Šta sa osećanjem krivice kad propustiš trening?

Šta sa osećanjem krivice kad propustiš trening

Osećanje krivice kad propustiš trening - Pročitaćeš za: 5 min.

Ako se nikad nisi bavila sportom, ne vežbaš i ne osećaš ama baš nikakav nedostatak u svom životu zbog toga, ovaj post nije za tebe. Jupi! Nastavi da živiš zen život lišena ovih problema.

propustiš trening

Za sve nas kojima je bilo kakva vrsta vežbanja i sporta nasušna potreba koju stalno upražnjavamo ili joj se često vraćamo – čitaj dalje.

propustiš trening

Moj primer


Evo mog sportskog CV-ja: niži razredi osnovne škole – košarka, veći deo mladosti – plivanje minimalno 5 dana u nedelji, onda pauza fakultet, pauza zaposlenje, zatim trčanje 4 x nedeljno, napolje izlazim u 6h, istrčim i do 8h sam spremna da krenem na posao, planinarenje vikendom, pa je došao Crossfit (ovo je bila luda vožnja!), 4 x nedeljno, pauza trudnoća, pauza dojenje i sada – joga.


Propuštala sam ponekad treninge i ne mogu da kažem da me je baš mučila krivica, ali postojala je grdnja koju sam upućivala sebi. Grdnja postane prekor, prekor postaje umanjivanje vrednosti – i eto tebe u zamci neadekvatnosti i sukobu ideje o tome šta si zacrtala da treba da budeš i onoga što jesi u datom trenutku. Češće sam imala osećaj da propuštam nešto sjajno. što bi me činilo jako srećnom, ali o FOMO (Fear of Missing Out – strahu o propuštanju), drugi put. Moja samo-grdnja ima više veze sa zavisnošću, jer se navučeš na hormone koji te pucaju kad uživaš u sportu.


Odakle potiče tvoja želja i odluka da vežbaš?


Recimo da se osećaš nelagodno, jer ne treniraš.

Ova mini introspektivna vežba će ti pomoći da dođeš do pravog odgovora i da sebe ne ubijaš u pojam ako si propustila trening.

Iz kog polazišta stiže tvoja odluka, da li je ta odluka u saglasju sa tvojim bićem?

  • Kad je motiv konstruisan, ako dolazi spolja – proističe iz poređenja s drugima, pritiska zajednice, uticaj je tvog okruženja, ako misliš da treba da utegneš telo ili popraviš izgled, održavaš zdravlje, šteta koja dolazi od nelagodnih osećanja je veća.

  • Kad je motiv interni, počiva u samom tvom biću, želja proizlazi iz tebe spontano i bez opterećivanja o rezultatu, šteta koja dolazi od nelagodnih osećanja je manja.

Pod okruženjem smatram tvoju medijsku i internet vasionu: serije i filmove koje gledaš, knjige i magazine koje čitaš, koga pratiš na društvenim mrežama, čija uputstva slediš.

Pronađi razloge da vežbaš tako da ti vežbanje ne bude mučenje

Motivacija je uvek prisutna oko nas – marketing industrije dijeta nam nameće vežbanje kroz  osećanje srama, čak i kad nam telo nije doraslo zahtevima. Pitanje je do koje mere odluka da vežbaš zaista potiče iz tvojih potreba, a koliko proizlazi iz pritiska zajednice kojoj pripadaš, ili kojoj želiš da pripadaš.


Tanka je linija između pronalaženja potrebne motivacije da pokrenemo telo, čak i kad nam je tako udobno u krevetu i kad znamo kako ćemo se super osećati posle, i forsiranja sebe da vežbaš u okolnostima slabosti.

Pronalaženje razloga za vežbanje koji se ne tiče našeg izgleda,

poboljšanje veštine upravljanja vremenom,

održavanje dobre higijene sna –

sve su to načini za održavanje redovnosti bez preteranog opterećivanja.

Kada smo suviše kruti po pitanju bilo čega – pa i zdrave navike – možemo postati nezdraviji nego da smo dozvolili sebi da propustimo trening. Pomisli samo kako pijani ljudi, i oni koji spavaju, zadobiju manje povreda u saobraćajnim nesrećama, jer su im mišići utrnuli i opušteniji su nego kod treznih ljudi, pa su udarci koje trpe mekši (izvor). Fleksibilnost i bukvalno spašava život.

Povezani tekstovi


Problem nije u tebi, već u industriji dijeta


U nekom savršenom svetu bez industrije dijeta, ne bismo se osećali loše što ne vežbamo i zapravo bismo se radovali tome. Nekako su se stvari okrenule naopačke jer posmatramo vežbanje kao kaznu, i kroz rezultat, i osećamo se postiđeno ako propustimo termin ili sveukupno izbegavamo bilo kakav sport. To je začarani krug.


Čak i najzagriženiji fitnes vežbači uzimaju jedan dan za odmor. To je nešto zbog čega ne bi trebalo da osećamo sram, jer kad propustimo jedan trening to nas ne čini lenjom, slabom ili lošom osobom. Čini nas ljudskim bićem. Možda si bolesna, povređena ili prosto umorna i nije ti ni do čega. Razlog uopšte nije bitan. Čak i ako si prethodnog dana gutala slatkiše, i dalje ne treba da prisiljavaš sebe, kad ti telo kaže – ne, hvala. Ponekad je propušten trening samo propušten trening. Ne podbacuješ u tvom planu zdravlja i napretka ili u fitnes ciljevima.

propustiš trening
Joga studio “Namaskar”

Kad se opredelimo za intuiciju a ne za disciplinu, i za odmor umesto napora, mediji su nemilosrdni i bombarduju nas da se osećamo kao da nismo uspeli. Krivica i sram će se neminovno pojaviti, ali treba da znaš da nije problem u tebi, nego u industriji dijeta.


Kako da preoblikuješ negativni samo-govor, kad propustiš trening, u pozitivne mantre:

ČinjenicaMantra
Osećaš dubinski umor.MOJIM MIŠIĆIMA TREBA OPORAVAK
Stres zbog propuštanja treninga nije zdrav.VEŽBAM DA POBOLJŠAM ZDRAVLJE, A STRES MI U TOME NE POMAŽE.
Rizikuješ da vežbanju oduzmeš zabavu.KADA UŽIVAM U ONOME ŠTO RADIM, NAPREDUJEM I ISCELJUJEM.
Ne treba ti dodatni pritisak u životu.DANAS PROPUŠTAM TRENING ALI ĆU UŽIVATI U KAFI SA DRUGARICAMA.
Život se događa – i dogodiće se opet.OVIH DANA IMAM PREVIŠE OBAVEZA I BIRAM DA OSVEŽIM FOKUS MENTALNE ENERGIJE.
Ravnoteža je ključna.DOZVOLJAVAM TELU I DUHU DA SE REGENERIŠU, UMESTO DA SEBE KAŽNJAVAM KRIVICOM.

Šta da radiš kad se osećaš loše jer si propustila trening?


Seti se da je krutost gora za tvoje mentalno zdravlje nego što je kretanje dobro za tvoje telo. Dobri su i vežbanje i odmor. Probaj da ne razmišljaš u smislu ili / ili, ili kao da je propast kad preskočiš termin. Uvek možeš da počneš sledećeg dana, a kad nastaviš, predlažem da radiš nešto lagano, nešto u čemu se osećaš prijatno, kao što su vežbe istezanja, kako bi telo i um primili sve dobrobiti tih pokreta. Kad ponovo počneš da se krećeš – možda se setiš kako je to dobar osećaj i osnažiš pozitivno programiranje mozga na prijatnost vežbanja, ili možeš da se osećaš tako dobro da posle malog istezanja odlučiš da odradiš ceo program tog treninga.

Najnoviji tekstovi


Kada donosimo odluke uz svesnu pažnju, manje nas grize krivica ako izaberemo da radimo nešto što podržava naše mentalno zdravlje i emotivno blagostanje, a da se nužno to ne uklapa u stereotipnu sliku “zdravlja”. Evo kratkih smernica:

propustiš trening

Kad znaš da si napravila osvešćen izbor onoga za šta si smatrala da će ti najbolje služiti u datom trenutku, to će ti pomoći i u negativnosti koju upućuješ sebi. I možeš slobodno da popiješ još jednu čašu vina, poručiš picu, bindžuješ… ili da proslaviš kvalitet svog ne-sportskog života kao Betty White s početka posta…

Related

One Reply to “Šta sa osećanjem krivice kad propustiš trening?”

Comments are closed.