Upitnik za posetu ginekologu kada postoji sumnja na endometriozu

Upitnik za ginekologa kad sumnjate na endometriozu

Sumnja na endometriozu i upitnik - Pročitaćeš za: 8 min.

Za mnoge žene koje žive sa endometriozom, put do postavljanja dijagnoze je dug i mukotrpan. Na tačnu dijagnozu endometrioze možemo čekati i godinama. Ako ste sami rešavali simptome endometrioze duži vremenski perod, verovatno vam je teško da poklonite poverenje novom lekaru. Ipak, dobar odnos sa vašim ginekologom je važan element koji će vam pomoći sa problemom endometrioze. Za početak, ako sumnjate na endometriozu, popunite upitnik za vašu prvu konsultaciju sa lekarom.

sumnja na endometriozu

Odnos kakav želite da imate je najbolje uspostaviti pri prvoj poseti ginekologu. Zapišite pitanja pre odlaska na pregled. Ne žurite, i imajte hrabrost da pitate sve što vam padne na pamet. Pomaže da se unapred raspitate preko interneta, o tome koja su pitanja najvažnija.

Ovo su pitanja koja, po mom iskustvu i iskustvu drugih žena koje su prošle teži put, treba da postavite ginekologu. Date su i informacije, da i sami budete obavešteni i uporedite opšta, savremena, saznanja sa znanjem i stručnošću vašeg ginekologa.

Šta je endometrioza?

Endometrioza je stanje gde tkivo koje oblaže matericu, endometrijum, raste na drugim mestima van materice, dakle tamo gde se normalno ne pojavljuje i gde ne pripada. Tačan broj žena obolelih od endometrioze se ne zna, ali se procenjuje da je to 5-10% žena u reproduktivnom dobu. Do tačnog broja je teško doći jer se tačna dijagnoza može postaviti samo invazivnim postupkom (operacija), koji mnoge žene nisu imale.

sumnja na endometriozu

Kako materično tkivo dospe tamo gde mu nije mesto?

Odgovor na ovo pitanje nije jasan, a ni jednoznačan. Moj ginekolog je na ovo pitanje odgovorio (2016., moguće da je sada – 2021.  revidirao mišljenje), da postoji 11 mogućih uzroka endometrioze, a da medicinska zajednica ne može da usvoji nijedan, koji bi bio zvaničan. Najčešće je verovanje da nešto od materičnog tkiva – sluznica materice, koji se inače odbacuje sa menstruacijom – teče unazad kroz jajovode i lepi se i raste unutar tela. Iznenađuje da lekari smatraju da većina žena ima ovaj tok unazad tokom menstruacije (tzv. retrogradna menstruacija), ali se uglavnom to tkivo dezintegriše ili na drugi način nestane. Ovo tkivo uspeva da opstane samo kod malog broja žena koje imaju endometriozu, moguće zbog toga što postoje razlike u tkivu, koje ga čine upornijim nego što je uobičajeno, ili zato što imuni sistem žena sa endometriozom ne može efikasno da otkloni komade tog tkiva.

Sumnja na endometriozu? Koji su simptomi?

Još jedan faktor koji utiče na to da je endometriozu teško dijagnostifikovati je taj da nemaju sve žene iste simptome. Štaviše, ozbiljnost simptoma često nema veze sa težinom bolesti. Uobičajen simptom je bol u karlici, posebno tokom menstruacije ili intimnog odnosa. Neke žene mogu imati bol, pa čak i krvarenje, tokom pražnjenja creva. Na ginekološkom pregledu, materica može biti meka ili nepokretljiva, ako je vezana ožiljačnim tkivom u fiksnu poziciju, ili je jedan ili oba jajnika uvećan zbog ciste.

Moje iskustvo, kao što sam pisala ovde, je takvo da nisam imala nikakve simptome sem menstrualnih bolova, koji su bili na nivou istih ili čak i manjih od onih koje su imale moje prijateljice i rođake.

Povezani tekstovi

Zašto (baš ja) imam endometriozu?

Pored mnogo teorija o nastanku endometrioze, o kojima smo pričali, i retrogradnoj menstruaciji, smatra se da i hormoni mogu pretvoriti tkivo van materice u endometrijsko tkivo. To može nastati i kao posledica reakcije imunog sistema. Možda ste rođeni sa ovim tkivom na tim mestima, a kada uđete u pubertet, to tkivo raste i reaguje na hormonske promene. Postoje i faktori rizika za razvoj endometrioze. Po nekim lekarima, veće su šanse da ćete imati endometriozu ako su je imale vaša majka ili sestra. Takođe, žene koje rano uđu u pubertet, ili imaju kratke menstrualne cikluse, ili abnormalnost materice, imaju veći rizik. 

sumnja na endometriozu
Gerrit Willem Dijsselhof: Kalendar za 1901 sa ilustracijama žena

Kako da znam da li imam endometriozu? Da li postoji jednostavan test?

Nažalost, nema lakog načina za dijagnostifikovanje endometrioze, kao što je test krvi. Klasičan ginekološki pregled ili medicinska anamneza takođe nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Ultrazvuk može pokazati ciste na jajnicima koje su sumnjive na endometriozu, ali je najtačniji način za postavljanje dijagnoze operacija. Tada mogu da se vide karlični organi i da se uzme uzorak tkiva (biopsija) koji će biti analiziran pod mikroskopom.

Samo onda kada uzorci tkiva pokažu da to jesu delovi endometrijuma (unutrašnje sluznice materice), tada se može postaviti dijagnoza endometrioze. Uobičajena (i poželjna) hiruruška procedura za identifikovanje endometrioze je laparaskopska intervencija, gde se endoskop (sonda sa kamerom) i/ili drugi instrumenti uvode u trbušnu duplju putem malog reza na stomaku. Ovako lekar može da vidi unutar tela i da temeljnije ispita karlične organe. Regije sa atipičnim izgledom mogu da se uklone, ili da se od njih uzme uzorak. Uklanjanje obolelog tkiva može znatno da poboljša simptome povezane sa endometriozom kod mnogih žena.

sumnja na endometriozu
Edgar Dega: Dve plesačice

Kako se leči endometrioza?

Za endometriozu nema leka. Jedan (renomirani) lekar starije generacije mi je rekao: od endometrioze se ne umire. Endometrioza se reguliše. Lečenje sprečava da bolest napreduje. Ali, čak ni najradikalniji zahvati ne garantuju da se bolest neće vratiti.

Način lečenja endometrioze se grubo deli na dve kategorije: hirurušku i medikamentoznu terapiju. 

Hirurška terapija podrazumeva uklanjanje delova abnormalnog endometrijskog tkiva, obično ablacijom (primenom visokih ili niskih temperatura), ili odsecanjem. Ciste na jajniku koje sadrže endometrijsko tkivo mogu da se dreniraju (isprazne) ili da se uklone. U retkim slučajevima, potrebne su opsežne procedure kao što je uklanjanje i reparacija dela creva, i to ako je u pitanju teži oblik endometrioze.

Operacija je opcija za žene sa težim bolovima. Doktor može ukloniti lezije (oštećenja tkiva zbog zapaljenskog procesa) prouzrokovane endomentrijskim bolom . Poslednje čemu se pribegava je odstranjivanje materice. Jedan od problema sa operacijama je što ne može svaka ćelija da se ukloni. A te koje ostanu, odgovaraju na hormone, rastu i šire se.

Medikamentozna terapija se sastoji od lekova, hormonske terapije kojom se pokušava potisnuti i sprečiti rast endometrijumskih implantata. Treba obratiti pažnju na jednu stvar, a to je da mnogi lekovi koji se koriste u ove svrhe potiskuju normalnu funkciju jajnika, i žene ne mogu da zatrudne dok su pod takvom terapijom.

Tablete protiv začeća se prepisuju ženama koje imaju srednje jake bolove. 

Gonadotropini (GnRH hormoni) agonisti dovode do privremene menopauze, s tim što tokom ove terapije možete da ostanete trudni.

Posle obe klasične operacije (ciste na jajniku i miomi), tretirali su me GnRH injekcijama tokom nekoliko meseci (standardna terapija državne klinike). Propratne pojave su bile neprijatne, a sve tegobe koje sam imala pre operacije vratile su se skoro odmah nakon završetka terapije. 

Kako endometrioza utiče na ostvarivanje trudnoće?

Većina žena sa endometriozom može da ostane u drugom stanju i rodi zdrave bebe, ali ova bolest ipak donosi rizik po plodnost. Prema nekim istraživanjima u SAD, među ženama koje se bore sa neplodnošću, oko 20-40% njih ima endometriozu.

U težim slučajevima endometrioze, karlični organi, kao što su jajovodi, mogu biti deformisani ili oštećeni ožiljačnim tkivom. Oni, takođe, otežavaju ostvarivanje trudnoće, ili povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće, što je trudnoća koja se dogodi van materice, a najčešće u jajovodu. 

Hirurške intervencije za lečenje endometrioze, posebno one kojima se uklanjaju ciste sa jajnika, mogu dovesti i do gubitka zdravih jajnih ćelija, što kao posledicu ima smanjenje plodnosti. Lečenje neplodnosti, kao što je vantelesna oplodnja, ipak može biti efikasno za žene sa endometriozom. Često se ženama savetuje da pokušavaju da ostanu u drugom stanju što pre, jer trudnoća reguliše hormone i olakšava simptome endometrioze. Što se duže čeka, endometrioza pravi veću štetu. Lekar će vam verovatno savetovati da požurite sa ostvarivanjem trudnoće.

Dobra vest je da postoji napredak u lečenju endometrioze, a mnoge žene koje su imale dijagnozu endometrioze mogu da kontrolišu bolest i ostvare trudnoću i bez vantelesne oplodnje. Ako ste zabrinuti da li imate endometriozu, ohrabrite se, naoružajte se pitanjima i krenite po odgovore. Sa popunjenim upitnikom bićete sigurni da je vaš ginekolog dobio baš sve relevantne informacije, kako bi predložio najbolji način dijagnostifikovanja.

sumnjate na endometriozu

Važno: U svim mojim tekstovima o endometriozi, primećujete da nema jasnog i konkretnog leka ni procedure koji preporučujem. Endometrioza je kompleksno oboljenje koje se po manifestacijama i lečenju veoma razlikuje od slučaja do slučaja. Sve može da bude i ne mora da znači. Moja poruka je ova: ne prepuštajte se sistemu, tražite mišljenje kod nekoliko lekara, edukujte se, ne oslanjajte se ni na tog jednog lekara koga izaberete. Svoje zdravlje u svoje ruke. Priključite se FB grupama i forumima, čitajte kakva su iskustva žena u inostranstvu, raspitujte se koji su lekar najbolji, koji primenjuju kakve procedure. Upoznaćete ljude sa sličnim problemima koji će vam reći gde su sve išli po pomoć, i gde su je našli. Sve što vam savetuje lekar prihvatite sa dozom rezerve. Radi se o vašem zdravlju i vašem životu i ne dozvolite da drugi donose odluke o tome bez vašeg angažovanja. To što je neko lekar i diplomirao je medicinu, a vi možda niste, ne daje mu pravo ni autoritet da donosi odluke o vašem zdravlju. To je vaš zadatak. Ako vam jedan lekar preporuči operaciju, otiđite kod drugog da pitate za mišljenje. Ako vam neki lekar savetuje hormonsku terapiju, nađite nekog trećeg. Trudite se da u pričanju svoje medicinske istorije ne ispričate sve. Zašto? Zato što se neki lekari “uhvate” za vašu priču i ne trude se da uključe svoje znanje i analizu za iznalaženje novih rešenja. 

Na internetu možete pročitati veliki broj saveta, šta je od prirodnih lekova pomagalo ženama da se izbore sa endometriozom. Moje iskustvo, moja molba za vas: budite slobodni da probate neke od tih lekova, ali lekare ne zaobilazite i ne isključujte iz svog plana ni slučajno. Vaš hormonski status, vaš imuni odgovor, vaše godine i reproduktivna faza su specifični samo za vas. Da biste dobili terapiju (biljem, npr.) ciljanu za vas, terapeuti bi trebalo da izrade formulu samo za vas. A formule nisu namenske, nego generičke, koliko god da neke od biljaka jesu adaptogene (prilagođavaju se vašem statusu). Regulisanje hormona eteričnim uljima npr., radi postizanja balansa, ili ublažavanja manjih ginekoloških tegoba je jedno, a zaustaviti dubinsku endometriozu IV stepena je nešto drugo. Nikako bez podrške i zvanične medicine! 

Upitnik za posetu ginekologu kada postoji sumnja na endometriozu

Sumnja na endometriozu

Ovaj dokument sadrži informacije koje treba da zna vaš ginekolog, vezano za vaše sumnje o tome da li su simptomi povezani sa endometriozom. Moguće je da većinu pitanja neće postaviti, zato vi budite ti koji ćete njemu saopštiti informacije i simptome, iako vas ne pita. Važno je.

Moje iskustvo je da vas lekari retko slušaju. Ipak, mislim da je od važnosti da nađete 1) lekara koji će želeti da vas sluša i 2) da mu pročitate ceo upitnik, ili 3) da mu date da pročita, tako da se postarate da će zaista i pročitati tu, pred vama. Neki lekari smatraju da simptomi na koje se žalite nisu merodavni, već samo ginekološki pregled ili ultrazvuk. Ipak, mislim da treba da insistirate. Endometrioza je pritajena, zamaskirana, podmukla i teško se otkriva. Ima jako malo ginekologa koji dobro poznaju to oboljenje. Pronađite onog koji apsolutno vlada materijom, a ne prepušta slučaj (taj slučaj ste vi, vaš život, vaše reproduktivne godine koje prolaze) istraživanju putem standardnih, sporih metoda. 

Neka vam ne bude neprijatno da lekara, na pristojan način, ispitate koliko zna o endometriozi. Postavite mu neka od pitanja navedena gore u tekstu i vidite kako se snalazi sa odgovorima. Ako počne sa teorijskim znanjem, zamislite se još jednom, da li želite da nastavite saradnju. Ako govori o odličnim iskustvima koje je imao sa ženama sa endometriozom, to jest ako govori o testimonijalima, njega se držite. Takav lekar ima specifična, primenjiva znanja, verovatno se redovno edukuje o novim tokovima lečenja, i tačno zna, ciljano, koje će akcije da primeni. Sa takvim lekarom nećete gubiti vreme. Takav lekar će vam pomoći.

Najnoviji tekstovi

Pitanja koja možete da uputite lekaru mogu biti i – kakav kvalitet intimnih odnosa možete očekivati, na koji način da regulišete bol, da li ima grupu podrške i kako da ga kontaktirate ako budete imali još pitanja. Možda ima predloge za materijale za čitanje, jer želite da se edukujete o svom stanju.

Imajte na umu da je ginekolog tu da vam pomogne da rešite zdravstveni problem koji imate. Treba da vam bude vodič i da vas podrži u svim fazama lečenja. Endometrioza je ozbiljno stanje, a vaše pravo da saznate sve o toj bolesti, kod stručnjaka koji se tako deklariše, je podrazumevano. Zato nemojte misliti “jao oduzeću mu mnogo vremena”, ili “kako ću nametnuti nameru da pročitam simptome”, ili “izgledaće da mu držim predavanje”.

Budite uporni. Lepa reč i gvozdena vrata otvara. Recite, uz izvinjenje, da vam je veoma stalo da mu saopštite tačno svoje simptome i da verujete da će mu to pomoći u postavljanju dijagnoze. Kažite: “Ja želim da vam pomognem”. Stavite mu do znanja da cenite njegovu stručnost, ali da ste zabrinuti, i da bi vam veoma značilo da vas sasluša.

divider

Endometrioza može da stvara velike tegobe u svakodnevnom životu. Može da utiče na razna polja života, uključujući partnerske odnose i planiranje porodice. Dobar i upućen lekar može da predloži i druge stručnjake koji mogu da vam pomognu po pitanju neplodnosti, hroničnog bola, ili intimnih odnosa. Možda zna i dobre terapeute koji se bave namenskom oblašću, rade sa ženama koje pate od ginekoloških oboljenja ili se bore sa neplodnošću i stresom koje ta borba uzrokuje, i da vam ih preporuči. Tako ćete dobiti sistemsku podršku. Obično negiramo da nam treba pomoć za sporedne tegobe – kako se izboriti sa stresom, kako zadržati aktivnost u svakodnevnom životu, kako biti efikasan na poslu, kako zadržati optimizam kad se suočavate sa dugotrajnim lečenjem. Zato treba da se trudimo da pomognemo sebi i u drugim oblastima života na koje bolest neminovno utiče.

Osećaćete se osnaženo i ohrabreno kad preduzimate korake, i kada vi, proaktivno, svojim ponašanjem prikazujete spremnost da se uhvatite u koštac sa problemom, i da doprinosite rešenju. Čak i kad nađete kompetentnog lekara, ne oslanjajte se (samo) na njega. Informišite se o svakoj fazi vašeg lečenja i ne ustručavajte se da postavljate pitanja i preispitujete njegove odluke koje se tiču vašeg daljeg oporavka.

Odštampajte obrazac, popunite ga, i čuvajte za sledeću posetu ginekologu. Imaćete i bolji uvid koliko simptomi utiču na vaš kvalitet života, te ćete tako imati veći motiv da krenete u akciju i tražite rešenje.

Uzdravlje!

Related

One Reply to “Upitnik za posetu ginekologu kada postoji sumnja na endometriozu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *