Self-care saveti za endometriozu – zvanične preporuke i realnost

self-care za endometriozu

Pročitaćeš za: 10 min.

Terapija za endometriozu koju nudi savremena medicina obuhvata medikamente (lekovi protiv bolova, pilule za kontracepciju, kontraceptivni progesteroni, gonadotropni hormoni, agonisti androgen receptora, inhibitori aromataze) i laparoskopsku operaciju.

Šta još možemo da učinimo za sebe kako bismo ublažili tegobe koje imamo zbog endometrioze? Koje jednostavne rutine da primenimo na dnevnom nivou kako bismo smanjile bolne simptome? Kako na pristupačan i bezbedan način da pomognemo sebi kad lekarska terapija nije dovoljna?

Britansko Društvo za istraživanje ženskog zdravlja je, u priručniku za pacijente sa endometriozom, objavilo i spisak koji čine self-care saveti za endometriozu. Proverila sam koliko su realni – na sopstvenom iskustvu. Zvuče logično, a u ovom tekstu pročitajte koliko su i izvodljivi u stvarnom životu.

self-care saveti za endometriozu
self-care saveti za endometriozu

Vežbanje i sport – slušajte svoje telo

Zvanična medicina:

“Sportisti često forsiraju svoje telo do granica fizičke izdržljivosti, ali je važno da obratimo posebnu pažnju na promene i bol koji možda nagoveštava vaše simptome endometrioze. Lagane vežbe istezanja mogu da umanje grčeve i bolove, tako da nemojte da preskačete delove treninga kao šo su zagrevanje i istezanje. Dajte telu mogućnost da se dobro odmori posle vežbi i sportskih aktivnosti.”

Realnost:

Saglasna. Ako ste atletski tip i bavite se sportom skoro celog života,  naravno da ste postali čarobnjak u obuzdavanju menstrualnih tegoba. Želimo da budemo aktivne po svaku cenu! Plivala, planinarila, trčala, dizala tegove, trčala sa tegovima (🥰 za Crossfit) u bilo kom delu menstrualnog ciklusa: ni obimno menstrualno krvarenje ni bolovi zbog endometrioze nisu mogli da me zaustave (sem kad bi me endometrioza patosirala, bilo je i toga). Čak sam, skoro pobedonosno,  primećivala kako posle treninga menstrualno krvarenje kao da presahne. Danas, posle tri operacije, dve vantelesne, tri bolničke intervencije i dana i noći preležanih u groznim bolovima zbog endometrioze stadijuma IV mislim – telo se prepadalo. Telo je trpelo. Telo je patilo. Ja sam bila srećna jer su me držali hormoni koji preplave mozak kad se bavite sportom (runner’s high – sportska euforija), ali, mislim da preveliki fizički napor nikako ne pomaže telu koje se bori sa hroničnom bolešću i muči sa zapaljenjima i bolovima.  Vaš organizam je već u klinču i u kompletnom stresu samo zbog bolova,  a tek gde su druge bitke koje se vode na nivou pojedinačnih organa. O anksioznosti da i ne govorim. 

Telo želi da je aktivno – ali umereno.  Danas idem na jogu. Razmišljam o tai-čiju. U grupi vežbača joge ima žena koje ni na jogu ne idu kad imaju obilno menstrualno kvarenje i menstrualne bolove. A ja im u sebi poručujem:  pametno.

Povezani tekstovi

self-care saveti za endmetriozu

Ishrana – birajte užinu pametno

Zvanična medicina:

“Zdrava ishrana i konzumiranje zdravih napitaka može da smanji zapaljenje i pomogne kod mučnine i problema sa crevima, koji se povezuju sa endometriozom. Neka vam užina uvek bude na stolu ili u torbi koju nosite na posao ili u školu, tako da ne preskačete obroke tokom dana sa puno obaveza. Ideje za užinu: vlakna,  voće, povrće i zdrave masnoće. Obavezno pijte dovoljno vode tokom dana i smanjite unos kofeina i alkohola.”

Realnost:

Za ublažavanje simtoma endometrioze ima mnogo saveta o tome kako treba prilagoditi ishranu. Neke žene kažu kako im jeste pomoglo to što su izbacile gluten, šećer i kafu tokom dužeg vremenskog perioda (1 godina). Moderna nauka kaže: endometriozu ne može da izleči način ishrane. Ipak, mislim da je razumno da se pozabavimo ishranom i da poverujemo da pržena hrana,  pekarski proizvodi, slane grickalice, alkohol i cigarete neće doneti koristi kada se borimo sa bilo kojom hroničnom bolešću,  pa i sa endometriozom. 

Poznato je kako,  zbog hormonskih promena kod endometrioze, imamo faze gde dobijamo neutaživu žudnju za šećerom, tu su i periodi ogromne gladi, gde posežemo baš onim što se smatra najmanje zdravim – pekarski proizvodi, pica, testenine, kolači.

Pred neku od operacija sam počela zdravije da se hranim. Izbacila sam kafu i šećer, smanjila brašno i ubacila biljke i vlakna. Posle tri meseca sam odustala jer nikakve koristi nisam videla. Ista frekvencija i intenzitet bolova, vratili se miomi i ciste. Mislim da je moje telo bilo već toliko van koloseka, što se tiče hormona, da nikakvo laneno seme, sok od batata i zapečeni prokelj nije mogao da mi pomogne (uzgred, sok od batata je jako ukusan!). U tom periodu sam,  umesto da odem na zakazanu vantelesnu – imala neplanirano uklizavanje pravo na sledeću operaciju, pa je ceo zalet i optimizam da je zdrava ishrana rešenje – izostao.  Sada verujem da bi, na duže staze, bilo bolje da sam nastavila sa osvešćenom ishranom, umesto što sam se vratila na 7-days kroasane i povremeno RedBull, čisto da poguram sebe još malo preko granice izdržljivosti.

self-care za endometriozu

Posao i škola – tražite više udobnosti

Zvanična medicina: 

“U većini zemalja, endometrioza se ne smatra onesposobljenjem / invalidnošću, ali to ne znači da ne možete da tražite posebne pogodnosti smeštaja u vašoj školi ili na radnom mestu. Priložite medicinsku dokumentaciju i obrazložite izazove sa kojima se susrećete i predočite načine na koji vaš poslodavac ili škola mogu da vam pomognu tako da budete u stanju da ispunite postavljene zadatke. Svaki prostor je različit, ali prilagođeni uslovi bi mogli da podrazumevaju udobnu fotelju, planirane odmore,  prilagođene ili fleksibilne radne sate i rad ili učenje na daljinu.  Naravno da jedan razgovor sa vašim supevizorom, institucijom, odsekom za ljudske resurse neće biti dovoljan, čak i uz priloženu preporuku lekara. Tokom dana, kada trpite izutetno teške  simptome, uzmite bolovanje ili sličan vid odsustva.”

Realnost:

Malo sutra. Ne toliko što nam poslodavac ili sekretar u školi možda stvarno ne bi izašli u susret, nego što nam (uglavnom) i ne pada na pamet da tražimo posebne pogodnosti. Zašto? Zato što žene i dalje, u 21. veku, na žalost, trpe omalovažavanje i nepriznavanje istinitosti tegoba koje imaju zbog menstruacije. Za endometriozu tek, niko nije ni čuo.  Zamislite da šefu (još gore, ševofici) kažete nešto tipa: “Imam nepodnošljive menstrualne bolove!” ili “Imam napad endo bolova!” -”Stvarno? Moja baba je u ratnom zbegu po ciči zimi rodila mog oca u pećini na planini i ništa joj nije falilo! Kakve ste vi, to, današnje žene?” 

Kad ženu boli stomak, na to se gleda sa podsmehom i potcenjivanjem.  Društvo prema ženama ne pokazuje saosećanje – društvo nas osuđuje i goni da, i u danima najveće slabosti, budemo stalno prisutne u areni profesionalnih postignuća. Teši me jedino što su milenijalci pametniji, čini se da se više bore za sebe.

Treba da tražimo dodatne pogodnosti. Ponesite medicinsku dokumentaciju, zakažite razgovor kod šefa / sektretara škole ili fakulteta i predočite svoj slučaj. Imam takvo i takvo stanje, koje me onemogućava da obavljam te i te zadatke, zbog toga, toga i toga, te molim da mi omogućite fotelju – kauč da se sklupčam – tabure da podignem noge, uz topao napitak, toliko puta na dan, i slično. I to napišete kod kuće pre sastanka, i date im napismeno na sastanku, da potpišu da su primili. Što nije dokumentovano nije se ni desilo. Poslodavac / institucija mora po zakonu (Zakon o  radu, član 16.) da vam omogući prilagođene uslove – ali vi i dalje za njih morate da se izborite.

self-care saveti za endometriozu

Putovanje – dobro se pripremite

Zvanična medicina:

“Pokušajte da zakažete putovanje tokom manje problematičnih delova vašeg menstrualnog ciklusa i obavezno proverite da li ste poneli dovoljno lekova do povratka kući. Kada se vratite s puta, u fitnes centru ili studiju gde vežbate, zamolite za duže vežbe istezanja koji će vam dobro doći posle dugačkog putovanja ili leta. Pokušajte da zabeležite šta ste jeli ili pili, a što bi se možda razlikovalo od vaše uobičajene ishrane kod kuće. Spakujte male termofore kako biste ublažili bol, kada ste na putovanju. Ubeležite u svoj planer dovoljno vremena za odmor i dozvolite svom telu da se oporavi posle napornih ili intenzivnih aktivnosti.”

Realnost:

Što će reći: natrpaj kofer lekovima i ne brini. I jes’, sad ću da navijem svoj menstrualni sat tako da se grupna obuka kod proizvođača, kvartalni sastanak distributera ili konferencija u inostranstvu održi u onom malom vremenskom prozorčetu mog ciklusa kad me ništa ne boli. Ne. 

Ono što pomaže je da neko vreme pred putovanje obratite pažnju na jednostavne stvari –  ne izlažite se prevelikom fizičkom naporu (bez trčanja s tegovima po planini), unapredite kvalitet sna koliko možete, jedite laganiju hranu,  smanjite broj radnih sati na minimum, navalite na vitamine i suplemente i izbegavajte stres. Primenite sve ono što vam je dostupno: šetnja u parku, sauna,  akupunktura, masaža, Reiki sesija. Jednom rečju, povedite malo više računa o svom telu i duhu i primenite self-care u punoj snazi, na načine koji vama donose najveću dobit za vaše blagostanje. Ponesite dovoljno lekova protiv bolova. I ne odustajte od putovanja. Izborićete se s bolovima, a dobićete osećaj da aktivno učestvujete u životu. Stomak bi vas boleo i da ste ostali kod kuće. Ovako stičete nova iskustva i poznanstva.

Najnoviji tekstovi

self-care za endometriozu

Seksualno zdravlje – pričajte o tome

Zvanična medicina:

“Imajte uvek na umu da vi niste krivac za svoju endometriozu i nemate čega da se stidite. Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate fizički i emotivno. Zajedno porazgovarajte o načinima kako da seksualni odnos, bliskost i rad na potomstvu budu bolji za oboje. Kako biste ublažili bol tokom seksa ili posle,  pokušajte da popijete tabletu protiv bolova jedan sat pre odnosa. Ako bol, krvarenje ili neplodnost nastave da se ispoljavaju, obratite se svom lekaru. Korisno bi bilo i da u posetu lekaru povedete i vašeg partnera, kako bi imao veću odgovornost da primenjuje savete lekara o vašem stanju.”

Realnost:

Endometrioza je bolest koja je nevidljiva. Endometriozu teško prepričavamo drugima. Naravno da je partner prva i najbliža (često i jedina) osoba koja, pored vas, oseća posledice endometrioze. Pored cele lepeze neprijatnih situacija, kao što je to što vas gleda kako ste ili u velikim bolovima, ili sa maglom u glavi, ili kao nokautirani od neobjašnjivog umora, ili sa poludelim crevima,  ili depresivni i demotivisani, teško je izboriti se i sa bolovima tokom seksualnog odnosa. Pronaći nešto što je prijatno tokom seksa ženi koja boluje od endometrioze je, pa… podvig. Ali, dobro je pričati o tome, pružiti telesnu bliskost, razmenjivati nežnost  i osloniti se pri tom na sve neseksualne aspekte veze koji su izgradili vašu ljubav – sve male stvari sa periferije vašeg odnosa, koje volite jedno kod drugog,  na šta niste toliko obraćali pažnju. Razgovor i razumevanje znači sve. I nama, žrtvama endometrioze i našim partnerima – svedocima i saborcima.

self-care za endometriozu

Odmor i opuštanje – pravite pauze

Zvanična medicina: 

“Stres i anksioznost mogu pojačati napetost mišića i zapaljenje, što može pogoršati simptome endometrioze i bolove. Pravite manje pauze, kako biste ustali ili seli (u zavisnosti šta radite tokom celog dana) i trudite se da vam telo bude opušteno i mekano.”

Realnost:

Pauze u radu, mogućnost da legnemo kad god smo u prilici, kao i da ne forsiramo sebe preko granica doprinose ublažavanju simptoma. Često trpimo do zadnjeg trenutka kako bi sebi priuštili odmor i relaksaciju. Tokom dana ima situacija gde ne možemo da legnemo (taj položaj najčešće najviše pomaže). Dok se ne dokopate kreveta, primenjujte vežbe disanja, kratku meditaciju ili Reiki autotretman. Ako niste vešti ni sa jednom od ovih praksi, potražite aplikacije na pametnom telefonu, kao što je Insight Timer, ili odslušajte bar 5 minuta isceljujuću muziku sa Youtube-a, kao na primer frekvencije za isceljenje sakralne čakre, koja je ženama sa ginekološkim oboljenjima često bolna tačka.

self-care za endometriozu

Podržavajuća zajednica – ne ustručavajte se da tražite pomoć

Zvanična medicina: 

“Ne morate da se borite sa endometriozom sami. Nađite osobu kojoj možete da se poverite (ili dve, ili tri), sa kojom ćete deliti vaša iskustva i zabrinutost. Tražite od njih da vas obavežu da ćete se držati zacrtanog zdravstvenog protokola. Iznenadilo bi vas da znate koliko žena već poznajete, koje takođe boluju od endometrioze, i žele da budu u vašem krugu podrške. Možete da proširite vaš krug istražujući lokalne ili virtualne grupe podrške, a možete pitati i doktora za dodatne informacije koje vam mogu biti podrška.“

Realnost:

Sagledavajući svoje celokupno iskustvo sa endometriozom, ovaj savet je najmanje izvodljiv. Jeste da je procena da jedna od desert žena boluje od endometrioze, ali zato verovatno jedna od hiljadu zna da je ima. Kada mi je doktor saopštio dijagnozu, nikad do tada nisam čula za endometriozu, i nije nijedna od žena koje sam tada poznavala. Grupe na društvenim mrežama su se pojavile kasnije. Tako sam se virtuelno upoznala sa drugim ženama koje imaju endometriozu. 

Nevirtuelni, endo-free ljudi u vašem životu ne razumeju vaše tegobe – a i kako bi? Tuđa ruka svrab ne češe. Mogu da vas razumeju samo oni koji prolaze kroz isto iskustvo kao i vi. Neke od žena iz grupe jesu postale moje prijateljice u stvarnom životu, i razmena iskustava i podrške koje sam od njih dobila zaista jesu od neprocenjive vrednosti.

Što se dodatne podrške lekara tiče,  kad ih pitate za više informacija, odgovoriće: “Hoćete uput za specijalistu?”; “Hoćete uput za bolnicu?”; “O svemu ćemo razgovarati kad budete došli sa najnovijim nalazima.”; “Sve ćemo se dogovoriti na sledećem ultrazvuku.” 

Što će reći: nemaju edukativni materijal ni resurse koje mogu da podele s nama. Prepuštene smo same sebi.

divider

Svi self-care saveti za endometrozu koje preporučuje zvanična medicina su prihvatljivi, a izvodljivi su u onoj meri koliko ste uporni da ih ostvarite.

Edukacija i prikupljanje saznanja o endometriozi može da vam pomogne da ljudima oko sebe objasnite i približite ovu bolest. Obaveštenost nam daje osećaj samopouzdanja da ukažemo drugima kako je endometrioza veoma prisutna, realna i često onesposobljavajuća.

Ako sumnjate da imate endometriozu, popunite upitnik za posetu ginekologu i otiđite na pregled sa subjektivnim izveštajem vašeg stanja. Znaćete i šta obavezno da pitate ginekologa. Kada su self-care saveti za endometriozu u pitanju, primenite ono što vam je najjednostavnije. Nadam se da i iz mog iskustva možete da naučite da se odlučnije i istrajnije borite za svoje zdravlje i na ovaj način, uporedo sa terapijom koju je prepisao lekar.

Related

4 Replies to “Self-care saveti za endometriozu – zvanične preporuke i realnost”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *