Lečenje endometrioze prirodnim putem

lečenje endometrioze

Endometrioza je hronična bolest koju odlikuju veliki bolovi. Pogađa žene u reproduktivnom dobu. Za endometriozu nema leka ali postoje načini da se ublaže simptomi i da se poboljša kvalitet života. Lečenje endometrioze prirodnim putem (neuropatska medicina) je jedna od tih opcija i obuhvata prirodne načine lečenja koji mogu biti efikasni u olakšavanju tegoba zbog endometrioze.

Pristup savremene medicine u lečenju endometrioze uključuje hormonsku terapiju, hirurgiju i kombinaciju ova dva modaliteta. 

Hormonska terapija može da ima različite sporedne efekte, kao što su valunzi, gubitak koštane mase i povećan rizik od raka dojke, a tu je i značajan finansijski trošak. 

Operacije, s druge strane, donose rizike od infekcija i komplikacija. Takođe, hirurška intervencija za endometriozu ne garantuje trajno izlečenje. Stopa uspešnosti izlečenja operacijom je samo 67%.

Žene sa endometriozom često nisu zadovoljne opcijama koje nudi zvanična medicina i traže nove, prirodne opcije za olakšavanje tegoba. Postoji mnogo naturopata i praktičara alternativne medicine koji nude pomoć kada je endometrioza u pitanju. Ipak, ima jako malo dokaza da tretmani koje nude zaista pomažu na bilo koji način, od olakšavanja simptoma do lečenja endometrioze.

lečenje endometrioze

Prirodni lekovi ne leče endometriozu

Endometrioza se ne leči prirodnim lekovima. Ovo treba naglasiti jer mnoge od nas posežu za prirodnim tretmanima i slušamo ili čitamo razne preporuke. S obzirom da imam lično iskustvo i pratim iskustva žena već 10+ godina, posebno iskustva žena u razvijenim zemljama, koje imaju pristupa najboljim sredstvima lečenja, apsolutno sam uverena da trenutno samo savremena medicina nudi značajniju pomoć kada je u pitanju lečenje od endometrioze. Na žalost je tako. Svi koji vam pričaju kako su izlečili endometriozu vaginaletama od kantariona ili akupunkturom, ili svesno ne govore istinu, ili su sami u zabludi, ili im je pomoglo nešto drugo, što se ne može primeniti kao pravilo na sve koji boluju od endometrioze, ili su dobili olakšanje simptoma zbog drugih uticaja (trudnoća, menopauza). 

Ako ste uključeni u bilo koju ozbiljniju zajednicu žena koje pate od endometrioze, i pratite saopštenja vodećih svetskih zdravstvenih institucija, nećete imati ama baš nikakve vere da prirodni lekovi za endometriozu leče. 

Povezani tekstovi

Zašto je prodaja i reklamiranje sredstva kao “prirodnog leka” problematična?

Prirodna sredstva ne leče endometriozu i treba da napravite otklon od svih koji to propagiraju, a to su obično oni koji nešto tim povodom i prodaju. Prodaja nečega nije problem sama po sebi, ali problem jeste iznošenje nedokazanih i neproverenih tvrdnji i davanje lažnih obećanja koja nisu naučno utemeljena, a problematično je i davanje lažne nade. 

Možemo, i treba da probamo nešto što će olakšati simptome, uz edukaciju. Pojedini naturopatski tretmani nekome, ponekad, ublažavaju simptome i doprinose tome da bolje upravljamo simptomima. Prirodni lekovi mogu da donesu olakšanje, bar utoliko da budemo manje očajni. Ali obećanja o lečenju a kamoli izlečenju su veoma problematična.

Posebna tema su proizvodi koji se reklamiraju kao lek za sva ginekološka oboljenja. Uzročnici mioma su jedno, uzročnici policističnih jajnika drugo, uzročnici izostanka menstruacije treće, uzročnici endometrioze četvrto (–>nastavi niz). Za endometriozu se zna da je estrogenski zavisno oboljenje i navodi se da je estrogen kod žena sa endometriozom povišen. Ipak i ova tvrdnja je suviše uopštena jer treba da budete sigurni da je estrogen povišen baš kod vas. To ćete znati ako uradite analizu, uz kontrolisan period ciklusa kada radite analizu, i bitno je da li je analiza pod nadzorom lekara ili samostalno pristupate tumačenju. Za više od 10 godina duboke endometrioze, analizu estrogena sam radila tri puta, pod medicinskim nadzorom, i sva tri puta je estrogen bio u granicama normalnih vrednosti. To je jedan primer koliko je proces utvrđivanja šta bi vama odgovaralo u vašem specifičnom slučaju vrlo složen i ozbiljan.

Samo zato što nam doktori savremene medicine ne nude dovoljno informacija i pomoći, ne znači da treba da savete prihvatamo od ljudi koji nemaju kredencijale da tvrde da nešto što smućkaju u podrumu svoje kuće prodaju sa obećanjem da “leči”, a pozivajući se na dozvole lokalnih ministarstava, ili na istraživanja. 

Ovo je problem na svoj način, i treba dobro pročitati koje dozvole reklamiraju da imaju. U najvećem broju slučaja se radi o odluci, rešenju, državnog tela kojim se potvrđuje da proizvod nije štetan, to jest da je bezbedan za stavljanje u promet uz preporučeni način upotrebe. Nijedna državna zdravstvena institucija nema ni nadležnost, ni ljudske resurse a ni sredstva da sprovodi istraživanja u kojoj meri je neki prirodni suplement učinkovit. Da je tako, lek za endometriozu bi bio patentiran i primenjivan na globalnom nivou. 

Istraživanja su drugi deo problema jer se dešava da nisu valjana, kvalitetna, i da su prihvaćena od strane naučne zajednice samo zato što se nije pojavilo novo istraživanje koje će se ozbiljnije pozabaviti tvrdnjama i (ne retko) izneti dokaze koji pobijaju dokaze prvobitnog istraživanja. Naučni radnici i lekari, u trci za napredovanjem u karijeri, gde postoji norma za broj objavljenih naučnih radova tokom godine, a i zbog pohlepe, pribegavaju metodologiji i sistemima koji su zasnovani na neproverenim tvrdnjama.

Primer toga je najsvežije otkrivena prevara povodom Alchajmerove bolesti, koja je uzdrmala svetsku naučnu zajednicu, jer se otkrilo da je istraživanje urađeno pre desetak godina, koje je dovelo do proizvodnje unosnog leka, naučna prevara i zloupotreba položaja. Pomenuto istraživanje je dovelo do proizvodnje leka protiv Alchajmerove bolesti, i dokazano je da sadrži falsifikovane navode. 

Kada konzumirate proizvode koji se prodaju pod imenom “prirodni lek protiv endometrioze”, u najboljem slučaju izgubićete samo novac. U najgorem slučaju izgubićete 1)vreme koje je dragoceno da započnete sa kvalitetnim lečenjem endometrioze kod najboljih lekara zvanične medicine specijalizovanih za tu oblast (ima ih u Srbiji) i 2) napravićete sebi dodatni zdravstveni problem (kao na primer, kada sam pila uradi sam “prirodni lek protiv endometrioze” – tečnost od belog vina i rena, pa sam dobila napad žuči☠️).

Ja kad čujem da čajevi leče endometriozu…

Preporuke za lečenje endometrioze prirodnim putem

Postoji šest glavnih smernica o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu, a koje su deo lečenja endometrioze prirodnim sredstvima, odnosno prakse koje možemo da primenimo u kombinaciji sa redovnim lečenjem kod lekara savremene medicine.

To su:

 1. Način ishrane i promena načina života koji pomažu da lakše upravljate simptomima i unaprede čitavo vaše zdravlje.
 2. Suplementi i biljke koje smanjuju zapaljenje i bolove.
 3. Akupunktura i drugi oblici tradicionalne kineske medicine, za smanjivanje bolova i opšte poboljšanje zdravlja.
 4. Homeopatska sredstva kako bi se ublažili simptomi i poboljšao imunitet.
 5. Primena psihosomatskih terapija koje deluju i na um i na telo, kako bi se ublažile tegobe i smanjio stres.
 6. Naturopaska medicinska nega (holistički pristup) gde se kombinuju različiti pristupi koji su usmereni na čoveka kao celinu.

Dijete za endometriozu

Jedan od osnovnih koraka koji se preporučuju, kada govorimo o lečenju endometrioze prirodnim putem, je promena načina ishrane i promena načina života. Ove promene mogu da pomognu da se obuzdaju simptomi i da se smanji intenzitet zapaljenja. Ukratko, specifična ishrana, dovoljno kretanja, smanjenje stresa i dovoljno sna mogu da pomognu telu da se okrepi i osnaži.

 Za žene sa endometriozom nema plana ishrane koji se preoporučuje specijalno za ovu bolest, ali početak svake zdrave ishrane polazi od konzumiranja celovite, žive hrane i izbacivanje perkomerno industrijski obrađenih namirnica.

Kod ishrana koje pomažu olakšanju simptoma endometrioze izbacuju se namirnice koje izazivaju zapaljenja u organizmu.

Dijete koje se preporučuju su usmerene na izbegavanje namirnica koje pospešuju zapaljenja, kao što su kravlje mleko, mesne prerađevine, u nekim slučajevima gluten, šećer, trans masti, crveno meso. Kafu i alkoholna pića treba ograničiti, a jesti više voća i povrća i vlakana.

Načini ishrane koji možda mogu da pomognu su:

 • Dijeta bez glutena
 • DASH dijeta
 • Low-FOODMAP dijeta
 • Keto dijeta

Neki od ovih načina ishrane su kontradiktorni jedni drugima – keto promoviše meso i masnoće, a eliminiše ugljene hidrate. Low-FOODMAP dijeta eliminiše crvena mesa. Zato predlažem da razgovarate sa nutricionistom pre nego što kupite programe za ishranu sa IG i Tik-Toka.

Najnoviji tekstovi

Suplementi za lečenje endometrioze

Pored promene načina ishrane i životnih navika, naturopatski tretman preporučuje i suplemente i biljke koje smanjuju zapaljenje i bolove. Neki od tih suplemenata su omega-3 masne kiseline, kurkuma i đumbir. 

U julu 2022 je Evropski žurnal integrativne medicine objavio nalaze studije subjektivne procene žena po pitanju efikasnosti naturopatskih tretmana endometrioze, to jest prirodnih načina lečenja endometrioze. Žene obuhvaćene istraživanjem promenile su način života, koristile biljne preparate, uz klinički kontrolisanu promenu ishrane i klinički kontrolisanu upotrebu suplemenata. Najčešće se primenjuju omega-3 masne kiseline, telesna vežba, magnezijum i kurkuma. Najveća učinkovitost u olakšavanju simptoma endometrioze prijavljena je za kurkumu (48.2%) i magnezijum (44.8%) – ne spominje se koji magnezijum, ima ih u obliku različitih jedinjenja, različite snage apsorbovanja.

U novije vreme se govori da N-acetil cistein (NAC), antioksidans, pomaže kod endometrioze tako što smanjuje hronično zapaljenje i dovodi do smanjenja bola u karlici, menstrualnih bolova i bolova prilikom intimnog odnosa. Postoje tvrdnje da NAC smanjuje i nivo estrogena (usmeravajući se na navode da je kod endometrioze estrogen povišen), i to tako što blokira lančanu reakciju koja dovodi do proizvodnje estrogena. Početak tog procesa je blokiranje zapaljenskog enzima koji se zove ciklooksigenaza-2 (COX-2). Takođe, neka istraživanja kažu da NAC utiče na smanjenje endometrioznih cista i njihovom nestanku. Pomenuto istraživanje je primenjivalo kombinaciju NAC-a, alfa-lipoične kiseline i bromelina, na miševima sa implantiranim humanim endometrioznim tkivom, sa zaključkom da ova kombinacija suplemenata može pomoći i ljudima. Obratite pažnju na ovo “može pomoći i ljudima”. I pre nego što se odlučite za ovaj suplement, savetujte se sa svojim lekarom. 

Akupunktura kao prirodni način ublažavanja simptoma endometrioze

Akupunktura je još jedna prirodna opcija koja se preporučuje za tretiranje simptoma endometrioze. Akupunktura je oblik tradicionalne kineske medicine koji se koristi vekovima za razna stanja i bolesti. Podrazumeva postavljanje iglica na specifična mesta na telu. Za akupunkturu kažu da može da ublaži bol, da poboljšava celokupno zdravlje i smanjuje stres, time što reguliše energiju u telu (Či; Ki). Akupunktura je jedan od najstarijih oblika alternativne medicine. Značajno je reći da, kada obećavaju rezultate, akupunkturolozi predlažu pakete od desetak+ tretmana, što može biti veoma veliki izdatak.

Homeopatija u borbi protiv endometrioze

Homeopatska sredstva su još jedna od opcija kojoj posežemo u nadi da će nam doneti olakšanje kod endometrioze. Homeopatski lekovi se prave od prirodnih materija i koriste se za različita stanja. Bezbedni su, neki kažu da su efikasni, i mogu da utiču na poboljšanje zdravlja. Homeopatski lekovi se često koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima, kao što su masaža i akupunktura. Homeopatski lekovi su često u obliku tableta, ili tečnih kapi. 

Cilj homepatije nije samo da leči endometriozu nego da se usmeri ka glavnom uzroku bolesti i podložnosti individue. Homeopatski tretmani se prilikom reklamiranja fokusiraju na prirodno i bezbedno tretiranje endometrioze, i navode da sprečavaju napredovanje bolesti. Izbor lekova se bazira na teoriji individualizacije i sličnosti simptoma i holistički pristup. Homeopatija možda može da vam pomogne u smanjenju simptoma. Lično iskustvo nemam, ali je moja bliska prijateljica koja boluje od endometrioze probala, sledila strogi režim korišćenja lekova tokom nekoliko meseci, bez efekta.

Terapije um+telo za endometriozu

Terapije koje se usmeravaju na psihosomatsko izlečenje su još jedna od opcija koja se preporučuje kao prirodni tretman u olakšavanju simptoma endometrioze. Doprinose da se smanji stres, poboljša celokupno zdravlje i naglasi relaksacija. Neke od terapija koje deluju i na um i na telo su joga, reiki, meditacija i Tai Či. Ove terapije se takođe kombinuju sa drugim načinima lečenja. Doprinose smanjenju stresa i anksioznosti, što jeste značajno u borbi sa hroničnom bolešću. Ipak, tretmane za um i telo treba da primenjujete zajedno sa preporukama lekara zvanične medicine. 

Holističko lečenje endometrioze

Naturopatsko lečenje je još jedna opcija u tretiranju simptoma endometrioze koja obuhvata više praksi. To je holistički pristup očuvanju zdravlja koji se fokusiraju na celovitost čoveka. Pored navedenih tretmana, to su vežbe karličnog dna, utopljavanje bolnog stomaka termoforima, komprese od ricinusovog ulja, različite biljne tinkture, eterična ulja, masažu, TENS terapiju (fizikalna terapija strujom)… dopunite niz nečim za šta ste vi čuli. Koristila sam skoro sve što postoji i ništa mi nije pomoglo.

Ovo ne treba da shvatite kao istinu primenljivu za sve. Znam žene koje imaju endometriozu koja nije progresivna, ne ispoljava se bolovima, ne pravi lezije (oštećenja tkiva) i ne usađuje se na druge organe po telu. Drugim rečima, neke žene žive sa endometriozom koja ne zahteva nikakvu intervenciju. 

Kao i za sve, i za ovaj internet prostor važi pravilo – uzmite ono što vam treba, ostalo ostavite. 

self-care za endometriozu

Kako da promenom načina života i navika pomognete sebi u borbi protiv endometrioze?

Nehirurške opcije za lečenje endometrioze:

 • Oralne kontraceptivi koji smanjuju proizvodnju estrogena smanjujem učestalosti i prestankom menstruacije 
 • GnrH antagonisti (hormon koji otpušta gonadotropine), navodi se da smanjuju estrogen i time smanjuju simptome
 • Inhibitori aromataze (cilj smanjenje estrogena, čime se umanjuje bol u karlici i smanjuju ciste).
 • Terapija protiv angiogeneze kod endometrioze (angiogeneza je ključni faktor za nastanak cista. To je formiranje krvnih sudova koji ishranjuju endometriozni implant, što se smatra fokusom br. 1 savremene nauke kada je u pitanju lečenje endometrioze). Prednosti: izbegavate hormonsku terapiju. Loše strane: ova vrsta terapije je još u povoju. 
 • Konzumirajte namirnice bogate cisteinima i antizapaljenskim jedinjenjima. NAC se ne nalazi u prirodi u tom obliku, ali cisteina (amino kiseline) ima u pilećem i ćurećem mesu, jajima, belom luku, jogurtu, pšeničnim klicama i prokelju. Omega 3 masne kiseline i resveratrol mogu da smanje rizik od bolesti.
 • Izbegavajte namirnice koje podstiču zapaljenja. To su veće količine alkohola, crvena mesa, trans masti, šećer, gluten.
lečenje endometrioze

Lečenje prirodnim putem je kvalitetno polazište, kada želimo da pomognemo svom zdravlju, uglavnom onda kada od zvanične medicine ne dobijamo adektvatnu pomoć. Malo lekara će na neka pitanja odgovoriti “ne znam”. Mnogi od njih u okviru institucija u kojima rade sprovode protokole za lečenje stare 10, 15 godina, i više. Na nama je da naše zdravlje uzmemo u svoje ruke, da ne sledimo slepo preporuke za koje vidimo da su neodržive ili besmislene i da tražimo pomoć od više stručnjaka. Ako u te stručnjake ubrojite i naturopate, to je OK. Samo budite realne same sa sobom u očekivanjima, a i pobrinite se da ne naškodite sebi. Sve što zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, uglavnom je neistinito. 

Prirodni lekovi za zubobolju su raznoliki – od masaže rakijom ili propolisom, ali kad stvari postanu ozbiljne – pomoć ćete naći samo kod zubara. 

Dobra ideja je 1) naći stručnog lekara kome verujete 2) primeniti preporuke naturopata nakon racionalne analize, uz terapiju koju predloži lekar i 3) načiniti promenu životnih navika u saglasju sa zdravim razumom, kako biste pomogli sebi na duže staze. 

Related

2 Replies to “Lečenje endometrioze prirodnim putem”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *