Koliko je briga o sebi uopšte korisna? 7 razloga zašto da brinete o sebi

brinete o sebi

Kako brinete o sebi? Briga o sebi, ili self-care je vruća tema koja je popularni trend već godinama. Ali šta to tačno znači, i zašto bi se uopšte bavili time?

Briga o sebi je svesna, namerna aktivnost koju činimo da poboljšamo svoje fizičko, mentalno ili emocionalno dobrostanje. Može sadržavati bilo šta –  od toga da se dovoljno naspavamo i jedemo kvalitetnu hranu,  do tetošenja sebe u nekom spa okruženju ili banji, ili odlasku na odmor. Ideja je da stavite sebe na prvo mesto, za aktivnosti koje vas čine srećnim i opuštenim.

brinete o sebi

Nije ništa novo reći da smo konstantno prestimulisani u današnjem društvu. Od nas se očekuje da balansiramo posao, porodicu, društveni život i svoje hobije, dok u isto vreme održavamo besprekorni izgled i pozitivni stav. Nije ni čudo što je briga o sebi, ili self-care postao jedna od glavnih tema tokom poslednjih godina.  Ali, da li zaista pomaže? Da li topla kupka sa mirišljavom sapunicom ili vežbanje joge stvarno doprinosi našem celokupnom dobrostanju?

Takođe, briga o sebi nije ista za svakoga.  Ono što odgovara nekome, za drugoga neće imati vrednost. Caka je pronaći nešto što nam je prijatno a zadovoljava neku našu potrebu. Takođe, briga o sebi nije čarobni štapić pa može da reši sve naše probleme. Nekad nam treba profesionalna pomoć kako bismo se izborili sa depresijom ili anksioznošću. Nekad smo previše usamljeni. Nekad trpimo u lošoj vezi, na lošem poslu, ili imamo problema s finansijama. Briga o sebi neće direktno promeniti ništa u vašem životu (to može samo akcija) ali može da pomogne da se osećate paženo, maženo i da znate da činite bilo kakvu malu stvar koja čini da se osećate bolje, bar na kratko, u svom telu i umu.

brinete o sebi

I, da li rituali brige o sebi uopšte nešto znače? Da li doprinose kvalitetu života? Jesu li vredni vremena i truda? Odgovor je da. A evo i sedam razloga zašto da probate bilo šta od self-care rituala već danas:

7 razloga da brinete o sebi

Briga o sebi:

1. Smanjuje nivo stresa. Stres je jedan od najvećih izazivača mnogih zdavstvenih problema[1]Samo da podsetim na još jednu realnost, a to je da lekari, odnosno medicina, često prikrivaju neznanje svaljivanjem uzroka bolesti na stres, što nije zanemarljiv problem. Lekari su decenijama … Pročitaj više , kao što su visoki krvni pritisak, oboljenja srca, dijabetes i depresija. Kada primenjujete self-care tehnike, pomažete sebi da malo odmorite od konstantnih stimulacija i pritisaka svakodnevnog života. To pomaže vašem telu i umu da se odmore i resetuju, a to smanjuje nivoe stresa i poboljšava raspoloženje.

2. Poboljšava vaše zdravlje. Briga o sebi ima pozitivan uticaj i na vaše fizičko zdravlje. Kad vodimo računa o sebi verovatnije je da ćemo više paziti šta jedemo, da ćemo redovno vežbati i izbegavati nezdrave navike kao što su pušenje i alkohol. To može podržati naš imuni sistem,  sprečiti hronične bolesti i povećati nivo energije.

3. Unapređuje kognitivne sposobnosti. Briga o sebi dobro utiče i na naše mentalne rezultate i kreativnost. Kada primenjujete rituale brige o sebi, vi stimulišete svoj mozak i poboljšavate pamćenje, koncentraciju i sposobnost rešavanja problema.Pored toga povećavate i kreativnost i inovacije tako što istražujete nove hobije i interesovanja.

4. Pomaže vam da se lakše borite s problemima. Život je pun teškoća i problema koji itekako utiču na naše dobrostanje. Briga o sebi nam pomaže da se nosimo sa ovim izazovima efikasnije i da izgradimo rezilijentnost. Kada primenjujemo self-care prakse, razvijamo pozitivni stav koji nam pomaže da prevaziđemo prepreke i da nađemo rešenja.

5. Pojačava osećanje sopstvene vrednosti. Kada primenjujete brigu o sebi vi sebi odajete poštovanje i uvažavanje. Vi takođe prepoznajete svoje snage i postignuća, što pomaže da cenite sebe i da osećate zadovoljstvo. 

6. Ojačava veze s drugim ljudima. Briga o sebi je korisna za vaš društveni život i vaše odnose. Kada u vašem životu postoji briga o sebi onda ćete bolje komunicirati, izražavati svoje emocije i postaviti zdrave granice. Imaćete i više empatije i saosećanja za druge (a i za sebe), što može da ojača vaše veze i odnose s ljudima.

7. Čini nas srećnijima. U krajnjoj liniji, briga o sebi nas zaista čini srećnijim i daje nam osećaj veće životne ispunjenosti. Rituali brige o sebi pomažu da više uživamo u sadašnjem trenutku i da cenimo mala životna zadovoljstva. Takođe, otkrivamo i šta je to u čemu uživamo, koja je naša svrha a to nam daje određeno usmerenje i značaj.

Zato ne čekajte, zapitajte se šta ste lepo uradili za sebe u proteklih 7, 30, 365 dana? Ima li nečega što biste mogli da uradite za sebe tako da se osećate odmornije, zadovoljnije, da date sebi malu pauzu i reset? Znate i sami da ste zaslužili.

brinete o sebi

Kako da pomognete sebi,  pitate se?

Suština je eksperimentisati i istražiti koje aktivnosti nam donose radost i opuštanje. Nedavno sam bila na dečijoj priredbi koja je podrazumevala predstavu i ples. Predstava je bila toliko zabavna, interesantna i humoristična, i sa dobrom muzikom, da sam ja primetila kako se stalno smejem, kako se zabavljam i kako sam se zapravo odrodila od sebe koja se dobro zabavlja, bogami i smeje. Bilo mi je malo žao sebe. Ali sam uživala neverovatno. Prosto sam se iznenadila koliko mi je bilo potrebno da se na ovaj način zabavim i opustim. Život ne mora uvek da bude preozbiljan, zar ne?

E sad, ne mogu da idem na predstavu svaki dan, a treba i ubosti nešto što će biti zaista zabavno a ne dosadno, ali svako može da proba nešto, neki hobi, zapostavljeno interesovanje, crtanje, tu su i šetnja u prirodi ili planinarenje. Sigurna sam da ima stvari koje čine da se osećamo dobro, a koje smo zbog zauzetosti zaboravili i zanemarili.

Jako je važno ne samo da pronađemo to nešto u čemu uživamo, ali i da uvrstimo neki vid brige o sebi u dnevnu rutinu. To znači da planski odvojimo vreme svakog dana za aktivnosti bridge o sebi da napravimo mala prilagođavanja, bar za neki duboki udah kada se osećamo stresirano i preplavljeno.

Uvek se nasmejem a malo i rastužim kad se setim priče jedne lekarke o fazi u njenom životu koja je bila teška i puna problema – haotičan život sa obavezama oko posla i dece, podrške muža nigde, da joj je i obaveza nabavke namirnica bila jedini izlaz van tog začaranog kruga – kupovanje hleba i mleka za troje dece bio jedini self-care koji je tada imala! 😥

Briga o sebi treba da bude nešto što je neprekidni proces, a ne samo pomozi Bože kad smo u sred problema. Važno je da svakodnevno činimo male promene u dnevnoj rutini koje će u zbiru doprineti životu koji ima više ravnoteže i osećanja ispunjenosti.

Reference

Reference
1 Samo da podsetim na još jednu realnost, a to je da lekari, odnosno medicina, često prikrivaju neznanje svaljivanjem uzroka bolesti na stres, što nije zanemarljiv problem. Lekari su decenijama pripisivali pojavu čira na želucu stresu. Imaš čir na želucu? Aa, pa to je od stresa, manje se nerviraj. Dok dva naučnika iz Australije nisu dokazali da je uzročnik čira na želucu helikobakter pilori, bakterija, i da se leči antibioticima, za šta su 2008. dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *