Najbolji pokloni za visokosenzitivne osobe

Najbolji-pokloni-za-hipersenzitivnu-osobu

Najbolji pokloni za visokosenzitivne osobe - Pročitaćeš za: 6 min.

Hipersenzitivne osobe imaju fino podešen nervni sistem. Često smo preplavljeni bukom, svetlošću, osećanjima i promenom. Takođe, volimo avanture, strastveni smo, zabavni i duhoviti.


Hipersenzitivne osobe su ličnosti koje mogu biti sa puno kontradiktornosti. (Ups, ja!). Mogu da vole karaoke i lude žurke, a da ne podnose radio u kolima dok pričaju s nekim. Hipersenzitivnim osobama često treba vreme za oporavak od bilo koje aktivnosti van kuće. Kad se vratim iz tržnog centra, potpuno me oporavlja samo sat-dva u zatamnjenoj prostoriji. Mada, kako često to nemam, potrebno mi je dve-tri noći produženog sna.


Prošla je Nova godina i 8. mart, ali uvek je vreme za poklone – i evo šta je to što bi vaša draga hipersenzitivna osoba volela da dobije kao poklon. HSP osobe se ustežu da traže direktno šta im treba, što ne pomaže našim dragim ljudima da izaberu pravi poklon za nas.

pokloni za visokosenztivne osobe

Šta vole visokosenzitivne osobe?

Najvažnije je da poklon pomaže u podizanju svesnosti sebe i sadašnjeg trenutka. Mnogo nam znači kada naučimo kako da upravljamo osećanjem preplavljenosti (osećanja prilikom prevelike stimulacije).


U vreme pre Kovida-19, bilo je lakše. Mogli smo da pronađemo više aktivnosti van kuće, koje su pomagale da se osećamo bolje zbog naše hipersenzitivnosti.

 • masaže
 • saune
 • plivanje na bazenu
 • putovanje ili izlet
 • karta za bioskop ili pozorište (samo pazite da bude neki sadržaj bez nasilja, tenzije, pucanja i sl.)
 • poseta muzeju ili izložbi

Naravno da i dalje možemo da uživamo u ovim aktivnostima, ali samo uz veliki oprez.

Ideje za poklone za visokosenzitivne osobe za upotrebu kod kuće:

pokloni za visokosenzitivne osobe

Jednostavne i originalne ideje za provereno radovanje:

 • Sveska ili notes za pisanje dnevnika zahvalnosti.
 • Knjiga sa crtežima za bojenje za odrasle (mandale, cveće). Napomena: Nisam pristalica bojanki. Ne kupujem ih svom detetu. Sklona sam da verujem da je istinita tvrdnja sineaste Dejvida Linča, koji je rekao da mu majka nikad nije kupovala bojanke jer je htela da sačuva njegovu kreativnost. Ipak, ova bojanka je nežna, draga i lepa je i samo da se lista.
 • Sobna biljka (ali samo ako ih već nema previše, ako ne zauzima puno prostora i ako je laka za održavanje). Na primer, grana orhideje ili Bonsai drvce. Odlično za meditaciju i uvežbavanje svesnosti.
 • Uplaćen online kurs nečega što tvoja HSP osoba voli (pisanje, fotografija, crtanje, komuniniciranje, brzo čitanje i pamćenje). Za komunikaciju idi kod Jovane Miljanović koja sa suprugom Borisom Pohulekom drži online kurseve komunikacije, između ostalog. Kurs pisanja – besplatno preko Udemy, kod Louise Tondeur. Kurs je sjajan, fokusiran i ciljan, samo treba raditi.
 • Pretplata za premijum verziju neke aplikacije koju tvoja HSP osoba koristi u radu ili za hobi.
 • Difuzer za eterična ulja (odlična stvar koja garantovano doprinosi smirivanju i okrepljenju).

Povezani tekstovi

Najvredniji pokloni za visokosenzitivne osobe

Ono što meni, kao hipersenzitivnoj mami mnogo znači u vreme Kovida, rada od kuće i obavljanja svih poslova je pomoć oko čuvanja deteta i spremanja kuće. Sigurna sam da bi se i bilo koja nesenzitivna mama obradovala ovome.

Kako kaže Dr Elejn Aron, ono što je dobro za hipersenzitivne osobe, dobro je za sve. Ako niste radili test da li ste hipersenzitivna osoba, idite na sajt Dr Aron. Test je zaštitila autorskim pravima pa sam u ovom postu prevela samo deo.

Zapravo, mislim da su ove dve stvari najbolji poklon. Pomoć oko deteta i spremanja kuće. Tada imamo slobodno vreme koje nam dozvoljava da sebi poklonimo mnogo više:

 • Toliko željeni odmor.
 • Tišinu.
 • Mogućnost da smestimo, razmestimo, očistimo i pospremimo sve nagomilane misli i utiske.
 • Mogućnost da dozvolimo svim emocijama da prođu svoj prirodni ciklus, a ne da ih potiskujemo, ignorišemo ili poništavamo. Za to je potreban rad na sebi, odvažnost, namera i naravno, slobodno vreme.
 • Mogućnost da se fizički okrepimo.
 • Dobijamo uvid u to koliko smo puno uradile na svim poljima, što nam stvara osećaj milosti prema sebi, ljubavi i razumevanja, i otklanja osećaj krivice za sve ono što kao da stalno izmiče postizanju.
 • Možemo da čitamo.
 • Možemo da pišemo.
 • Možemo da uradimo kratke vežbe joge, ili disanja.
 • Da se angažujemo u nekom kreativnom projektu koji odavno želimo.

Kao što vidiš, kod mene nema spavanja, gledanja Netflix-a i peglanja kauča. Sorry! Za odmaranje koristim spavanje tokom noći, a svaki slobodan trenutak koristim za lični razvoj i rad na sebi.

Jako je važno da ovo slobodno vreme ne iskoristimo kao presiju da svašta postignemo (mada je kod mene tako u 95% slučajeva). Programirana sam da imam osećaj krivice ako ništa nisam postigla. Takođe, ne mogu da odmaram, stvaram i radim u prostoru koji nije uredan i (makar koliko) čist. Stoga svako moje slobodno vreme počinje sređivanjem, bar u najmanjoj meri. Teško mi je da gledam kada predmeti nisu na svojim mestima, prašinu i komadiće na podu, prljavu sudoperu i šporet. Kod mene se pomešao OCD, devica u podznaku i HSP. Urednost mi je zaista važna!

Koliko god vremena da imam, najpre brzinom oluje pospremim to što moram, da bih mogla da sednem i krenem da radim tu neku okrepljujuću aktivnost ili aktivnost koja podrazumeva rad na sebi.

Stvari u kojima uživaju visokosenzitivne osobe

pokloni za visokosenzitivne osobe
Kamisaka Sekka (izvor: Rawpixel.com)

Poznavajući sebe a i druge visokosenzitivne osobe, delim sa vama spisak stvari u kojima će vaša draga hipersenzitivna osoba uživati:

 1. Čaj ili predmeti za ritual ispijanja čaja. Visokosenzitivne osobe ne stoje baš najbolje sa kafom, koja je veliki stimulator.
 2. Besplatne umetničke slike, bez autorskih prava. Pronađi neku koja bi se sigurno dopala tvojoj HSP, downloaduj i odštampaj na štampaču. Možeš da je odštampaš u fotografskoj radnji na platnu, i da uramiš.
 3. Meko ćebence.
 4. Slušalice za zaustavljanje spoljašnjih zvukova.
 5. Tarot karte ili Intuitive karte  – mi obožavamo introspekciju! 
 6. Magazine, notese, fine olovke i lepe papire za pisanje.
 7. Spirograf. Crtajte svoje mandale i cvetne oblike. U Srbiji ga ima u knjižarama “Službenog glasnika”. Opuštanje, uživanje i kreativnost u isto vreme. Na kutiji piše da je za uzrast 6+, znači, i za odrasle je!
 8. Puzzle i logičke igre – nešto za smirenje našeg hipersenzitivnog mozga.
 9. Meki predmeti: plišane igračke, jastuci, flanelska posteljina, mekane majice.
 10. Ukrasne sveće, svećnjaci i lepi aranžmani. Samo sveće od prirodnih materijala sa prirodnim mirisima!
 11. Dajte nam neko vreme da budemo sami. Ako je vaš dragi hipersenzitivac roditelj, dajte joj/mu toliko željeno vreme da bude sama/sam.  To nam je preko potrebno okrepljenje, kako bi mogli normalno da funkcionišemo.
 12. Pretplata na Insight Timer – aplikacija za meditaciju, dušu dala za hipersenzitvce.
 13. Knjige, naravno. Na primer, Pema Chodron. Ili Velika čarolija, ako nije čitala/čitao.
 14. Platite nekome da sredi kuću i uradi kućne poslove. Moram da ponovim, toliko je vredno.
 15. Napravi plejlistu njenih/njegovih omiljenih pesama. Možeš to da uradiš preko Spotify.
 16. Eterična ulja – yesss  – zaista uživamo u mirisima! Obožavam miris Japanske nane. A pomaže mi i za sinuse.

Najnoviji tekstovi

O čemu treba da pazite kada kupujete poklon za visokosenzitivne osobe?

Mislim da vaučer za kupovinu robe iz tržnih centara nije sjajna ideja. Umori sama pomisao na vreme neophodno za boravak u tržnom centru, sa stotinama stimulacija kojima smo tamo izloženi – svetla, slike, zvuci, ljudi, pokreti. Po povratku iz tržnog centra treba mi oporavak.

Jedino ako postoji mogućnost online plaćanja za tu prodavnicu koju osoba voli, onda je OK. Takođe, izbegavajte kozmetiku. Neko je strog u pogledu sastojaka u proizvodima, a neko prosto ne voli da gomila kozmetičke proizvode. U bilo kom trenutku, na mojoj polici u kupatilu nalazi se 3-4 proizvoda, ako i toliko.

Vodite računa da kupovinom ne gomilate proizvode koje već ima u sličnom obliku. Previše stvari u nama izaziva nemir. Mi smo minimalisti po prirodi, ne po trendu. Ako se vaša hipersenzitivna osoba bavi šivenjem ili pletenjem, budite oprezni. Obzirom da se i sama bavim ovim hobijima, već imam pune police i fioke materijala i vunice koji nikad ne dolaze na red. Zato bi mi poklon na ovu temu stvorio tenziju i nemir, gde ga pohraniti i kad stići da se od njega nešto napravi.

Novčani poklon i jeste i nije dobra ideja. Hipersenzitivne osobe su često veoma savesne te je verovatno da će novac biti upotrebljen za račune, potrepštine za kuću ili decu. Vrlo verovatno neće biti iskorišćen za lične potrebe. Zato dobro promislite. Najbolje i poklon, i novac i slobodno vreme. Ali kako u životu retko može sve… Dobro je bilo šta.

divider

Veoma me raduje kada mogu da podelim savete i ideje za hipersenzitivne osobe i one koji žive sa njima. Hipersenzitivnost je snaga koja pomaže nama, često introvertima, da se osećamo osnaženo. Važno nam je i da nas drugi razumeju. Uz pomoć pravih alata, svesnosti o sebi, ali i komunikacije, introverti i hipersenzitivne osobe mogu da napreduju.

Kad je nama dobro, svima oko nas je dobro. Zato poručujem hipersenzitivcima da nađu priliku da kažu svojim dragim ljuidima koji bi ih poklon obradovao. A za vas, koji nas, hipersenzitivce volite: ima skupih stvari, ali i onih koji koštaju malo, ili skoro ništa – poklonite nam slobodno vreme.

Related

3 Replies to “Najbolji pokloni za visokosenzitivne osobe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *