Može li se ulje čajevca pokvariti? (tri pokazatelja)

ulje čajevca pokvariti

Pročitaćeš za: 9 min.

Većina ljudi zna da je ulje čajevca odlično za tretiranje različitih kožnih oboljenja. Ipak, da li ste znali da se ulje čajevca može pokvariti? Ulje čajevca je prirodni proizvod i, kao takav, posle nekog vremena poprima odlike propadanja. Dobra vest je da možete produžiti rok trajanja ulja čajevca ako sledite ova jednostavna uputstva. U ovom članku, odgovaramo na pitanje – može li se ulje čajevca pokvariti, i kako ga čuvati?

ulje čajevca pokvariti

Šta je etarsko ulje čajevca?

Ulje čajevca je prirodno pomoćno sredstvo koje se koristi već vekovima za ublažavanje različitih tegoba. Njegova antiseptička svojstva ga čine pogodnim za upotrebu na koži protiv infekcija. Brojni autori tekstova i knjiga na temu aromaterapije smatraju da ulje čajevca može biti korišćeno i oralnim putem, za tegobe kao što su bolovi u stomaku, glavobolje i prehlade. Ipak, zvanične preporuke Američkog centra za kontrolu otrova[1]https://www.poison.org/articles/tea-tree-oil, Tisserand Institut[2]Tisserand, Robert, Young, Rodney, 2014, 2nd edition, Essential Oil Safety A Guide for Healthcare Professionals, Churchil Livington Elsevier, China, 3: p. 34, Nacionalni američki centar za komplementarno i integrativno zdravlje Ministarstva zdravlja SAD[3]https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil pristupljeno juna 2022, kao i PubChem[4]Najveća svetska baza slobodno dostupnih hemijskih informacija https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/source/hsdb/8193, pristupljeno juna 2022. smatraju da je oralno unošenje ulja čajevca opasno jer može biti otrovno.

ulje čajevca pokvariti
Malaluca alternifolia – drvo čajevca u cvetu

Etarsko ulje čajevca se dobija iz lista biljke – drveta Malaluca alternifolia. Ova biljka se koristi još od davnih vremena zbog svojih lekovitih sposobnosti. Poznato je po svojim antibakterijskim, antigljivičnim i antivirusnim svojstvima. Etarsko ulje čajevca sadrži terpene i može da se koristi na koži za tretiranje akni, posekotina, ogrebotina, ujeda insekata, osipa, opekotina od sunca, infekcija kože i za druge manje tegobe. Za oralnu upotrebu ulja čajevca (koja se smatra nebezbednom) postoje navodi da se koristi i za tretiranje stomačnih čireva, lošeg varenja, dijareje, dizenterije, gripa, visoke temperature, prehlada, kašlja, glavobolje, zubobolje i ranica u ustima. Posebno se preporučuje kod gljivičnih infekcija kože. Koristi se i u aromaterapiji, kao sredstvo za odbijanje komaraca, kao i kod prirodnih sredstava za čišćenje domaćinstva.

Eterično ulje čajevca je veoma dostupno na tržištu kao alternativno sredstvo u lečenju infekcija, a o njegovoj bezbednosti i toksičnosti postoji mali broj informacija. Skorašnji naučni radovi kažu da je ulje čajevca toksično ako se unese u organizam u većim dozama, kao i da može izazvati iritaciju kože pri većim koncentracijama. Alergijske reakcije na ulje čajveca su moguće u pojedinim slučajevima, što može biti zbog različitih proizvoda oksidacije koji se formiraju kada ulje dođe u dodir sa svetlošću i/ili vazduhom. Nepoželjne reakcije se smanjuju ako se izbegava gutanje, ako se ulje na kožu nanosi isključivo razblaženo i ako se pravilno skladišti.

Povezani tekstovi

Podaci o pojedinačnim sastavnim komponentama ulja čajevca ukazuju da ono može toksično uticati na razvoj ako se unese u jačim dozama, ali ipak, ulje čajevca i njegove komponente nisu genotoksične[5]Hammer, Katherine & Carson, Christine & Riley, T.V. & Nielsen, Jesper. (2006). A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food and chemical toxicology : an … Pročitaj više.

Nije tajna da ulje čajevca efikasno ubija bakterije, ali, koliko dugo traje?

Ulje čajevca je prirodni proizvod čiji je rok trajanja okvirno do dve godine, odnosno jednu godinu od dana otvaranja. Terapeutska svojstva ulja čajevca se tokom vremena smanjuju. Važno je znati kako ga skladištiti, kako bismo ga koristili pre nego što poprimi negativna svojstva i izgubi efikasnost.  Nakon isteka roka ulje čajevca miriše neprijatno i može izazvati iritiacije kože. Zato je neophodno da prilikom kupovine proverite rok trajanja proizvođača i primenite druge načine provere o kojima pričamo u ovom tekstu.

Kako čuvati eterično ulje čajevca?

Skladištite ulje čajevca na tamnom mestu, daleko od direktnog sunčevog sveta. Ako je moguće, neka ulje čajevca bude u staklenoj bočici sa čvrstim zaptivanjem. Trebalo bi da koristite samo sveže ulje čajevca. Kada se bočica jednom otvori, ulje gubi svoja svojstva vremenom.

Aktivni sastojak ulja čajevca je Terpinen-4-ol. Ovo hemijsko jedinjenje je odgovorno za jaka antiseptička svojstva ulja čajevca. Ipak, ovo jedinjenje vremenom gubi svojstva. Kada se izloži vazduhu, svetlosti, toploti, vodi ili kiseoniku, hemijska struktura terpinen-4-ol (bezbojna tečnost koja miriše na borove iglice) počinje da se raspada. 

Za skladištenje ulja čajevca koristite tamne ili neprozirne posude. Na primer, posude od nerđajućeg čelika, aluminijumske boce sa unutrašnjim premazom, kobaltno plave ili tamno žute staklene boce. 

ulje čajevca pokvariti
 • Plastične boce za skladištenje su loša ideja jer plastika može da utiče na ulje i time iritira kožu. Plastika takođe smanjuje rok trajanja ulja čajevca.
 • Obavezno dobro zavrnite zatvarač nakon svake upotrebe i trudite se da otvorena boca i samo ulje što kraće budu u dodiru sa vazduhom. 
 • Eterična ulja ne treba držati u kupatilu, zbog velikih temperaturnih razlika i vlage.
 • Opšte pravilo je da ulje čajevca držite negde gde je tamno, suvo i hladno, dalje od izvora toplote kao što su direktna sunčeva svetlost, šporet i bilo koje drugo grejno telo.
 • Ulje čajevca može se čuvati u frižideru u posebnoj dobro zatvorenoj posudi (staklena bočica u dobro zatvorenu posudu pa tako u frižider).
 • Hlađenje se posebno preporučuje u slučaju ulja čajnog drveta i citrusnih ulja jer su veoma sklona kvarenju usled oksidacije.
 • Ako se pravilno skladišti, ulje čajevca može lako da izdrži dve godine.
 • Eterična ulja se mogu zamrzavati i to ne menja njihov hemijski sastav.

Može li se ulje čajevca pokvariti?

ulje čajevca pokvariti

Da, može se ulje čajevca pokvariti, ali ne u vidu pojave buđi ili fermentacije. Možda biste pomislili da eterična ulja, pa i ulje čajevca, nemaju rok trajanja, jer su destilati i jer (uglavnom!) ne sadrže vlagu koja ih čini podložnim kvarenju.

Ali to ne znači da ulje čajevca ima neograničen rok trajanja. Isteklo ili pokvareno ulje čajevca ima izmenjen miris i promenjenu konzistenciju, što su očigledni pokazatelji isteka roka trajanja ulja čajevca. 

Upotreba ulja sa isteklim rokom trajanja može izazvati iritaciju kože, kožne alergije i osip. Simtomi mogu biti i gori ako imate osetljivu kožu. Ulje čajevog drveta koje je isteklo može takođe iritirati vaša pluća ako udišete. Istraživanja kažu da oksidirano ulje čajevca ima 3 puta veću snagu za iritaciju kože. Nakon samo četiri dana izlaganja vazduhu, razvija se značajna količina peroksida, epoksida i endoperoksida, kao što su askariol i 1,2,4-trihidroksi mentan. Ove materije su odgovorne za pojavu alergijskog kontaktnog dermatitisa kod nekih ljudi. Po ovoj studiji, istraživači smatraju da ulje degradira (gubi lekovita svojstva i poprima štetna) nakon samo nekoliko meseci, bilo da se drži u otvorenoj bilo u zatvorenoj bočici.

Za bezbedno korišćenje, nabavite ulje čajevca sa svežim datumom proizvodnje, držite ga u frižideru, vodite računa da pri svakom otvaranju dobro zatvorite bočicu, i to što pre po otvaranju.

Sledeća tri faktora su glavni razlozi zašto se ulje čajevca pokvari: oksidacija, toplota i svetlost. 

Oksidacija

Oksidacija se dešava kada se određene hemijske reakcije odvijaju unutar ulja, koje menjaju njegovu konzistenciju i miris, zbog reakcije sa vazduhom. Ovo je najčešći razlog kvarenja eteričnih ulja. Ovoj štetnoj pojavi posebno su izložena ulja u polupraznim bočicama, nego kada su bočice skoro pune. Najlošiji uticaj na eterična ulja ima, pak, kombinacija oksidacije i povećane ambijentalne temperature. Kao rezultat oksidacije, ulje čajevca može razviti gustu i lepljivu teksturu.

Ulje čajevca sadrži monoterpenole i monoterpene, koji oksidiraju kada su izloženi vazduhu. Kiseonik uzima elektrone iz gvožđa pa ono vremenom rđa. Na sličan način kiseonik oduzima elektrone iz ključnih sastojaka eteričnih ulja i menja njihov hemijski sastav. Ova transformacija ne znači nužno da će ulje biti pokvareno, ali neće davati lekovita svojstva zbog kojih ih kupujete. 

Izlaganje toploti i svetlosti

Česta izloženost toploti, svetlosti i vlažnosti lišava ulje čajevca njegovih lekovitih svojstava. Toplota može dolaziti direktno od sunca ili drugih izvora toplote, kao što je šporet, uređaj za kuvanje, zagrevanje i slično. Ultravioletna svetlost i vidljiva svetlost ubrzavaju proces autooksidacije, tako što iniciraju određene hemijske reakcije zbog kojih dolazi do raspadanja. Iste hemijske reakcije se javljaju i usled povećane ambijentalne temperature. Porast temperature od 10°C duplira brzinu odvijanja hemijskih reakcija, čime doprinosi narušavanju stabilnosti eteričnih ulja. UV svetlost stvara slobodne radikale koji oštećuju eterično ulje.

Ostali razlozi zašto se može ulje čajevca pokvariti

Pored oksidacije, izlaganja toploti i svetlosti, na stabilnost eteričnih ulja loše utiču i kontaminacija metalom (nečistoće metala prilikom korišćenja metalnih posuda u proizvodnji), mogući sadržaj vode i određene molekularne strukture koje su u sastavu eteričnih ulja. 

Nakon nekog vremena na navoju bočice i oko ivice zatvarača može se formirati smolasta masa, jer ulje tokom vremena polimerizuje. Kada stoji jako dugo, ulje poprimi čvrsto stanje.

Takođe, nismo sigurni u kojim uslovima preprodavci manipulišu eteričnim uljima dok ih pripremaju za maloprodaju. Pakuju ih iz transportnih pakovanja velike zapremine u manja pakovanja (obično bočice od 10ml).  Proizvođači eteričnog ulja čajevca izdaju preporuku da se iz posude u kojoj se nalazi ulje izvuče sav vazduh (putem azota ili argona), jer i najmanja količina vazduha u bočici ubrzava propadanje eteričnog ulja. Preprodavci ulja čajevca – ako ih kupujete od preprodavaca a verovatno ih kupujete jer se ulje čajevca proizvodi samo u Australiji, pretaču ulje iz velikih kanistera u bočice od po 10ml-100ml. Ne možemo da znamo uslove u kojima vrše pretakanje, kakve protokole slede i koliko dugo posude stoje otvorene, a samo ulje izloženo vazduhu, tokom tog postupka.

ulje čajevca pokvariti

Australijska industrija ulja čajnog drveta (ATTI) naglašava važnost pravilnog pakovanja i skladištenja. Oni tvrde da ulje može održati punu hemijsku ispravnost i na +40°C ako se nalazi u buradima od nerđajućeg čelika, aluminijumskim flašama bez premaza sa PTFO slojem, fluorinisanim HDPE kanisterima nivoa 5, Schütz IBC line specifično projektovanim za ulje čajevca. Uslov je da svaka posuda mora biti zaptivena COP zatvaračem koji garantuje nepovredivost fabričkog zatvaranja. Kupcima (veleprodavcima koji preprodaju ulje u flašicama od po 10ml) preporučuju da iz posuda u koje sipaju ulje odstrane preostali vazduh putem azota ili argona.

Najnoviji tekstovi

Kako da znate da je eteričnom ulju čajevca istekao rok – tri pokazatelja

Nakon otvaranja boce ulja, morate označiti bocu sa datumom otvaranja kako biste mogli da pratite njen rok trajanja.

 • Ulje ima čudan ili neprijatan miris
 • Ulje izgleda zamućeno ili se boja ulja značajno promenila
 • Konzistencija ulja je gušća ili tanja nego što je bila ranije

Pored toga, eterično ulje čajevca kome je istekao rok nakon nanošenja na kožu može dovesti do iritacije kože, preosetljivosti kože, osipa, oštećenja kože nalik na opekotine, ljuštenja kože ili drugih neprijatnih sporednih efekata.

Koliko dugo traju eterična ulja? 

Rok trajanja eteričnih ulja zavisi od vrste i načina skladištenja. Većina eteričnih ulja ima rok trajanja od oko 2 godine. Ovo su podaci koje objavljuju prodavci. Ipak, imajte na umu da tržište eteričnih ulja nije dovoljno regulisano. Neka istraživanja ukazuju da bi, za optimalnu upotrebu ulja trebalo koristiti u značajno kraćem vremenu (do godinu dana od dana otvaranja, kada je ulje čajevca u pitanju), ali i sami istraživači u istraživanjima napominju kako je potrebno više informacija za dobijanje pouzdanih rezultata.

Procesi oksidacije i polimerizacije mogu loše uticati na kvalitet i farmakološka svojstva. Kada je u pitanju degradacija eteričnih ulja, posebno se naglašava da su temperatura, svetlost i izloženost kiseoniku ključni po integritet eteričnih ulja[6]Turek, C. and Stintzing, F.C. (2013), Stability of Essential Oils: A Review. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY, 12: 40-53. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12006..

Inventar eteričnih ulja – poklon tabela za besplatno preuzimanje

Koji je najbolji način za odlaganje eteričnih ulja kojima je istekao rok trajanja?

Prosipanje eteričnih ulja kojima je istekao rok u kanalizaciju je loša ideja jer možete začepiti cevi i opasno je za životnu sredinu. Takođe, ako bacite bočicu u kojoj ima eteričnog ulja u komunalni otpad, moguće je da dođe u kontakt sa ljudima koji nisu upoznati sa predostrožnostima. Dakle, pitate se, kako možete odgovorno odbaciti eterično ulje kojem je istekao rok trajanja? Dobri saveti za bezbedno odlaganje eteričnih ulja kojima je istekao rok trajanja su sledeći:

 • Pročitajte procedure vašeg grada/okruga/opštine da biste se rešili ulja kojima je istekao rok trajanja.
 • Kontaktirajte kompaniju za upravljanje otpadom koja preuzima vaše smeće i raspitajte se o bezbednom odlaganju hemikalija. 
 • Koristite ostatke eteričnih ulja za čišćenje domaćinstva, ali vodite računa da površine koje čistite sredstvom koje sadrži ulje čajevca ne dolaze u dodir sa životinjama ili decom, jer eterično ulje čajevca može biti štetno za životinje i decu.

Kako reciklirati bočice od eteričnih ulja?

Nakon što odbacite eterična ulja koja su vam istekla, sigurno se pitate šta da radite sa njihovim bočicama. Pre svega, dobro ih operite. Potopite ih u vodu sa deterdžentom za sudove preko noći i sledećeg dana isperite svežom vodom. Ako posuda i dalje ostavlja loš miris, potopite ih u rastvor vode i alkohola 1:1.

Još jedan dodatni savet: kada želite da upotrebite tako recikliranu bočicu od eteričnih ulja, pre ponovne upotrebe isprskajte u nju malo alkohola ili ulijte pola kafene kašičice alkohola i promućkajte flašicu i ostavite da se spontano osuši, kako biste bili sigurni da nema elemenata koji će loše uticati na tečnost/ulje/mešavinu ulja koju želite da sipate u tu bočicu.

Stabilnost eteričnog ulja čajevca

Ulje čajevca se smatra stabilnim eteričnim uljem. 

Kada se pravilno skladišti, ulje čajevca je veoma stabilno (Brophy et al., 1989; Southwell, 1999; Southwell et al., 2005; Southwell, 2006)[7]https://www.researchgate.net/publication/47563893_Quality_assurance_for_tea_tree_oil_safety_investigative_samples pristupljenu u junu 2022.

Ulje čajevca bi trebalo skladištiti kao citrusna ulja, jer su sklona oksidaciji u dodiru s vazduhom. Kada se to dogodi, sadržaj gamaterpinena opada a sadržaj para-cimena raste. Sadržaj terpinen-4-ol materije koja je aktivni mikrobiolni sastojak se takođe smanjuje, ali ne drastično. To znači da, ako se ne skladišti ispravno, ili nakon isteka roka, ulje čajevca sve manje postaje baktericidno. Čisto eterično ulje čajevca, takođe, može da rastvori neke vrste plastike, tako da vodite računa o vrsti posude u kojoj ga čuvate[8]Lawless, Julia; Tea Tree Oil, Thorsons 1994, Great Britain, 6:p.36-37.

ulje čajevca pokvariti

Istraživanjem se ustanovilo da je para-cimen u značajnijoj koncentraciji prisutniji kao dokaz degradacije proizvoda. Kod kozmetičkih proizvoda koji sadrže ulje čajevca, utvrđeno je da ono brže propada u kremama nego u gelovima. Gelovi sa uljem čajevca zadržavaju stabilnost i do 5 godina, kozmetički losioni 3 godine a kreme 1.5 godina[9]https://www.agrifutures.com.au/wp-content/uploads/2020/03/06-112_addendum.pdf, pristupljeno u junu 2022.. Ova studija iznosi pretpostavku da proizvodi sa uljem čajevca imaju još duži rok skladištenja. Takođe, navode da ulje čajevca ne prolazi kroz kožu (98% od čistog etarskog ulja čajevca nanetog na kožu), i da najveći deo ulja koji se nanese na kožu isparava u atmosferu (98% za 4 sata).

Tokom vremena kod ulja čajevca nivo peroksida (proizvod raspadanja) postepeno raste, a Australijska asocijacija čajnog drveta ATTIA smatra da to ne ugrožava stabilnost i bezbednost ulja. Zato iz ove kompanije preporučuju skladištenje ulja čajevca u tamnim bočicama do 100ml, a za prodaju u maloprodajnim radnjama rok trajanja bi trebalo da bude jedna godina od dana otvaranja[10]https://www.downunderenterprises.com/tto-stability pristupljeno u junu 2022.

Najštetnije delovanje koje eterična ulja mogu imati na kožu je alergijski kontaktni dermatitis, a kao najčešći izazivači ove pojave spominju se ulje čajevca, eterično ulje cimetove kore i eterično ulja lovora[11]Tisserand, Robert, Young, Rodney, 2014, 2nd edition, Essential Oil Safety A Guide for Health Care Professionals, Churchil Livingston Elsevier, China, 1:p. 3.

Međutim, za eterična ulja kao što su pačuli (Pogostemon cablin), sandalovina (Santalum spicatum), vetiver (Chrysopogon zizanioides) i Ylang-ylang (Cananga odorata var. genuina) ulja kažu da stare kao fino vino. 

Bezbednost ulja čajevca po važećoj regulativi EU

Kada je u pitanju bezbednost korišćenja etarskog ulja čajnog drveta u pogledu stabilnosti (vreme za optimalnu upotrebu proizvoda/materije), EU Direktorat evropske komisije za javno zdravlje, u zaključku “Mišljenja o eteričnom ulju čajevca”[12]https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_160.pdf, pristupljeno u junu 2022., ističe da:  

“Oskudni podaci koji su dostupni ukazuju da upotreba nerazblaženog ulja čajevca kao komercijalnog proizvoda nije bezbedna. Bezbednosni dosije ulja čajevca je nekompletan. Stabilnost ulja čajevca u kozmetičkim formulacijama je upitna. Potrebna je standardizovana metoda specifikacije ulja čajevca. Industrija bi trebalo da razvije analitičku metodu testiranja zasnovanu na tipičnim proizvodima raspadanja kako bi se obezbedila i kontrolisala stabilnost ove materije. Postoje nedostaci u pogledu toksičnosti, apsorpcije, karcinogeničnosti i reproduktivne toksičnosti.”

Zaključak – može li se ulje čajevca pokvariti

Poslednjih godina potrošači su razvili veliki interes za prirodnim proizvodima kao alternativama za veštačke aditive ili farmakološke proizvode. Među njima su eterična ulja, koja su stekla popularnost u hrani, kozmetici i farmaceutskoj industriji. Eterična ulja su i deo rituala brige o sebi.

Eterična ulja se sastoje od mnoštva lipofilnih i veoma isparljivih komponenata koje potiču iz različitih hemijskih klasa. Poznato je da su podložna reakcijama konverzije i propadanja. Procesi oksidacije i polimerizacije mogu loše uticati na kvalitet i farmakološka svojstva.

Dokazano je da su podložna hemijskoj promeni tokom vremena. To dovodi ne samo do gubitka njihovih senzornih i tehnoloških vrednosti, nego tako promenjena eterična ulja mogu štetno delovati na zdravlje ljudi. Skladištenje pojedinih eteričnih ulja nije dovoljno istraženo. 

Eterično ulje čajevca ima antibaktericidna i antimikrobna svojstva ali po svojoj hemijskoj strukturi nije dezinficijens i nema neograničen rok upotrebe.

Najbolje je da se upotrebi u roku od 1 godine od dana otvaranja.

Do nas, korisnika, je da povedemo računa o tome da eterično ulja čajevca nabavljamo od proverenih proizvođača/preprodavaca, da je ulje sveže proizvedeno, da ga držimo u frižideru dobro zatvorenim, da kupujemo male količine i – da ih nakon kupovine što pre potrošimo. 

Reference

Reference
1 https://www.poison.org/articles/tea-tree-oil
2 Tisserand, Robert, Young, Rodney, 2014, 2nd edition, Essential Oil Safety A Guide for Healthcare Professionals, Churchil Livington Elsevier, China, 3: p. 34
3 https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil pristupljeno juna 2022
4 Najveća svetska baza slobodno dostupnih hemijskih informacija https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/source/hsdb/8193, pristupljeno juna 2022.
5 Hammer, Katherine & Carson, Christine & Riley, T.V. & Nielsen, Jesper. (2006). A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 44. 616-25. 10.1016/j.fct.2005.09.001.
6 Turek, C. and Stintzing, F.C. (2013), Stability of Essential Oils: A Review. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY, 12: 40-53. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12006.
7 https://www.researchgate.net/publication/47563893_Quality_assurance_for_tea_tree_oil_safety_investigative_samples pristupljenu u junu 2022.
8 Lawless, Julia; Tea Tree Oil, Thorsons 1994, Great Britain, 6:p.36-37
9 https://www.agrifutures.com.au/wp-content/uploads/2020/03/06-112_addendum.pdf, pristupljeno u junu 2022.
10 https://www.downunderenterprises.com/tto-stability pristupljeno u junu 2022.
11 Tisserand, Robert, Young, Rodney, 2014, 2nd edition, Essential Oil Safety A Guide for Health Care Professionals, Churchil Livingston Elsevier, China, 1:p. 3.
12 https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_160.pdf, pristupljeno u junu 2022.

Related

2 Replies to “Može li se ulje čajevca pokvariti? (tri pokazatelja)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *