MUDRE REČI

mudre reči

Pokušavam da pronađem te retke trenutke kad se čovek oseća potpuno prosvetljenim. Činjenice vas nikad ne prosvetle. Telefonski imenik Menhetna vas ne prosvetljuje, iako ima faktički tačne podatke, milione podataka. Ali, ti retki trenuci prosvetljenja koje pronađete kad pročitate neku sjajnu pesmu, tog sekunda vi znate. Odmah osetite tu varnicu prosvetljenja. Skoro da iskočite izvan sebe, i vidite nešto uzvišeno.


Werner Herzog

Psi su naša veza sa rajem. Oni ne znaju za zlo, ili ljubomoru, ili nezadovoljstvo. Sedeti sa psom na brežuljku, u neko divno popodne, jeste vratiti se u rajsko naselje, gde ne raditi ništa nije bilo dosadno – to je bio mir.


Milan Kundera

Tokom protekle 33 godine sam se svako jutro gledao u ogledalo i upitao se: Kad bi danas bio poslednji dan mog života, da li bih želeo da radim ono što ću raditi danas? I svaki put kada bi odgovor bio “Ne”, više dana za redom, znao sam da nešto moram da promenim.


Steve Jobs

Slušaj. Svaki put kad budeš imala izbor između toga da razočaraš nekog drugog i da razočaraš sebe, tvoja dužnost je da razočaraš tog drugog. Tvoj zadatak, tokom celog tvog života, je da razočaraš onoliko ljudi koliko je potrebno kako bi izbegla da razočaraš sebe.


Glennon Doyle

Uvek sam se stidela da uzimam. Zato sam davala. To nije bila vrlina, to je bila kamuflaža.


Anais Nin

Postavite sebi pitanje, kakav život želite: Šta biste radili dan za danom, sa kim, i gde? Sagledajte kakav život imate. Uradite danas jednu stvar, koliko god malu, kako bi premostili jaz između ove dve verzije života.


Maggie Smith

Moguće je ne počiniti greške i opet doživeti neuspeh. To nije slabost, to je život.


Žan Luk Pikard

Želja je ugovor koji imaš sa sobom da ćeš biti nesrećan dok ne dobiješ ono što želiš.


Naval Ravikant

Karakter – spremnost da se prihvati odgovornost za sopstveni život – je izvor iz koga dolazi samopoštovanje.


Joan Didion

Ne verujem da je patnja sama po sebi lekcija iz koje učimo. Da patnja uči nečemu, ceo svet bi bio mudar, jer svi pate. Patnja mora biti pridodata tugovanju, razumevanju, strpljenju, ljubavi, otvorenosti i volji da ostanemo ranjivi. Kombinacija ovih, i drugih faktora, uz prave okolnosti, mogu biti poduka i mogu dovesti do ponovnog rođenja.


Anne Morrow Lindbergh

Ako ste strpljivi u jednom trenutku besa, izbeći ćete sto godina tuge.


Kineska poslovica

U životu se ne dižemo na nivo našeg potencijala nego padamo na nivo našeg treninga.


Archilocos

Ako ti nešto znači ovo: Nikad nije kasno da budeš bilo ko, ko želiš da budeš. Nadam se da ćeš živeti život na koji ćeš biti ponosan, a ako uvidiš da nisi, nadam se da ćeš imati snage da počneš ispočetka.


F. Scott Fitzgerald

Tretiraj umetničko delo kao da je princ: dozvoli da ti se on prvi obrati.


Arthur Schopenhauer

Ogromna količina slobode dolazi kada ne shvataš ništa lično.


Don Miguel Ruiz

Oprostite sebi što niste znali ono što niste znali pre nego što ste to naučili.


Maya Angelou

Naš zadatak mora biti da se oslobodimo iz ovog zatvora tako što ćemo proširiti naš krug saosećanja kako bismo prigrlili sva živa bića i celu prirodu u svojoj njenoj lepoti.


Albert Einstein

Ne možete da spasite ljude. Možete samo da ih volite. Ne možete da ih transformišete, možete samo da ih utešite.


Anais Nin

Nema nikakve razlike između pesimiste koji kaže – ‘Oh, ovo je beznadežno, ne vredi ni da se trudiš’, i optimiste koji kaže ‘Nemoj ni da se trudiš, svakako će na kraju ispasti odlično’. U oba slučaja, ništa se neće desiti.


Yvone Chouinard

Kako stariš, otkrićeš da imaš dve ruke, jednu da pomažeš sebi, a drugu da pomažeš drugima.


Maya Angelou

Ne kvari ono što imaš željama za onim što nemaš; seti se da je ono što imaš nekad bilo za tebe samo san.


Epikur

Za neke je strah zbog neuspeha veći nego njihova želja da uspeju, tako da na kraju ne urade ništa a njihovi snovi postanu neostvarivi.


Rodolfo Costa

Neke lekcije moraju da se nauče koz iskustvo, pre nego što možemo da ih razumemo.


Michael Batnick

Istina je da stres ne potiče od vašeg šefa, vaše dece, supružnika, gužve u saobraćaju, zdravstvenih tegoba ili drugih okolnosti. Stres potiče od vaših misli o vašim okolnostima.


Andrew Bernstein

Možda se od vas traži upravo ta egsitencijalna anksioznost kako biste počeli. Upravo ovi dani tranzicije su možda period kada sve u vama radi.


Reiner Maria Rilke

Nikad nije prekasno da budete ono što ste mogli da postanete.


George Eliot

Tekstovi