Popularni mirisni trendovi u 2023.

mirisni trendovi

Ako tražite nov način da izrazite svoju ličnost i stil, verovatno biste hteli da znate koji su to popularni mirisni trendovi u 2023. Bilo da želite slatke, začinske ili zemljane mirise, u ovoj godini su se parfimeri potrudili da zadovolje sve ukuse, a i da predstave nešto novo. Wellness, self-care i zelena inicijativa udružene za naše mentalno zdravlje: to je srž popularnih mirisnih trendova u 2023.

Novine su gurmanski mirisi, koji sadrže note hrane, odnosno mirise jestivih materija, mirisi i toaletne vode sa snažnim, upečatljivim notama, tzv. “bold” parfemske vode, cvetno-voćni mirisi, parfimisani kozmetički proizvodi, funkcionalni mirisi i mirisi koje smatramo ekološki održivim.

Koji su to mirisi?

Gurmanski mirisi – mirišu jestivo i nisu previše slatki. Obično sadrže note kao što su so, začini, biljke, sir, hleb ili meso. Ovo se čak smatra jednim od većih trendova sezone, pošto nude jedan prefinjen, neočekivani obrt u kategoriji gurmanskih parfema.

“Bold” parfemske vode su snažni, jaki, upečatljivi mirisi koji se duže zadržavaju i imaju bogatije profile arome.

Cvetno-voćni mirisi kombinuju cvetne note sa kiselkastim citrusima za sofisticirani i osvežavajući miris.

Parfimisani kozmetički proizvodi sadrže poznate mirise kao deo nege tela i kose, za aktivaciju svih čula.

Funkcionalni mirisi se primenjuju u aromaterapiji da pojačaju raspoloženje, fokus, san i wellness generalno.

Održivi mirisi su oni koji koriste prirodne, organske ili veganske sastojke i imaju ambalažu koja je dobra za životnu okolinu.

Šta nude novi mirisi?

Gurmanski mirisi – Parfemi sa gurmanskim mirisima obično sadrže mirise meda, čokolade, vanile ili bombona. Ove note se dobro kombinuju sa baznim notama kao što su pačuli ili mošus. Opisuju ih kao olfaktorne dezerte ili “foodie” mirise. Parfemi sa mirisom namirnica su relativo moderna kategorija parfema i datiraju iz 1992. kada je Thierry Mugler lansirao svoj “Angel”. Ovo su generalno parfemi koji su popularni zbog svojih slatkih, umirujućih i “ukusnih” aroma.

mirisni trendovi
mirisni trendovi
mirisni trendovi

Gurmanski mirisi

“Bold” parfemske vode su visokokoncentrovane tečne kompozicije eteričnih ulja, aromatičnih hemikalija i sintetičkih jedinjenja koja stvaraju konkretan, udarni miris. Dužina zadržavanja je veća i ima bogatiji profil arome nego toaletne vode ili kolonjske vode. Često su intenzivnije i kompleksnije i pružaju osećaj elegancije, prefinjenosti i samopouzdanja.

mirisni atributi
mirisni trendovi

“Bold” parfemske vode

Cvetno-voćni mirisi – ovde govorimo o mirisima koji kombinuju lake cvetne note sa kiselkastim citrusima, ujedinjenim u prefinjen i osvežavajući miris. Popularni su za proleće i leto, pošto donose vedro raspoloženje i stvaraju radosnu atmosferu. Neke od uobičajenih cvetnih nota su limeta, narandža, bergamot, ruža, jasmin i božur.

mirisni trendovi
mirisni trendovi
mirisni trendovi

Cvetno-voćni mirisi

Kozmetički proizvodi sa mirisima – to su kozmetički proizvodi u kojima su sadržani neki od poznatih, brendiranih parfema. Neki od primera su mleka i losioni za telo,  gelovi za tuširanje, preparati za kosu, masti za usne, a najčešće mirisni sprej za telo. Cilj je dobiti iskustvo za sva čula. Ovi proizvodi mogu da pojačaju dejstvo parfema koga nanosite posebno, a možete i da ih koristite samostalno, kao diskretni miris. 

Funkcionalni miris je izraz koji se odnosi na mirise koje koristi aromaterapija u cilju poboljšanja raspoloženja, fokusa, sna ili wellnessa. Zasnovani su na ideji da neki mirisi imaju pozitivni uticaj na um i telo, tako što donose umirenje, osvežavajuću energiju ili ravnotežu. Neki od primera sastojaka funkcionalnih mirisa su lavanda, ruzamarin, kamilica ili nana.

Održivi mirisi – grupa mirisa koji koriste prirodne, organske ili veganske sastojke i ambalažu koja je dobra za životnu okolinu.  Dizajnirani su tako da umanje ekološki uticaj i da podrže etičke prakse. To su biorazgradive formulacije, reciklirani materijali, punjive bočice i sertifikati za neprimenjivanje nasilja prema životinjama.

Svi ovi mirisi su inovativni na svoj način, teško je izabrati šta je najinventivnije. Meni je fascinantno kako mirisi utiču na raspoloženje i dobro stanje uma i tela, pa tako mislim da su funkcionalni mirisi među vrednijim novotarijama kada je industrija mirisa u pitanju. Činjenica da mirisima možemo da doprinesemo kvalitetu života, na nekom nivou, meni prija i pomaže mi.

Funkcionalni mirisi su veoma zahvalni za kombinovanje, jer možete da ih primenite na stotine načina u aromaterapiji, prema vašoj želji, potrebi, trenutnom stanju uma i tela. Popularni su jer predstavljaju deo holističke prakse isceljenja i ne čudi me zašto su mirisni trend koji je aktuelan.

mirisni trendovi

Primeri funkcionalnih mirisa:

The Nue Co je kompanija suplemenata za lepotu koja je lansirala svoj funkcionalni miris 2019., a čine ga mešavina mirisa palo santo drvceta,  korijandera i kardamoma, za šta obećavaju da smanjuje stres. Imaju još dva funkcionalna mirisa: Forest Lungs, koji ima cilj da proizvede iste koristi po zdravlje kao i boravak u šumi (“forest bathing”), i Mind Energy, kombinacija mirisa koji poboljšava fokus.

Palo santo je nežan, sladak, drvenast miris sa trunčicom citrusa, čisto da isprovocira sokove u ustima. Ima i dašak nane i bora, a neki ljudi osete i naznaku sladića. Smatra se svetim drvetom jer se koristi za pročišćavanje i isceljenje.

Korijander je biljka sa mirisom koji ili volite ili vam je muka od njega. Nekima miriše sveže, zemljano, sa notom limete, jutarnje trave, neki kažu da miriše na sapun ili čak, naftalin protiv moljaca.

Kardamom nudi topao začinski, aromatičan miris koji dodaje zrnce egzotike i kompleksnosti mirisima. Ima minimalno citrusni i biljni aspekt, kao i drvenasto-balzmsku notu. Često se koristi da pojača svežinu i bogatstvo drugih nota u parfimerstvu.

Ove tri note zajedno stvaraju ublažujući ali i energičan miris koji može da smanji stres i popravi raspoloženje.

Parfemi koji takođe sadrže palo santo:

Rove Collection – Palo Santo i kardamom, kompanija West Elm. U pitanju je kolekcija mirisa u svećama, difuzera, veće posude, visoke sveće i spreja za prostorije. Ima jedinstvenu kombinaciju svetlog kardamoma, suvog papirusa i aromatičnog palo santo drvceta.

Palo Santo od kompanije Cremo, je kolonjska voda za žene i muškarce sa izrazito specifičnim mirisom nalik na žalfiju. Sadrži note palo santo drvceta, papirusa i kardamoma, ali i druge note kao što su bergamot, crni biber i ćilibar.

Veronique Gabai je legenda francuskog parfimerstva koja je kreirala tri nova mirisa, koji ne samo da pobuđuju čula, već i pozitivno utiču na nivo emocionalne angažovanosti za 58% (izračunali 🙌). Imena tih mirisa su Aroma Heart, Aroma Soul i Aroma Body.

Symrise je proizvođač mirisa i aroma koji je sproveo naučno istraživanje o uticajima mirisa koji sadrže vanilu, tonka zrna i đumbir za poletno, vedro i energično raspoloženje. Rezultati pokazuju da miris zaista daje pozivina osećanja i da smanjuje stres.

Aromatherapy Associates je brend koji specijalizira proizvode za aromaterapiju i wellness. Imaju celu ponudu funkcionalnih mirisa koji se usmeravaju na različite potrebe, pa su i nazivi njihovih mirisa konkretni: De-Stress, Revive, Relax, Support, i Inner Strength.

Heretic je parfemski brend sa naglaskom na prirodne sastojke, a svoju marketinšku priču baziraju na wellnessu. Imaju miris koji se zove Dirty Hinoki, a inspirisan je hinoki čempresom i njegovim potencijalom da umanji depresiju.

Primena mirisa u aromaterapiji

Mirisi se u aromaterapiji primenjuju na desetine načina, u zavisnosti šta vam treba, zbog čega, da li želite da rešite neki problem ili prosto želite da osetite zadovoljstvo.

Ovo su opšte smernice za korišćenje mirisnih proizvoda za aromaterapiju:

sveće

Zapalite ih u dobro provetrenoj prostoriji i uživajte u mirisu dok ispunjava vazduh. Možete da je stavite i pored kreveta ili kade, za opuštajuću atmosferu. Samo vodite računa da odsečete konac na kraju svake upotrebe i da ih nikad ne ostavite bez nadzora. Ranije smo govorili o tome koliko je važno da pamučni konac ili traka budu kvalitetni, kako ne biste trpeli štetna isparenja prilikom sagorevanja, i udisali čađ.

difuzeri

Sipajte naznačenu količinu vode (difuzer obično ima neki graničnik za maksimalni nivo vode) i dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja, do 5 kapi. Neki smatraju da su mirisna ulja (mirisna ulja eterična ulja) takođe upotrebljiva u difuzeru, ja ih ne koristim i ne bih ih stavila u difuzer. Zaista mislim da je dovoljno sintetičkih materija oko nas, ne moram još namerno da ih unosim u organizam. Kad ste stavili vodu i eterično ulje, podesite trajanje rada difuzera, jačinu isparavanja i uživajte u lepoj, prijatnoj i osveženoj atmosferi u vašem domu, kancelariji ili učionici. Kada se difuzor isključi i tog dana ne želite više da ga koristite, prospite sadržaj a difuzer očistite prema preporuci proizvođača. Ne koristite smešu vode i eteričnog ulja ponovo, pogotovo ne posle nekoliko dana.

PARFEMI

Kada je o parfemu reč, kao primenu u aromaterapiji koristimo samo parfemske kombinacije, odnosno mešavine, koje su na bazi eteričnih ulja. Tako napravljenu mešavinu nanosimo na tačke gde je koža tanka i puls osetan: unutrašnji deo zgloba ruke, pulsne tačke na vratu, a i iza ušiju. Mešavinu možete da isprskate i po odeći i kosi, za produženo dejstvo. Koristite parfeme od eteričnih ulja na prikazan način kad god vam zatreba podsticaj za raspoloženje i smirenje.

SPREJEVI ZA PROSTORIJE

Sprej za prostorije možete da koristite kao osveživač za bilo koje prostorije koje koristite, a želite da ih osvežite i deodorišete. Naprskajte sprej po jastucima, zavesama ili tepisima, kao diskretan miris. Koristite onoliko često koliko želite.

Povezani tekstovi

Recept za mirisni sprej za prostorije sa funkcionalnim mirisom

Izaberite funkcionalni miris za koji želite da reši nešto. Možete da koristite jedan miris ili da napravite mešavinu, sve zavisi koji cilj imate – raspoloženje, opuštanje, antistres, fokus, energija…  Na primer, za opuštanje obično koristimo lavandu,  nanu za energiju, kamilicu za umirenje. Nudim vam recept koji mi je među omiljenima, a vi možete da pravite svoje kombinacije.

mirisni trendovi

Uzmite sprej bocu najmanje 500ml, staklenu ili plastičnu, nema veze, samo da je čista i suva.

Izaberite noseću tečnost za vaš rastvor. To može biti voda, alkohol, neko stavlja vodku, ja koristim hidrolat hamamelisa. Treba vam nešto jače od vode, ako mislite da nećete brzo potrošiti sprej, jer voda brzo postane bajata. U tom rastvoru ćete rastvoriti, pomešati etrična ulja, samo vodite računa da ih dobro sjedinite. Možete da koristite i ciklopentasiloksan (prozirna tečnost koja se koristi u kozmetičkoj industriji i koja je dobar medijum za rastvaranje materija jer se ulje i voda ne mešaju, bez obzira što eterična ulja nisu “ulja”- ulja, uz ovo jedinjenje ne morate svaki put pred korišćenje spreja da mućkate bočicu, mana mu je što nije eko-friendly).

Odredite parfemsku recepturu za svoju mešavinu. Obično srazmera zavisi od toga koliko jak miris želite i koju tečnost za rastvaranje koristite. Opšta smernica je da koristite oko 30-40 kapi eteričnih ulja za gotov rastvor od 500ml. Svakako možete i više, ali ne više od 50 kapi jer su eterična ulja jaka i mnogo ćete da kijate!

Preporučujem da na bočicu stavite datum kad ste proizveli mešavinu, čisto da imate trag koliko sprej dugo stoji, ako se desi da zaboravite na njega.

Prskajte ga svuda, samo ne po licu, koži, kućnim ljubimcima, posetiocima vaših komšija koje vam stalno zvone na interfon jer ste prvi na interfon tabli…🤬💣

mirisni trendovi

Mirisi i parfemi su više od toga što želimo da lepo mirišemo. Mirisi su izraz naše ličnosti, poboljšavaju raspoloženje i predstavljaju mirisni avatar naše ličnosti. Bilo da tražite upečatljivu, “bold” parfemsku vodu, parfimisani kozmetički proizvod, cvetno-voćni miris, funkcionalni miris ili održivi miris, popularni trendovi mirisa u 2023. nude nešto za svakoga (pogotovo za nas koji volimo novotarije). Kad god budete u mogućnosti da učinite neko zadovoljstvo za sebe, neka to bude i miris, zato pronađite šta vam najviše odgovara od predloženih trendova mirisa kako biste se izdvajali od drugih i imali samo svoj lični mirisni potpis. Sigurna sam da ćete (bar malo) više uživati u životu.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *