Moguće posledice nelečene endometrioze

posledice nelečene endometrioze

Endometrioza je bolest koja pogađa žene u reproduktivnom dobu i može da bude izuzetno bolno stanje koje remeti normalan život. Važno je da smo svesni kako ova bolest utiče na zdravlje žene ako se ne leči. U ovom tekstu, govorićemo o posledicama nelečene endometrioze. 

Endometrioza može da prouzrokuje hronične bolove i neplodnost. Ako se ne leči, endometrioza može dovesti do stvaranja ožiljačnog tkiva, priraslica i oštećenja organa. Žene sa endometriozom često imaju lošiji kvalitet života.  

posledice nelečene endometrioze

Važno je da tražite savet od lekara ako imate bilo kakve simptome endometrioze. Opcije za lečenje mogu biti lekovi, operacija, promene načina života i fizikalna terapija. Pored toga, podrška porodice i prijatelja može biti od neprocenjive vrednosti za emocionalne i fizičke simptome endometrioze. Ako ne možete da zatrudnite, važno je da razgovarate sa lekarom  o tome koje mogućnosti imate. Uz to, ako osećate bol tokom intimnog odnosa, treba da tražite pomoć kako bi se smanjio bol i nelagodnost.

Žene sa endometriozom često imaju bolove u karlici, umor i probleme s varenjem. Endometrioza može da uzrokuje obilna menstrualna krvarenja i neredovne menstruacije. U nekim slučajevima, mada retko, može dovesti do raka jajnika[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199711/ većina karcinoma jajnika uzrokovanog endometriozom se javlja uz prisustvo atipične endometrioze jajnika. Ipak, uprkos povećanoj incidenci raka … Pročitaj više [2]https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-endometriosis-cause-cancer

Kada se pitamo da li da preduzimamo korake ka lečenju endometrioze, a nemamo hitna stanja, pa se dvoumimo, treba da znamo da endometrioza može prouzrokovati zdravstvene probleme ako se ne leči. Za endometriozu se kaže da se od nje ne umire[3]https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-you-die-from-endometriosis, ali kvalitet života može da bude znatno umanjen, a postoji i rizik od smanjenja plodnosti i pridruženih bolesti reproduktivnih organa, ali i drugih funkcija organizma. Zbog toga je poželjno da pratite razvoj endometrioze kod svog lekara.

Postoje neke naznake da nelečena endometrioza može biti rizik da žena oboli od raka jajnika, ali sveukupno je taj rizik jako mali [4]Izvor navodi da, kao prvo, iako se rak jajnika javlja češće kod žena sa endometriozom, sveukupni rizik je veoma mali. Neke studije smatraju da endometrioza povećava taj rizik,  ali da je on … Pročitaj više.

Povezani tekstovi

Nelečena endometrioza[5]https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-happens-if-endometriosis-is-left-untreated#is-it-dangerous može biti uzrok jakih bolova, nadutosti, obilnog menstrualnog krvarenja i poremećaja u varenju. Tokom vremena, endometrioza može negativno da utiče na plodnost. Prema medicinskom novinskom portalu Medical News Today, endometrioza može da prouzrokuje priraslice i ožiljke, što dovodi do bolova u karlici i neplodnosti. Važno je da tražite oblike lečenja kako biste sprečili nastanak ovih komplikacija. 

Potraga za ranom dijagnozom, ili bolje rečeno, insistiranje na ranoj dijagnozi je od ključne važnosti kako bi se sprečile dalje komplikacije. 

Važno je da preduzmemo korake kako bismo upravljali simptomima endometrioze i smanjili rizik od komplikacija. Zdrava ishrana, redovno vežbanje i dovoljno odmaranje mogu da vam pomognu da upravljate fizičkim i emocionalnim simptomima ove bolesti. Ove navike neće izlečiti endometriozu, ali mogu da vam pomognu da imate kvalitetniji život. Pored toga, alternativne terapije, kao što su akupunktura i masaža, mogu da olakšaju bolove zbog endometrioze. Redovni pregledi kod lekara su ključni za praćenje napredovanja bolesti i preduzimanja adekvatnog lečenja.

Posledice nelečene endometrioze

Hronični bolovi

Najčešći simptom, ali i posledica endometrioze, je veliki bol. Naravno da to utiče na sposobnost za rad a i za učestvovanje u aktvnostima koje volimo. Bol može biti hroničan, i može u velikoj meri da ometa svakodnevni život. U nekim slučajevima, bolovi mogu biti toliko jaki da smo prinuđeni da tražimo hitnu pomoć lekara. 

Endometrioza može izazvati hronične bolove u karličnoj regiji, donjim leđima i nogama. Ovi bolovi mogu biti veoma jaki. 

Posledice nelečene endometrioze mogu biti i veliki bol u karlici tokom seksualnog odnosa. Zbog toga što endometrioza stvara zapaljenje i ožiljačno tkivo u karlici, to može biti jedan od uzroka bola i nelagodosti tokom odnosa. Uz to, endometrioza utiče na hormonske promene koje vode do suvoće vagine, što takođe može da doprinese bolovima tokom seksa. Lekar može da vam pomogne tako što će da predloži lekove, promenu načina života i fizikalnu terapiju. 

Bolovi mogu biti izuzetno jaki toliko da ometaju dnevne aktivnosti, zbog čega je ženama teško da rade ili da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Endometrioza uzrokuje bolove u karličnom delu, donjim leđima i u nogama, a bolovi mogu biti prisutni uvek ili samo tokom menstruacije. Bolovi su nekad toliko jaki da koristimo najjače analgetike, a ima primera i gde žene traže hitnu pomoć ili idu u bolnicu kako bi dobile pomoć zbog bolova. 

Ako se ne leči, endometrioza se može pogoršati tokom vremena i dovesti do još jačeg bola koji nas čini nesposobnim za normalan život. Kvalitet života je smanjen i sve više postajemo nesposobni da budemo funkcionalni u obavljanju poslovnih i ličnih aktivnosti. 

Neplodnost

Endometrioza može da prouzrokuje neplodnost zbog oštećenja jajovoda, jajnika ili reproduktivnih organa. Neplodnost je još jedna od potencijalnih posledica nelečene endometrioze. Endometrioza može da ošteti jajovode, jajnike ili druge reproduktivne organe, i da oteža ili onemogući da žena zatrudni. Za mnoge žene je želja za potomstvom veoma jaka i nemogućnost da to ostvari predstavlja veliki teret koji se emotivno teško podnosi.

Žene koje imaju endometriozu teško ostaju trudne spontano, a kažu da imaju bolje šanse za trudnoću na vantelesnoj oplodnji (citat jedne od desetine doktora koje sam pohodila, a to mi je potvrdila i doktorka kod koje sam išla na VTO). Delimični razlog za teško ostvarivanje spontane trudnoće su i blokirani jajnici. Endometrioza uzrokuje zapaljenja i stvaranje ožiljaka na jajovodima, što ometa spontano začeće. Ženama sa endometriozom se često predlaže vantelesna oplodnja. Ako znate da imate endometriozu i suočavate se sa neuspešnim pokušajima spontanog začeća, ne gubite vreme već potražite savet (više od jednog) lekara – da li da započnete proces vantelesne oplodnje.

Ožiljačno tkivo, priraslice i zapaljenje koje endometrioza stvara u materici i na jajnicima loše utiče na plodnost. Jajna ćelija se teško otpušta, a oplođena jajna ćelija se teško implantira u matericu. Endometrioza takođe izaziva preveliku proizvodnju hormona, što može da ometa ovulaciju. Tokom vremena, ako ništa ne preduzimamo kada je u pitanju lečenje endometrioze, ožiljačno tkivo može da se širi, da blokira jajovode i da tako spreči da jajna ćelija otputuje u matericu. Ako ima cista na jajniku ili mioma u materici, to su takođe razlozi zašto ne dolazi do trudnoće. Obratite pažnju šta vam govori lekar, zapravo, tražite mišljenje više lekara. Meni su savetovali da ciste i miomi koje sam imala moraju hirurški da se odstrane, kako bih ostvarila trudnoću, dok su mojoj rođaci rekli da ostane u drugom stanju i da će hormoni spontano rešiti miom. Njoj je to pomoglo, mada nije imala dijagnostifikovanu endometriozu i verovatno je njen organizam bio funkcionalan u smislu da je jajna ćelija mogla bez problema da se spusti u matericu. Zatrudnela je spontano i održala trudnoću do kraja bez problema. Meni nisu pomogle ni dve operacije. Treća jeste.

Ciste na jajnicima

Endometrioza može dovesti do pojave ciste na jajnicima, koje mogu biti bolne i zahtevati hirurško odstranjivanje. Ciste na jajnicima takođe mogu biti potecijalna komplikacija nelečene endometrioze. Ove ciste znaju da budu bolne i nekad moraju biti operativno odstranjene. U nekim slučajevima, ciste čine da se jajnici uvrću, što stvara velike bolove i potrebu za hitnom operacijom. Ciste moraju da se prate. Endometriozne ciste su pune krvi (tzv. “čokoladni sadržaj”). Pucanje takvih cista nije česta pojava, ali može da bude opasno po život. Tako da sa endometrioznim cistama budite heroj i kockajte se, da li će da je izleče biljne kapi, na primer, ili ipak treba poslušati savet lekara da se hirurški odstrane. Niko nije srećan da ide na operaciju, ali u današnje vreme ta intervencija je relativno rutinska, laparoskopski izvodljiva i brzo izlazite iz bolnice.

Emocionalne i psihološke tegobe 

Život sa hroničnim bolovima i strahom od neplodnosti itekako može da uzme danak na mentalno zdravlje, i da dovede do anksioznosti i depresije. 

Već smo napomenuli da loše utiče psihu, jer dovodi ponekad do depresije, anksioznosti i stresa. Na žalost, u trenutku dok sam ja prolazila najburniji period endometrioze (ne ponovio se), odlazak terapeutu nije bio ni predložen od strane ginekologa, niti je odlazak terapeutu bio normalizovan. Zašto ne pomoći sebi psihički,  zašto ne pomoći svojoj psihi onda kada se prolazi kroz težak period? Verujem da danas ima terapeuta koji imaju iskustva sa ljudima koje muče hronične bolsti i koji mogu da im pomognu da dovedu u red svoju glavu, ako već ne mogu telo. Ne samo što živite sa konstantnim bolovima i tegobama, već ste u neizvesnosti i strahu od toga koju štetu vašem telu čini endometrioza, da li ćete imati sreće sa operacijom, da li će vam pomoći terapija. To su sve realni razlozi za strah.

Zato je od velike koristi da, ako ste u prilici,  pronađete dobrog terapeuta ili kouča, koji je specijalizovan za rad sa ljudima koji se bore sa hroničnim bolestima. Grupe podrške bi takođe bile korisne – pronađite ih na društvenim mrežama i povežite se sa ženama koje prolaze kroz slične muke kao i vi. U nekim slučajevima,  možda i medikamenti mogu da vam pomognu u borbi sa depresijom i anksioznošću.  O tome razgovarajte sa svojim lekarom. 

Alternativni vidovi terapija kao što su akupunktura, reiki, eterična ulja, banje, saune – pomažu da se osećate umirenije, manje stresno, mogu da proizvedu pozitivan efekat na vaše telo i um u smislu opuštanja, samopouzdanja, vere u sebe i optimizma. 

Svi koji vam obećavaju da ovi tretmani leče endometriozu – ne govore istinu i imaju predatorski motiv a to je – da vam uzmu novac. Problem, naravno nije samo što ćete ostati bez novca (ovi tretmani znaju da budu skupi), već ćete izgubiti i vreme koje ste mogli da iskoristite da tražite izlečenje kod lekara zvanične medicine – najboljih koje možete da nađete. 

Problemi sa crevima i bešikom 

Endometrioza može da pravi probleme sa crevima i bešikom, da izazove zatvor, dijareju i teškoće pri mokrenju. 

Endometrioza može da utiče na probavni sistem, da dovede do bolnog nadimanja, mučnine i zatvora. Kada kažemo nadimanje, to nije nadimanje kakvo je poznato među ljudima koji nemaju endometriozu. To je veoma izraženo nadimanje, kada se zbog jačine bolova i nelagodnosti otežano krećete, ne možete da se lako sagnete, ne možete da nosite pantalone, stomak izgleda kao da ste u sedmom mesecu trudnoće, tvrd je, bolove je lakše trpeti samo kad ležite. A morate da radite ili idete na fakultet ili da imate društveni život. Zato je to veliki problem.

Dodatni rizik čini realnost da priraslice mogu bukvalno da slepe creva, a i da dovedu do upale slepog creva[6]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199711/. To ne samo da stvara ogromne bolove nego može da bude i životno opasno. Posle druge operacije cista i mioma, lekar koji me je operisao je rekao “u zadnji čas smo sprečili infekciju slepog creva”. 

Ostale komplikacije

Od drugih začina koje endometrioza stvara u vašem životu je i to da može da dovede do ogromnog bola u nogama – obično u jednoj nozi, jer ožiljačno tkivo napravi zapaljenje nerva koji iz kičme ide u nogu. Lično sam se s tim mučila jednom prilikom, i tu epizodu, koja je trajala mesec+ dana, neću zaboraviti. Magnetna rezonanca je otkrila da imam ošećenje na repnoj kosti, zapravo leziju nastalu od rasejanog endometrioznog tkiva koje se zalepilo na tom mestu, krvarilo kao da je endometrijum tokom menstruacije, i pravilo zapaljenje koje je rezultiralo upalom nerva, onesposobljenjem noge i ogromnim bolovima tokom kretanja i mirovanja. 

Ne zaboravimo i na tegobe sa bešikom i crevima, zbog kojih posećujete toalet skoro stalno, sa bolnim pojavama, te vam je teško da napuštate dom i da bilo gde putujete.

Karlične infekcije[7]Zapaljensko oboljenje karlice (PID) je infekcija jednog ili više gornjih reproduktivnih organa, uključujući i matericu, jajovode i jajnike. Netretirano zapaljensko oboljenje karlice može dovesti … Pročitaj više koje se često ponavljaju takođe mogu biti posledica nelečene endometrioze. 

Od dr Anđelića sam slušala priču o njegovoj rođaci koja je jednog dana počela da kašlje krv, svi su se uspaničili, bolovala je od endometrioze i šta mislite šta je bilo u plućima? Tkivo nalik endometrijumu koje je krvarilo svaki put kad je imala menstruaciju. Kad vam lekar sa takvom reputacijom lično kaže da postoji ta mogućnost – kako ne verovati? Endometrioza je monstrum.

Prevencija endometrioze

U nauci nije poznat način kako potpuno sprečiti endometriozu,  ali ima načina kako da smanjite šanse da obolite od endometrioze i kako da kontrolišete simptome [8]https://www.webmd.com/women/endometriosis/can-i-prevent-endometriosis. Neki od načina podrazumevaju održavanje optimalne telesne težine, smanjenje konzumiranja alkohola, izbegavanje pušenja i smanjenje toksina iz životne okoline. Rana dijagnoza endometrioze je važna kako bi se sprečile komplikacije u vidu bolova, neplodnosti i oštećenja reproduktivnih organa.

Održavanje optimalne telesne težine[9]https://www.nia.nih.gov/health/maintaining-healthy-weight može da pomogne da se smanji rizik od nastanka endometrioze, jer gojaznost povećava rizik za ovo oboljenje. Optimalna telesna težina se postiže zdravim navikama ishrane i redovnim vežbanjem. 

Kada držite konzumiranje alkoholnih pića pod kontrolom, to takođe pomaže da smanjite rizik od endometrioze. Žene koje piju više alkohola imaju povećan rizik od endometrioze nego žene koje uzimaju malo alkoholnih pića.

Izbegavanje pušenja je takođe jedan od očiglednih koraka koje možemo da preduzmemo kao preventiva za smanjenje rizika od nastanka endometrioze. 

Smanjenje izloženosti toksinima iz okoline takođe smanjuje rizik od endometrioze. Studije pokazuju da određene hemikalije koje se nalaze u pesticidima[10]https://fleurhealth.com/blog/pesticide-exposure-linked-to-increased-endometriosis-risk/#:~:text=Endometriosis%20is%20a%20common%20condition,risk%20of%20the%20chronic%20condition. kao i drugi toksini – ftalati[11]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/rmb2.12364#:~:text=Recently%2C%20two%20meta%2Danalyses%20reported,CI%3A%201.19%2D1.7). u plastici, na primer, povećavaju rizik od endometrioze. 

Razgovor s lekarom

Razgovor sa lekarom je okolnost na koju se posebno pripremamo, jer iz iz iskustva znamo da je verovatnoća da lekar naše simptome neće uzeti ozbiljno velika, pogotovo kada je endometrioza u pitanju. Problem je višeslojan, ima tu i neznanja i proizvoljnih zaključaka, ima problema sa nečim što zovemo dominacija patrijarhata, u kome se tegobe na koje se žene žale odbacuju kao nevalidne (realnost je i to da su, u negativnom kontekstu onoga što zovemo “patrijarhat”, na žalost,  često i žene), a tu je i akušersko nasilje. 

Evo par saveta kako da komunicirate sa lekarom o simptomima endometrioze:

  1. Zapišite simptome. Pre zakaznog pregleda, napravite spisak simptoma koje imate. Uključite i informacije o težini i učestalosti simptoma, kao i bilo koje druge okidače ili faktore za koje vam se čini da pogoršavaju simptome. Kada imate evidenciju svojih simptoma, to može da vam pomogne da ih na bolji način predstavite lekaru, a takav zapis može i lekaru da pomogne kao referenca uz vaš medicinski dosije. 
  2. Budite konkretni. Važno je da bude konkretni kada opisujete svoje simptome lekaru. Umesto da samo kažete “imam bolove”,  pokušajte da opišete mesto, intenzitet i trajanje bola. Informacija koju date lekaru može da mu pomogne da bolje razume vaše simptome i da odredi uzrok. 
  3. Povedite osobu za podršku. Prijateljica, sestra, roditelj, partner – ne mora da ide s vama jer ste slabi, već da vas, na primer, podseti na tegobe kada ih predstavljate lekaru. Ta osoba može i da hvata beleške, ali i još nešto, važnije: da bude svedok vašeg iskustva i čuvar vaših prava. 
  4. Ne plašite se da postavljate pitanja. Važno je u potpunosti razumete vaše simptome i opcije lečenja. Ne ustručavajte se da pitate lekara o vašoj dijagnozi, opcijama lečenja, kao i šta možete da očekujete u budućnosti. 
  5. Preporuka je da tražite drugo mišljenje. Ako pomislite da lekar vaše simptome ne shvata ozbiljno, niste sigurni u tačnost dijagnoze, ili niste zadovoljni planom lečenja, tražite mišljenje od nekog drugog lekara. Važno je da budete sigurni da lekar u čijim ste rukama zna šta radi,  da mu verujete, kao i da znate da će vam pružiti podršku i negu onoliko koliko vam je potrebna. 
Sumnjate na endometriozu

Preuzmi upitnik za posetu ginekologu ako sumnjaš na endometriozu

Preuzmi

Endometrioza je ozbiljna bolest koja ima veliki uticaj na zdravlje žene ako se ne leči. Žene sa endometriozom treba da traže lekarsku pomoć kako bi se umanjili simptomi i sprečile dalje komplikacije. Uz pravovremeno i dobro vođeno lečenje, sa enometriozom se može živeti zdrav i aktivan život. 

Posledice nelečene endometrioze mogu (ali ne moraju) biti teške i trajne. Hronični bolovi, neplodnost, ciste na jajnicima, problemi sa crevima i bešikom, kao i emocionalne i psihološke tegobe mogu se pojaviti ako ne lečite endometriozu. Važno je da razgovarate sa lekarom o simptomima endometrioze koje osećate, a i da tražite lečenje što je pre moguće, kako biste poboljšali kvalitet života. Još važnije od toga je da pratite svoje telo i da ne oklevate ako mislite da bi trebalo nešto da preduzmete. Oslanjanje na čajeve, vaginalete od kantariona i narodne lekove možda nekome i pomaže (iako sumnjam – radije verujem da nekad dođe do spontanog ozdravljenja zbog neutvrđenih razloga).

Endometrioza pogađa milione žena širom sveta. Iako medicina zvanično ne priznaje nijedan konkretan lek koji leči edometriozu, opcija za lečenje ima, i uz redovno praćenje, možete da sprečite rizik od nekih od tegoba nelečene endometrioze koje smo spomenuli.

Reference

Reference
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199711/ većina karcinoma jajnika uzrokovanog endometriozom se javlja uz prisustvo atipične endometrioze jajnika. Ipak, uprkos povećanoj incidenci raka jajnika, kod pacijenata sa endometriozom, saznanje o faktorima rizika i mehanizmima nastanka je malo
2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-endometriosis-cause-cancer
3 https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-you-die-from-endometriosis
4 Izvor navodi da, kao prvo, iako se rak jajnika javlja češće kod žena sa endometriozom, sveukupni rizik je veoma mali. Neke studije smatraju da endometrioza povećava taj rizik,  ali da je on i dalje veoma mali. S druge strane, iako izuzetno redak, drugi tip karcinoma – adenokarcinom koji se povezuje sa endometriozom,  može da se pojavi kasnije tokom života kod žena koje imaju endometriozu
5 https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-happens-if-endometriosis-is-left-untreated#is-it-dangerous
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199711/
7 Zapaljensko oboljenje karlice (PID) je infekcija jednog ili više gornjih reproduktivnih organa, uključujući i matericu, jajovode i jajnike. Netretirano zapaljensko oboljenje karlice može dovesti do stvaranja ožiljačnog tkiva i džepova sa zapaljenskom tečnošću -apsces, koje se razvija u reproduktivnom traktu,a koje može da dovede do trajnih oštećenja
8 https://www.webmd.com/women/endometriosis/can-i-prevent-endometriosis
9 https://www.nia.nih.gov/health/maintaining-healthy-weight
10 https://fleurhealth.com/blog/pesticide-exposure-linked-to-increased-endometriosis-risk/#:~:text=Endometriosis%20is%20a%20common%20condition,risk%20of%20the%20chronic%20condition.
11 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/rmb2.12364#:~:text=Recently%2C%20two%20meta%2Danalyses%20reported,CI%3A%201.19%2D1.7).

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *