Lečenje endometrioze u Srbiji – Malo znanja i mnogo sreće

Pročitaćeš za: 8 min.

“Mislim da sam video neki “čokoladni/endometriozni” sadržaj, ali, znaćemo kad stigne patologija. Ovako je govorio ginekolog koji me je operisao prvi put, zbog mioma i ciste. Tada sam prvi put čula za endometriozu. Ginekološko oboljenje koje uzrokuje da tkivo endometrijuma raste na drugim organima.

Karakteriše ga prvenstveno bol.

Sve što je tada bilo dostupno od informacija bilo je oskudno:

 • benigna, hronična bolest sa jakim bolovima
 • ne zna se tačno koji su uzroci
 • nema jednog univerzalno prihvaćenog leka

Tek će me narednih nekoliko godina dobro upoznati sa svim malim i velikim nepodnošljivim simptomima, velikoj lepezi mogućih komplikacija, onemogućavajućim bolovima, nepostojanju lekara specijalizovanih za tu bolest.

lečenje endometrioze

Pravi uzroci endometrioze se ne znaju. Dobri stručnjaci kažu da postoji deset do jedanaest mogućih uzročnika. Jedna od teorija kaže da se radi o retrogradnoj menstruaciji – procesu u kome menstrualna krv teče unazad kroz jajovode u karličnu šupljinu, umesto da napusti organizam putem vagine.


Prvi izazov: validacija simptoma  

Tu su, naravno, menstrualni bolovi, kao prvi glasnik. Ali obzirom da se tkivo endometrijuma koje se zakači za druge organe širi i van karlične regije, zahvaćeni organi kao što su jajnici i creva takođe prolaze kroz hormonske promene tokom ciklusa žene, ponašajući se kao endometrijum materice, što pravi zapaljenske procese na tim organima.

lečenje endometrioze

Koje komentare čujemo kada se žalimo na jake menstrualne bolove:

 • Pa, to je menstruacija…, je li tvoja majka, tetka imala bolne menstruacije?
 • Uzmi nešto protiv bolova
 • Hormoni nešto nisu usaglašeni
 • Pod stresom si
 • Boli te stomak jer si pojela nešto loše
 • Prehladila si se
 • Da imaš endometriozu ne bi mogla da zatrudniš
 • Idi kod gastroenterologa, creva su u pitanju
 • Treba da prestaneš da piješ kafu i da jedeš meso
 • Jesi probala vaginalete od kantariona?
 • Kreći se više, budi u prirodi, izbegavaj sedenje
 • Zašto da ideš na operaciju samo radi dijagnostike kad leka ionako nema
 • Žene su predodređene da trpe
 • To je deo života žene
 • Sve je to u tvojoj glavi
 • To je normalno

Neznanje udruženo sa rodnim predrasudama.

Uglavnom,  žene u proseku obiđu četiri do pet ginekologa, u vremenskom rasponu od dve do pet godina,  dok ne dobiju pravu dijagnozu. Zbog ovih poruka započinjemo potragu za rešenjem sve dok simptomi ne postanu nepodnošljivi.

Povezani tekstovi

Drugi izazov: doći do dijagnoze

lečenje endometrioze

Žalimo se na bolne menstruacije, bolne ovulacije, bolove u crevima i bolove prilikom odnosa. Tu su i umor, crevne tegobe, bolno mokrenje. Kad prijavljujemo ove tegobe, ginekolozi obično predlažu ultrazvuk. Na ultrazvuku vide miome, ciste, tumore, ali endometriozu ne. 

Prava dijagnoza se može dobiti jedino hirurškim putem, na operaciji. Ako imate sreće, laparoskopski.

Klasične hirurške intervencije samo još više stvaraju priraslice (keloidno tkivo koje liči na “unutrašnje” ožiljke). Priraslice mogu da naprave od trbuha jednu divnu slepljenu masu. E tu počinje zabava jer ta aždaja uzima sve pod svoje i dobijaš hronične bolove sa tegobama koje te ometaju u svakodnevnom životu.

Postoji opšti nedostatak prioriteta endometrioze kao važnog elementa ženskog zdravlja.

Treći izazov: naći najboljeg stručnjaka

Najteži korak u ovoj fazi je svest o kompleksnosti oboljenja, koje znanje treba da steknemo, koliko da se edukujemo kako se ne bi prepustili u ruke hirurga koji zna o endometriozi otprilike koliko i vi.

Nisu svi u mogućnosti da dođu do vrhunskih stručnjaka koji znaju da prepoznaju i hirurški otklone endometriozu na pravi način, kako bi ubrzali zaceljivanje i sprečili rast priraslica. To je najteži deo.

Ja sam otišla kao jagnje među vukove. Verovala sam da lekari u državnoj ginekološkoj zdravstvenoj insistuciji znaju šta rade. Možda neki i znaju, ali tim koji je mene operisao, dva puta klasično (dabl fejl), Boga mi, ne zna.

Išla sam, između ostalog, po savet i kod (eminentne i skupe) ginekološkinje koja je propagirala konzumiranje vitamina D3, gledanje u sunce, kao i tablete za supresiju estrogena (koja se inače koristi kao terapija kod karcinoma dojke). I ovo je bio fejl.

Sreća kao nezaobilazni element rešavanja zdravstvenih problema u Srbiji

Niko u mojoj užoj i široj okolini nikad nije čuo za endometriozu. A kamoli koji bi stručnjaci za to bili najbolji. Svi izvori koji su se bavili rešenjem endometrioze upućivali su na neke od zdravstvenih institucija u Evropi. A i oni nisu obećavali pozitivan ishod, izlečenje.

Mnogi me pitaju, kako si došla do lekara, kako si saznala za njega? Sasvim slučajno. Sreća. Upoznala sam devojku (u sauni, verujući da će mi sauna ublažiti bolove) koja se sama raspričala da ima endometriozu, da ju je operisao Dr Anđelić, i da je to najbolja stvar koja je mogla da joj se dogodi. Da je sve nakon toga bilo bolje. I meni je sve nakon toga bilo bolje.

A ja sam naučila (zahvaljući dabl fejl timu iz Fronta) da nikom ne treba verovati, već uzeti svoje zdravlje u svoje ruke. Čak su me lagali da laparoskopska operacija (mioma) ne može nigde privatno da se uradi u zemlji! Velika laž.  Lepo su me iseckali tako da su mi priraslice slepile sve što su mogle slepiti u trbuhu i napravile od mog života hendikep.

lečenje endometrioze

Dr Luka Anđelić je vodeći stručnjak na polju laparoskopske hirurgije na našim prostorima. Fantastičan lekar i čovek koji me je vodio za ruku, verujući ne samo u moje izlečenje već i ostvarivanje uredne trudnoće sa zdravim potomstvom.

Svačija priča je drugačija.

Meni nisu pomagale ni biljne kapi, akupunktura, kiropraktika, masaže, veganska ishrana, sport, hormonska terapija, čajevi ni napici. Dok doktor Anđelić nije uradio dobar posao.

Najnoviji tekstovi

Šta me održava zdravom bez simptoma endometrioze

Kao što je Dr Anđelić predvideo, trudnoća, rođenje deteta i dojenje je odnelo sve moje simptome i bolove. 

Tokom vremena sam otkrila da mi veoma pomažu i:

Joga sa vežbama karlične fizioterapije

Namenske vežbe kojima tretiramo različita karlična oboljenja.

Primer

Isceljenje sakralne čakre


Stimulacija i isceljenje reproduktivnih organa na energetskom nivou.

Primer

MeditacijaHolistički pristup regulisanju svih nepovoljnih faktora koji utiču na naše zdravlje.

Primer

Naše snage i mogućnosti su mnogo veće nego što nam se čini.

Kada kreneš putem vere da će se pojaviti načini, rešenja sama dolaze.

Nemam nikakva iskustva sa tom klinikom, ni bilo kakvu povezanost. Ali je objašnjenje vrlo objektivno i sveobuhvatno. 

 • Edukujte se, danas internet nudi mnogo više nego pre nekoliko godina. 

 • Priključite se FB grupama i forumima.

 • Čitajte, istražujte i obavezno po dijagnozu kod najmanje tri lekara.

Srećno, i svoje zdravlje u svoje ruke!

Related