahvalno. Oprostiće što smo amateri za masažu.

Edit: znam da na tržištu postoji velika raznovrstnost električnih masažera. Neki moji poznanici koji ih koriste su zadovoljni. Ipak, ja sam old school cicija koja voli spravice, ali ne bi da troši više novca nego što mora. A kao i sva visokosenzitivna osoba, mrzim da gomilam stvari u kući, tako da… prstiće svoje pa na mišiće.

Odvojte neko vreme tokom dana da radite ono što volite.

Proglasite to zapovešću. 5 minuta, 15 minuta, a ko je baš bogat kada je u pitanju vreme, i celih 30 min. Pevajte uz omiljenu muziku, negujte svoje biljke, prošetajte psa, pročitajte nekoliko stranica knjige, nastavite projekat šivenja ili pletenja. Možete da probate onaj recept o kome razmišljate danima. Ili odgledajte seriju. To je vreme samo za vaš i za vaše uživanje.

Obavljajte dnevni ritual ljubavi prema sebi.

Ovih rituala ima puno, i naučiću vas sve ono što meni pomaže. Ali. Jedan od najboljih, najdostupnijih, najjednostavnijih oblika ljubavi prema sebi, koji je ujedno i jedan od najtežih je… : reći NE. N.E. Ne! Teško je reći “ne” osobama koje volimo, porodici i prijateljima. Ali zato je bitno utvrditi svoju odbranu baš tamo gde je granica slaba. Može se voleti neko i reći “ne”. Može se biti dobar prijatelj i reći “ne”. Kada ne govorimo “ne”, mi smo slabi, naše samopoštovanje je na niskom nivou, grize nas savest jer nismo zaštitili sebe. Osobe koje su empate, visokosenzitivne osobe, dežurni pomagači (u porodici i šire), nosioci težine života, sluge odgovornosti, welt-schmerz duše i osobe sa puno saosećanja su posebno uskraćene za ovo umeće – umeće reći “NE”. Uradite jednostavnu evidenciju tokom proteklih nekoliko dana. Koliko puta ste prihvatili da uradite nešto što vam traže drugi a da niste ni trepnuli, niste razmislili koliko će ta aktivnost da vas ugrozi? Oduzeće vam vreme, prekinuće vas u nekom radu, uskratiće vam energiju za nešto u čemu uživate. Ljudi ne ulaze nepozvani u naše domove. Ne dozvolite da tuđi predlozi i pozivi da uradite neku aktivnost stignu do vašeg bića bez filtracije. I vežbajte. Odgovor glasi “Hvala… i NE.” Bez izvini ili jao zaista ne mogu i blablabla. Setite se i uvežbavanja snažnog stila govora. Ne koristimo slabe reči. Ne izvinjavamo se. “Ne bih mogla to i to.” ili “Hvala na pozivu… i NE”.

Pisanje je odličan način da dođemo u dodir sa svojom unutrašnjom snagom.

Često smo diskonektovani sa svojom snagom i energijom, a pisanje čini da se sa njima ponovo povežemo. Pišite bilo šta i ne razmišljajte ni o temi, ni o stilu pisanja. Pustite da reči same teku iz vašeg srca i duše i otvorite sve brane. U pisanju ima nešto magično. Brzo se povežemo sa našim bićem i osećamo mir u srcu. Da bismo napisali emociju moramo prvo da je imenujemo, što je No.1 korak u isceljenju raznih emotivnih tegoba. Meni je teško da pišem kao da otvaram branu a reči samo izlaze. Moj unutrašnji kritičar i perfekcionista teško prihvata ovakvu vrstu slobode. Iz tog razloga mi je i teško da u mojoj beležnici stoji tekst koji nije “savršen” (ne idem džabe na terapiju 🤓). Za ove potrebe je super web stranica typehere.co, gde možete da tandrčete po tastaturi koliko vam je duši drago, bez reda, rečenica, interpunkcije, stila i ideje. Samo pustite da reči izlaze. Kad završite, samo zatvorite stranicu i sve će nestati. Ćao, zdravo. Ali, neko pročišćenje duše će se desiti. Mali ritual za sve koji vole i koji ne vole da pišu.

Svakog dana pogledajte sebe u ogledalo i kažite nešto pozitivno, za podstrek i motivaciju.

“Dobro si se snašla”. “Dobro si uradila”. “Ponosna sam na tebe”. “Izdržala si.” Ali i nešto tipa “Ti si snažna, višestrana žena sa velikom unutrašnjom snagom”. Ili “Uradila si ono što si morala u tom trenutku. Svi prave greške. Dobićeš šansu da popraviš. Ne krivi sebe.” Ceo dan će onda proći, a vi ćete sebi uputiti bar jednu direktnu podršku, koju možda ne biste dobili ni od kog drugog tog dana. 

Ako imate hroničnu bolest, recite sebi “Slušaj, ja hoću da idem tu i tu i ima da se središ i dovedeš u red i da me poslužiš, okej? Znači, dogovorili smo se.” Tako sam ja sa jezivim bolovima zbog endometrioze i priraslica na crevima i bešici “naredila sebi” da se sredi telo, kako bih išla na planinarenje. I znate šta? Radi. To funkcioniše. Život prolazi, a ja nisam želela da budem bogalj u kući. Mogla sam da budem bogalj i na planinarenju. Ogledalo je magični predmet.

Dišite.

Bilo kako, samo sedite par trenutaka mirno i duboko udišite. Ako znate i umete, primenite neku vežbu, kao što je udah-zadržaj-izdisaj u ritmu 4-8-16 (4 sekunde udisaj, 8 sekundi zadržavanje daha i 16 sekundi izdisaj). Ili duboki udisaj, a onda izdisaj kao da gasite sveću, formirajte usne kao da usmeravate vazduh, tako nekoliko puta. Disanje nam daje život, a kada dišemo svesno pomažemo sebi i da se umirimo, poboljšamo fokus, vratimo u svoje biće i sveukupno okrepimo. Ovaj ritual možete primenjivati bez ikakvih posebnih znanja. Ko se bavi dahom ili vežba pranajamu, još bolje. U svakom obliku je kao mikro ritualčić dovoljan da poručite svom telu, a i univerzumu: tu sam, i odlučna u nameri da od života uzmem najbolje.

jednostavni rituali

Jednostavni rituali – moć i dobiti koje donose

Jednostavni rituali mogu biti i mnogo više. Možda vas način života ograničava, ali sigurna sam da vaša mašta može mnogo toga da nadomesti. Dajte sebi slobodu da budete inovativni. Koristite putovanje do posla da primenite neki od rituala. Dišite. Tražite pogledom procvetalo drveće. Tražite pogledom ptice. Ili izmislite neki svoj ritual za samo vašu dnevnu dinamiku.

Mnogi od nas koriste i čišćenje kuće kao ritual, neki provode vreme u prirodi, neki primenjuju mesečeve rituale, tu su i reiki, energetsko čišćenje ili punjenje, ili praktikujemo zvučne kupke. Interesantan hobi – pravljenje stvari rukama, na primer,  je takođe kreativni čin sa značenjem rituala. Budući da volim rituale, sve kozmetičke proizvode koje napravim dodatno energizujem reikijem ili magičnim činima. To me ne samo osnažuje, već podseća da sam već povezana sa univerzalnim izvorom snage i života, koji postoji oduvek i obuhvata sve.

divider

Nije uopšte važno koje rituale izaberete. Najvažnije je da oni za vas imaju neko značenje i da vam pomažu da se povežete sa sopstvenom snagom. A naša unutrašnja snaga se manifestuje preko emocija, misli, reči i dela. To nam je ujedno i test, koliko nam se ne dopadaju naše emocije, misli, reči i dela, toliko više razloga da ih menjamo. Jedino je to put ka kvalitetnijem i ispunjenijem životu. Eksperimentišite sa nekim od rituala i gledajte šta se promenilo kod vas od kad ga praktikujete. Prilagođavajte eksperiment u hodu. Mi nismo programirani da budemo radnici na traci koji u slobodno vreme gledaju TV. Mi smo bića prirode, žene stvarateljke, sa unutrašnjom snagom koju možemo da probudimo i aktiviramo, a rituali su jedan od načina da to uradimo.

Koje rituale ti upražnjavaš ♀️🌟 ? Umirem od želje da mi javiš. Piši u komentarima ili podeli s nama svoj savet preko društvenih mreža.

Related

3 Replies to “Kako jednostavni rituali pomažu da se osnažite kao žena”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *