Zašto su lepi mirisi važni?

lepi mirisi

Kao žene koje vole da budu zdrave i aktivne, često se fokusiramo na fizičke aspekte brige o sebi. Vežbamo, jedemo kvalitetnu hranu i vodimo računa o svom telu. Ali da li ste se ikad pitali kakav uticaj lepi mirisi imaju na naše zdravlje i sreću? 

Od arome svežeg cveća, preko toplog, prijatnog obroka, do parfema, lepi mirisi imaju moć da prizovu emocije i sećanja, pa čak i da poboljšaju naše fizičko zdravlje. Zapravo, dokazano je da prijatni mirisi mogu da smanje stres, poboljšaju ne samo raspoloženje već i kognitivne sposobnositi. Dakle, zašto su lepi mirisi važni? Hajde da istražimo ovu temu i otkrijemo mnoge prednosti uključivanja lepih mirisa u svakodnevni život. 

Uloga mirisa u organizmu čoveka

Miris, sa naučnim imenom olfakcija, je za čoveka važno čulo. Miris igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu i tako utiče na naše raspoloženje, ponašanje i sećanja. Evo nekih razloga zašto je miris važan ljudima. 

  1. Otkrivanje opasnosti: Mirisi pomažu da se otkriju potencijalne opasne situacije, kao što su curenje gasa, dim ili pokvarena hrana. Naše čulo mirisa može da nas upozori na ove opasnosti pre nego što ih vidimo ili čujemo, što može da nam spasi život.
  2. Pojačavanje ukusa: Naše čulo mirisa je tesno povezano sa čulom ukusa. Aroma hrane nam pomaže da u njoj više uživamo, a gubitak tog čula može da dovede do toga da nam hrana bude kao bljutava ili neprijatna.
  3. Uticaj na emocije: Mirisi mogu da izazovu jake emocionalne reakcije i da budu okidač za sećanja. Miris sveže pečenog hleba može da nas podseti na dom i na osećaj udobnosti, dok miris nekih parfema nas podseća na osobu koju volimo.
  4. Poboljšanje društvene interakcije: Mirisi igraju neku ulogu i u našim društvenim interakcijama, uključujući privlačnost, identifikaciju i prepoznavanje. Koristimo osećaj za miris kako bismo otkrili feromone, koji mogu da utiču na seksualnu privlačnost, a i da prepoznamo druge po njihovom mirisu. 
  5. Bolji kvalitet života: Gubitak čula mirisa, poznat po nazivu anozmija, može da ima značajan uticaj na kvalitet života čoveka. Gubitak mirisa može da utiče na sposobnost uživanja u hrani, otkrivanje opasnosti i učestvovanje u društvenim aktivnostima. 

Tibetanci, pak, smatraju da prijatni mirisi pročišćavaju dušu. Ukratko, čulo mirisa je ključno za naš opstanak, zdravlje i sveukupno dobrostanje.

lepi mirisi

Kako je miris povezan sa memorijom? 

Miris je usko povezan sa memorijom i sećanjem i može da izazove jake emocije i živa sećanja. To je sve zbog olfaktornog bulbusa, koji je odgovoran za obradu mirisa, i smešten je pored amigdale i hipokampusa u mozgu, a to su regije koje učestvuju u obradi emocija i sećanja. Kada pomirišemo nešto, molekuli u vazduhu stimulišu olfaktorne receptore u našem nosu, koji onda šalju signale olfaktornom bulbusu. Odatle se informacije obrađuju i šalju drugim delovima mozga, uključujući amigdalu i hipokampus. Amigdala je odgovorna za obradu emocija, uključujući strah i zadovoljstvo, dok se hipokampus bavi stvaranjem i prizivanjem sećanja. Kada pomirišemo nešto poznato, olfaktorni bulbus obrađuje informacije i šalje amigdali i hipokampusu, gde inicira sećanja i emocije koje se povezuju za taj miris.  

Istraživanja su dokazala da mirisi mogu da prizovu emocije koje budu življe i konkretnije nego druga čula, kao što su vid i sluh. Razlog je taj što se mirisi obrađuju u mozgu brže i direktnije nego druge senzorne informacije.  Na primer, miris pečenih kolača može da prizove sećanja na detinjstvo provedeno sa porodicom, ili miris nekog određenog parfema može da nas podseti na neku osobu koju smo voleli.  Veza između mirisa i memorije je tako jaka da se ponekad koristi u terapiji kako bi se ljudima pomoglo da se oporave od traumatičnih iskustava ili kako bi im se poboljšalo pamćenje.

Ne postoji jedan specifičan miris koji može da poboljša pamćenje kod svih ljudi. Ipak, neki mirisi mogu da imaju pozitivni uticaj na pamćenje kod nekih ljudi. Po jednom istraživanju, mirisi imaju neverovatnu povezanost sa pozitivnim emocionalnim iskustvima koji mogu da poboljšaju prisećanje naučenih informacija, dok neprijatni mirisi mogu da oštete pamćenje[1]https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/how-scent-emotion-and-memory-are-intertwined-and-exploited/. Na primer, za lavandu je dokazano da ima smirujući efekat i pozitivan uticaj na pamćenje kod nekih ljudi[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/. Na sličan način, za miris ruzmarina se smatra da poboljšava sposobnosti za prisećanje naučenog, po nekim studijama[3]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12690999/. Ipak, treba reći da su uticaji mirisa na pamćenje različito deluju na različite ljude i podaci nisu dosledni u svim istraživanjima.

Lepi mirisi, kako ih vidi AI by Endorituali

Kako lepi mirisi utiču na bolje raspoloženje i veći osećaj zadovoljstva?

Lepi mirisi imaju pozitivni uticaj na naše raspoloženje i sreću tako što iniciraju sećanja, emocije i asocijacije. Prema ovom istraživanju, mirise obrađuje limbički sistem, koji je povezan sa emocijama i sećanjima. Zbog toga prijatni mirisi mogu da evociraju pozitivne emocije i sećanja, kao što je osećaj zadovoljstva i sreće, i mogu da doprinesu boljem raspoloženju. Pored toga, lepi mirisi mogu da smanje stres i anksioznost i da dovedu do relaksacije. Na primer, eterična ulja u aromaterapiji mogu biti efikasna u smanjivanju stresa i poboljšanju raspoloženja. Generalno, lepi mirisi mogu da poboljšaju naš dan i da doprinesu da život posmatramo sa vedrije strane.

Koje mešavine eteričnih ulja poboljšavaju raspoloženje?

Evo 5 mešavina eteričnih ulja koje mogu da pomognu da popravite raspoloženje, a dajemo i njihove potencijalne benefite:

  1. Lavanda, slatka pomorandža i Ylang Ylang: Ova mešavina pomaže da se lakše opustite, smanjuje stres i anksioznost i poboljšava raspoloženje.
  2. Bergamot, limun, limeta i bosiljak: Ovaj miks ima energizujuća svojstva, učiniće da osećate spremnost da odgovorite na različite zadatke tokom dana, i pomoći vam da obaveze obavljate sa većom smirenošću.
  3. Ruzmarin, limun i nana: Mirisi ove mešavine poboljšavaju mentalnu jasnoću, pomaže vam da imate bolji fokus i smanjuju umni napor, što dovodi do toga da se bolje osećate.
  4. Grejpfrut, tamjan i lavanda: Poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost, promoviše opuštanje i osećaj da je sve u redu.
  5. Žalfija, lavanda i bergamot: Mešavina će vam pomoći da se opustite, da smanjite stres i anksioznost i povratite pozitivni stav i osećaj raspoloženje.

Kako da napravite mešavine? Eksperimentišite. Počnite od jednakog broja kapi u mešavini, pa prema svom ukusu birajte kojim ćete aromama dati prioritet.

Važno je da znate da efikasnost mešavina eteričnih ulja varira od osobe do osobe, i uvek se preporučuje da uvek primenite oprez kada koristite eterična ulja, posebno kada imate neke zdravstvene probleme ili osetljivost. Takođe je važno da izaberete visokokvalitetna eterična ulja i da ih koristite na bezbedan i propisan način, a to je da ih stavite u difuzor, sa vodom, ili da ih razredite u nosećem ulju pre nego što ih nanesete na kožu.

Koja eterična ulja poboljšavaju raspoloženje, i zašto? 

lepi mirisi

Eterično ulje bergamota se nalazi u gotovo svim preporukama aromaterapije kada je u pitanju poboljšanje raspoloženja. Ono ima pozitivni uticaj na raspoloženje jer smanjuje stres i anksioznost, a kažu da je posebno efikasno kada osećamo tugu, depresiju, imamo negativne misli, umorni smo i želimo da poboljšamo svoje emocionalno zdravlje. 

I druga eterična ulja mogu da poboljšaju raspoloženje. Na primer, eterično ulje lavande je klasika aromaterapije za opuštanje i smirenje, i često se koristi da smanjimo osećaj anksioznosti i da poboljšamo san. Eterično ulje limuna je još jedan citrus (pored bergamota, koji je takođe citrus)  koji čini da se osećamo zadovoljno, poletno i spremno za obaveze.

Nana je poznata po svojim okrepljujućim i osvežavajućim svojstvima i pomaže da imamo osećaj veće pozornosti i energije. Takođe pomaže da se smanji osećaj stresa i umor. 

Ruzmarin je još jedno od eteričnih ulja koje pomaže da se osećamo krepko i spremno za dnevne aktivnosti, i promoviše mentalnu jasnoću i fokus. Ovo ulje takođe pomaže da se oslobodimo umora i stresa. 

Eterična ulja imaju pozitivni uticaj na raspoloženje i emocionalno dobrostanje zbog svojih sposobnosti da stimulišu limbički sistem, koji je odgovoran za obradu emocija i sećanja u mozgu. Svako od ovih ulja ima jedinstvena svojstva koja utiču na raspoloženje na različite načine, te je važno da istražujete i eksperimentišete kako biste pronašli najbolje eterično ulje za vaše specifične potrebe.

Koje prirodne mirise da koristim kako bih se osećala bolje i poboljšala svoje raspoloženje ako sam alergična na eterična ulja?

Na žalost, nema puno preporuka za prirodne mirise koji nisu bazirani na eteričnim uljima. Ali ipak možemo da damo nekoliko predloga za alternative za prirodne mirise koje možete da koristite da poboljšate svoje raspoloženje. 

Tu su vrećice sa sušenom lavandom, zatim ekstrakt vanile, kao i štapići cimeta. Svi imaju umirujući efekat i mogu se koristiti kao prirodni podizači raspoloženja. Tu je i sveže cveće i biljke[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419447/, kao što su sveže ruže i lavanda, jer daju prijatnu aromu i dokazano smanjuju stres i anksioznost. Kome ne smetaju parfemi, može i njih da koristi umesto eteričnih ulja.

Ako ste u prilici, na stočić u prostoriji gde boravite možete da stavite koru limuna, pomorandže, limete ili grejpfruta kako biste dobili mirisnu podršku za poboljšanje raspoloženja.

Konačno, najprirodnija, dostupna i bezbedna varijanta je da izađete u prirodu, odete negde gde ima čistog vazduha tako da na taj način pomognete sebi da poboljšate raspoloženje i osećaj zadovoljstva.

Povezani tekstovi

A šta je sa parfemima, i zašto ih toliko volimo? 

Parfemi imaju snažnu mogućnost da prizovu emocije i sećanja kroz svoje mirise, zbog čega ih ljudi toliko vole. Olfaktorni bulbus, o kome smo već pričali, je organ koji je odgovoran za obradu mirisa i veoma je tesno povezan sa delom mozga koji je zadužen za sećanja i emocije, što objašnjava zašto neki mirisi mogu da prizovu živa sećanja ili emocije[5]https://www.weizmann-usa.org/news-media/in-the-news/perfumes-why-some-are-more-appealing-than-others. Pored toga, kada nosimo na sebi lep miris, to poboljšava samopouzdanje i celokupno raspoloženje jer čini da na druge ostavimo dobar utisak, a i da imamo bolje mišljenje o sebi[6]https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-babble/201501/why-do-we-wear-perfume. Štaviše, parfemi se koriste vekovima zbog svojih terapeutskih i medicinskih svojstava, s obzirom da se za neke mirise smatra da imaju umirujući, okrepljujući ili energizujući uticaj na um i telo[7]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/.

Koje parfeme da koristite kako biste osećali više entuzijazma i optimizma?

Za pozitivan osećaj dana, sebe i života generalno, preporučila bih vam Chanel Coco Mademoiselle Eau De Parfum Spray i Yves Saint Laurent Black Opium Eau de Parfum, za koje se smatra da su najbolji citrusni (Coco) i noćni (Black Opium) parfemi za žene. Ipak, važno je da se podsetimo da je parfem lični izbor i da, ono što se svidi jednoj osobi, za drugu je skroz neprimenljivo. Uvek je dobra ideja testirati parfeme pre nego što ih kupite, kako biste videli kako reaguju sa hemijom vašeg tela, i da li vam se sviđa kad nanesete na kožu.

Ovaj miris se može svideti ženama koje vole ženstvene mirise sa notom ćilibara i koje imaju jaku ličnost. Parfem se na tržištu predstavlja kao odlučan, senzualan, pobunjenički i sofisticiran, kao i surovo nezavistan, što može da se dopadne ženama sa ovim karakteristikama. Pored toga, ovaj parfem je klasični i ikonični miris Chanel brenda, pa se s toga može dopasti i ženama koje vole vrhunske luksuzne proizvode. 

lepi mirisi
lepi mirisi

Ako sudimo po karakteristikama ovog mirisa i marketingu koga primenjuje kompanija YSL, ovaj miris će se svideti ženama koje vole jake, senzualne i zavodničke mirise sa notama kafe, vanile i belog cveća. Pored toga, ciljna grupa parfema su mladi ljudi, tako da se može svideti ženama koje traže mladalački i trendi miris. Naravno da je parfem dizajniran tako da svako može da ga nosi, bez obzira na uzrast i ličnost.

Kako da znam koji parfem je najbolji za mene?

Jedan od načina kako da otkrijete koji parfem je najbolji za vas je da uradite kviz za mirise, koji može da vam pomogne da pronađete miris koji se slaže uz vašu ličnost i ono što vi volite, kao i da vam ponudi različite profile mirisa. 

Drugi pristup je da probate različite mirise i da vidite kako mirišu na vašoj koži tokom dana, jer parfemi reaguju drugačije u skladu sa telesnim hemikalijama različitih osoba. Kada testirate parfeme, važno je da znate, ili osetite, note u mirisu, uključujući gornju, srednju i bazne note, kao i koncentraciju parfema, što utiče na to koliko dugo traje i koliko jako miriše. Pored toga, razmotrite priliku u kojoj ćete nositi parfem, jer su neki mirisi pogodniji za dan a neki za veče, neki su dobri za formalne a neki za svakodnevne događaje. Pronalaženje pravog parfema je lični proces koji podrazumeva eksperimentisanje i otkrivanje onoga što volite i u čemu se osećate udobno.

lepi mirisi

Zaključak

Mirisi su povezani sa sećanjem, preko olfaktornog bulbusa, amigdale i hipokampusa u mozgu. Emocionalne i memorijske asocijacije koje imamo sa nekim mirisima mogu da prizovu jaka sećanja i emocije, a veze između mirisa i sećanja se često koristi u terapiji i tehnikama za poboljšanje pamćenja. 

Čulo mirisa je jedno od najjačih čula koje imamo, a uticaj lepih mirisa na naše dobrostanje treba naglasiti. Od smanjenja stresa i anksioznosti do poboljšanja raspoloženja i kognitivnih funkcija, prednosti lepih mirisa su višestruke. U ovom tekstu, istražili smo razloge zašto su lepi mirisi važni i kako mogu da poboljšaju našu rutinu brige o sebi i celokupno dobrostanje.

Kada uključimo lepe mirise u naš svakodnevni život, stvaramo okolinu koja je opuštajuća i osvežavajuća, koja podstiče brigu o sebi i primenu svesne pažnje. Mirise primenjujemo putem aromaterapije, korišćenjem difuzera, mirisnih sveća ili parfema, ili i jednostavnom šetnjom u prirodi – postoji bezbroj načina kako da se okružimo lepim mirisima i uživamo u njihovim dobrim stranama. Kada našem čulu mirisa damo prioritet i učinimo ga delom naše rutine za brigu o sebi, pomažemo sebi da se osećamo bolje i imamo kvalitetniji život.

Reference

Reference
1 https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/how-scent-emotion-and-memory-are-intertwined-and-exploited/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12690999/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419447/
5 https://www.weizmann-usa.org/news-media/in-the-news/perfumes-why-some-are-more-appealing-than-others
6 https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-babble/201501/why-do-we-wear-perfume
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *