Sankalpa – Šta je sankalpa i kako da je otkriješ?

Pročitaćeš za: 9 minuta


“Moja prijateljica ide na jogu za trudnice, i oduševljena je. Zašto ne probaš?” – pitala me je Zorica, a bila sam u četvrtom mesecu trudnoće. Nikad nisam vežbala jogu. Uvek sam smatrala da sam o-ruk sportski tip, sve na snagu i dinamičnost. Plivanje, trčanje, planinarenje, krosfit. Ako ima neki džak da se baci, da se trči sa punim građevinskim kolicima, nosi dva ranca na usponu. Statične vežbe nikad nisu bile za mene.

Ali, eto me, sedim u polu-lotos položaju, sa rukama skupljenim u molitvu, gde izgovaram OM, zajedno sa desetak trudnica, u joga studiju.

Sve smo radosne, u najboljem očekivanju, ali i zabrinute, šta ako ovo, šta ako ono. Lekari kažu da je u trudnoći lako biti zabrinut – ima stotine razloga zašto bi (ili ne bi) nešto pošlo po zlu. Bliži se kraj časa, gde radimo Yoga Nidru – odmaranje, veoma duboka relaksacija. Na početku Yoga Nidre, uvodimo svoju sankalpu.

šta je sankalpa

Šta je Sankalpa?

Sankalpa je odluka ili namera, kratka fraza, rečenica, jasno i koncizno izražena, koristeći uvek iste reči, u cilju pozitivne promene u našem životu. 

Sankalpa (odluka, rešenje) počinje sa premisom da si ti već ono što treba da budeš, kako bi ispunio svoju darmu. Sve što treba da uradiš je da se fokusiraš i povežeš sa svojim najdubljim željama i da kanališeš unutrašnju energiju.

Um je glavni arhitekta života. Kako bismo stvorili život koji želimo da živimo, moramo stalno usmeravati um ka našoj darmi, našim najdubljim namerama.

TO ZA NAS RADI NAŠA SANKALPA.

U svom značenju, San znači povezanost sa najvišom istinom, dok je kalpa zavet, obavezivanje kojom dajemo podršku našoj najvrednijoj istini. Sankalpa bi trebalo da vrednuje najdublje značenje našeg života, i osnovnu svrhu, ono zašto smo ovde. Sankalpa postaje tvrdnja koju prizivamo, kako bismo se podsetili naše prave prirode i upravljali izborima koje činimo.

Zašto je Sankalpa bolja od novogodišnjih odluka?

Za razliku od uobičajenih novogodišnjih odluka (odluke koje obično donosimo pri završetku nekog perioda, kalendarske godine, sedmice – ono čuveno “od ponedeljka počinjem da”, “od 1. u mesecu ću”), Sankalpa ne zahteva nikakvu volju koju pokreće ego, što je obično slučaj kada pokušavamo da napravimo neku promenu.

Sankalpa ima u sebi sve što nam treba da bi se realizovala: ogromnu volju i energiju, akciju i mudrost kako da izvršimo tu akciju. To su tri božanska aspekta koja leže u nama. 

Sankalpa može imati dva oblika

1

Prva je želja tvog srca, izjava koja odslikava tvoju pravu prirodu.  

Ovo je mnogo više od odluke i ne traži nikakvu promenu ni akciju. Ne dolazi od intelektualnog uma. Odluka dolazi iz dubine našeg bića, direktno iz misterije ko smo mi zapravo. Tada obaveštava um o nekom konkretnom pravcu kojim treba da idemo, ili kojim već idemo u našem životu.


2

Drugi oblik sankalpe je specifična namera ili cilj.  
Kada okriješ svoju svrhu, ne dešava se sve odjednom. Kako bi živeli svoju misiju, osvajamo je korak po korak. Tako nam postavljanje specifičnih namera pomaže da usaglasimo naše svakodnevne odluke sa našom najdubljom željom. Zagledaj se jednu godinu unapred, i vidi koje konkretne stvari treba da se dese kako bi išla napred na svom putu. Tvoja specifična sankalpa će ti reći šta treba da radiš i gde da usmeravaš svoju energiju, kako bi napredovala na većim životnim ciljevima.


šta je sankalpa

Povezani tekstovi

Kako da otkriješ svoju Sankalpu?

Oktrivanje sankalpe je proces slušanja. Tvoja najdublja želja je već tu, čeka da je vidiš, čuješ i osetiš. Ne moraš ništa da izmišljaš.

Ne moraš da pitaš gde da tražiš volju da je pronađeš. Energija je već tu. 

Ok, počinjemo. Možda meditiraš, možeš da zatvoriš oči, možeš da radiš Yoga Nidru, a zapravo ništa ne moraš, sama namera da potražiš to jedno najbitnije pitanje kojim želiš da unaprediš svoj život, će te voditi dalje.


#1 Prvi korak je volja da čujemo našu najdublju želju i volja da je prihvatimo. Prvi korak može biti i da čuješ i prihvatiš PRVU želju koja ti padne na pamet. (To sam uradila ja! Nisam htela da se mučim i čekam.) Prvi korak može biti i neka OČIGLEDNA želja, tipa želja za ozdravljenjem.  


#2 Nekad se čini da ništa ne čujemo, ali možemo da se upitamo “Šta želim?” Prvo što dolazi su odgovori tipa – nov auto, novi posao, bolja veza. Ali hajde da idemo dublje, i da se upitamo “Šta stvarno želim?” Tu možemo početi, jer svaka želja može biti tačka preko koje ulazimo dublje u svoje biće. Čak i želja koja izgleda jednostavno ili plitko nas može uvesti u najdublju želju našeg bića.


#3 Mnogi od nas žele da budu vitki. Želim da budem vitka. Ili, želim da smršam. Zamisli kakav će ti život biti tada, kako misliš da ćeš se osećati, je li to osećanje ljubavi prema sebi, fizičko zdravlje, ili sloboda? Za kojim osećanjem težiš? Koja je to čežnja tvog srca koja te usmerava u ovom pravcu? Tako dolazimo do dubljih slojeva naše želje.Neko želi da prekine neku lošu naviku – pušenje, šoping ili jedenje mesa. Zapitajmo se tada, koju želju to ponašanje trenutno zadovoljava. Da li ti treba smirenost, sloboda od bola, ili osećanje prihvaćenosti? Vidi da li možeš da pronađeš dublju glad, čežnju za nečim što traži da bude zadovoljeno. Ta glad te može usmeriti ka onome što ti stvarno treba.


#4 Navikli smo da kažemo “želim”, ili kao nameru “hoću”, ili “neću”. Ali ove fraze nemaju pravu posvećenost. Sankalpa nije ni zahtev ni molitva, to je izjava duboko ukorenjene činjenice, zavet da je tačna već u sadašnjem trenutku.

Zato Sankalpa treba da je u sadašnjem vremenu.

Na primer: 

Želim da imam više saosećanja —> Saosećanje je moja prava priroda.

Neću jesti meso —> Sa saosećanjem prema mom telu i prema drugim bićima, jedem vegetarijansku hranu.

Ovo nas podseća da je sve što nam treba već u nama i oslobađa ogromnu volju, energiju i istinu koja dolazi sa otkrićem naše najdublje želje.


#5 Sankalpa treba da je pozitivna, formulisana bez negacija i bez negativnih reči.

Na primer:

želim da nestanu problemi u mojoj vezi —> Ja imam dobru i harmoničnu vezu.

Ne želim da imam tako male prihode —> Dobijam mnogo novca za svoj rad.

Želim da mi trudnoća protekne bez teškoća —> Trudnoća mi prolazi u najboljem redu i rodiću zdravu i snažnu bebu.


šta je sankalpa

Posadi seme tvoje Sankalpe

Najvažnije je da je zapamtimo, ali ne recitujemo. Kad ponavljamo da nešto želimo, zapravo podsećamo sebe da to nešto nemamo. Kada je polazište nedostatak, time sabotiramo ostvarenje svoje želje.

Jedna od boljih prilika da budemo u stanju smirenosti uma koji je prisutan u sadašnjem trenutku, je yoga nidra. Tada otkrivamo suštinsko stanje otvorenosti. Ograničenja koja smo sami sebi nametnuli nestaju, i mi smo čista bića. Tokom yoga nidre, slobodni smo od težnji koje nam nameće ego.

Kako da negujemo našu Sankalpu

Kada smo posadili seme naše sankalpe, energija potrebna za akciju se ojačava. Svaki trenutak je šansa za ojačavanje ove energije. 

Sankalpa nas uverava da je ispunjenje ne samo moguće, nego da se ostvaruje pred našim očima. Osećate neverovatno samopouzdanje, koje neotuđivo pripada vašem biću, oduvek prisutno, a sada postajete svesni njegove snage.

šta je sankalpa
Joga studio Namaskar

I eto mene na yoga nidri, nakon što sam se uvrtala, stajala u pozi drvo, govorila OM i NAMASTE i držala mudre, ležim na podu joga studija sa trudnicama i čekam da vidim šta će dalje da se desi. Instruktorka kaže “a sada ubacite svoju sankalpu…”… ups… mozak mi je prazan, razmišljam kako sam smešna sama sebi gde umesto dizanja tegova dižem molitvu iznad glave i mantram… jeste… trudna sam… šta je to, ne toliko konkretno, a ne i uopšteno??

Kažu da se sankalpa ne deli sa drugima. Ja ću podeliti s vama moju slatku, malu, trapavo izrečenu ali najbolju i najprecizniju sankalpu ikada, koja me je vodila kao svetionik.

Najnoviji tekstovi

šta je sankalpa

Meni i mojoj bebi.

Svaka faza razvoja, svaki trimestar, svaki novi korak u odrastanju. Zamišljala sam kako je dižem uvis, srećna, sa osmehom na licu, kako tada nosim bluzu koju sam sama sašila, sunce je, mi smo u parku, jedna sigurna i večna istina, čvrsto zapisana da se ostvari.

Za nekog ko je uvek bio prestrašen od svega što bi moglo da se desi, dežurnog sklanjača od svih rizika i izazova… Trudnoća u 45-oj! To je vulkan strahova. Međutim, meni je moja sankalpa pomagala stalno, na svakom ultrazvuku, na svakom pregledu, da li se mrdnula ili se nije mrdnula, da li se okrenula, kakvu kilažu postiže, kako se razvija, znate već, uobičajene brige trudnica?

Ja sam samo mogla, u oduševljenju i čuđenju, da gledam kako se na svakom koraku obistinjuje moja sankalpa. I sada, kada je moja ćerka uveliko napunila dve godine, ne prestaje da mi predstavlja srećno podsećanje, radosnu utehu, veliko osnaženje.

Moja beba je uvek sve uradila kako treba.

Toliko je lako, a tako vredno!

Jedva čekam da mi javiš kako se tvoja sankalpa ostvaruje.

Kako ti se dopala tema? Jesi li formulisala svoju sankalpu?

Related

Joga i anksioznost: uticaji i benefiti

Iako je primena joge u terapeutske svrhe u zemljama na Zapadu relativno novijeg datuma, obećava naznaka da je joga pristup koji obuhvata um, telo i duh i da pruža isceljenje i pomoć kod depresije i anksioznosti.

Pročitaj